Home IconarrowDuyurulararrowKasım 2016 - 155 Nolu Meclis Kararı
Kadıköy

Duyurular

Kasım 2016 - 155 Nolu Meclis Kararı

T.C

KADIKÖY BELEDIYE MECLISI

KARARI

 

TOPLANTI DÖNEMI                                         : 3

TOPLANTI GÜNÜ                                            : 09.11.2016 (KASIM 2016 )

BIRLESIM                                                       : 3

OTURUM                                                        : 1

KARAR NO                                                     : 2016/155

 

GÖRÜSÜLEN GÜNDEM MADDESI 5.:  Belediye Meclis Üyeleri tarafindan verilen, evden çikamayan yasli nüfusun yeniden hayata kazandirilmasi ile ilgili önerge.

 

KOMISYONLAR MÜSTEREK  INCELEMESI  :  Kadiköy Belediye Meclisinin Ekim 2016 toplantisinin  05.10.2016 tarihli 3. Birlesiminin, 1. Oturumunda Komisyonlarimiza müstereken  havale edilen önergede,

KADIKÖY BELEDIYESI MECLIS BASKANLIGINA

 

“Kadiköy Belediyemizin, Kadiköy Ilçesi’nde ikamet eden yasli vatandaslari basta olmak üzere; Ilçeyi ziyaret eden tüm yaslilara yönelik destek verici faaliyetler sundugu süphesizdir. Belediyemizin, “Yaslilik” konu basligi altinda; evde kuaför ve bakim hizmeti, Belediyemizin Dünya Saglik Örgütü Yasli Dostu Kentler Agi’na üyeligi gibi birçok faaliyetleri bulunmaktadir. Bunlara ek olarak; Belediyemizin Kadiköy Ilçesinde ikamet eden yasli nüfusa yönelik ulasim destegi konusunda gerekli faaliyetlerin baslatilmasi konusunda önerimizi sunmaktayiz.

Ulasim kosullarinda yasadiklari sorunlar nedeni ile, evden çikamayan yasli nüfusun yeniden hayata kazandirilmasi için özellikle yasli nüfusun yeniden hayata kazandirilmasi için, özellikle yasli nüfusun yogun oldugu semtlerde kosullarda iyilestirmeler yapilmasina yönelik uygun çalismanin hazirlanmasi, bu konuda destek olacak paydaslarin ve ulusal ve uluslar arasi iyi örneklerin arastirilmasi hususlarinda ilgili çalismalarin yürütülmesi konusunu Yüce Meclisin olur ve onaylarina arz ederiz.”

 

KOMISYONLAR MÜSTEREK  GÖRÜSÜ: Belediye Meclisimiz tarafindan 05.10.2016 tarihinde, Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Komisyonu ile Ulasim ve Trafik Ihtisas Komisyonuna havale edilen Belediye Meclis Üyelerince hazirlanan “Yasli Nüfusa Ulasim destegi” konulu önerge üzerinde yapilan çalismalar sonucu asagi ekte bulunan  önerilerin Belediye Meclisimize sunulmasi uygun görülmüstür.

 

Hedef Kitle, Mevcut Veriler, Nitelikli Veri Edinme, Arastirma ve Analiz

Türkiye'de 65 yas ve üzeri nüfusun tüm nüfusa orani 2015 yili sonu itibariyle % 8.2’ye  ulasmistir. Ilçemizdeyse bu oran %17 ile Türkiye ortalamasinin çok üzerindedir.

Bununla birlikte, tüm ihtiyaçlari kendisi karsilayan, yalniz yasayan ileri yastaki bireylerle ilgili istatistikler de bizim için önem tasimaktadir. Güncel terminolojiye göre “Genç Yasli” olarak adlandirilan 65-74 yas arasinda 22.000, “Orta Yasli” tanimiyla sözü edilen 75-84 yas arasinda 14.000, “Yasli” olarak tanimlanan ve destege en çok ihtiyaci olan 85 yas ve üzerinde yaklasik 6.000 vatandasimizin oldugunu görüyoruz.

 

Önergede tanimlanan bagimsiz yasam becerilerine sahip olan ve ulasim hizmetlerinin yetersizligi nedeniyle yasaminin büyük bir bölümünü evinde geçiren, hareketsizlesen ve bu süreçten psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz etkilenen vatandaslarimiza yönelik çözümün niteligi, hedef kitlenin ihtiyaçlari ve öncelikli lokasyonlari belirleyebilmek için yukaridaki verilere ek olarak;

* Mahalle muhtarlarimizla isbirligi yapilarak, veri tabanimizin güncellenmesi,

* Kent Konseyi’nin yaslilik konusunda çalismalar yürüten ilgili çalisma grubu üyeleri, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yerel aktörlerin katilimiyla ortak çalistaylar düzenlenmesi,

* 65 yas ve üzerindeki 3 yas grubunun ulasimla ilgili ihtiyaçlarinin mahalle bazindaki tespitine yönelik bir saha arastirmasi gerçeklestirilmesi gerekmektedir.

 

Diger taraftan, yaslanma eylem planlarinin da diger sosyal destek sistemlerinde oldugu gibi, kamu kuruluslarinin ortak yaklasim gelistirmeleri ve bilgi paylasimi içinde olmalari gerekli oldugundan, ilgili kamu kurum ve kuruluslariyla isbirligi girisiminde bulunmayi önermekteyiz.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi’nin Yaslanma Ulusal Eylem Plani Uygulama Programi’nin 2016’da güncellenen metninde “Yaslilara götürülecek hizmetlerin planlanabilmesi ve etkili olarak yürütülebilmesi için veri tabanindaki verilerin analizi ve degerlendirilmesi çalismalari her yil kamuoyu ile paylasilacak olup mevcut durum tespiti amaciyla arastirmalar yapilacaktir.” denmektedir.

Bununla birlikte, Kalkinma Bakanligi’nin 2014-2018 Onuncu Kalkinma Plani Yaslanma Özel Ihtisas Komisyonu Raporu’nda; “Yerel yönetimlerin  yaslilarin sosyal yasamlarini düzenleyici, yasama aktif olarak katilimlarini saglayici önlemleri almasi” ve “Yaslilarla ilgili genel ve belirli temalara yönelik özel arastirmalarin desteklenmesi, mevcut verilerin ileri analizlerinin yapilmasi, ulusal ve uluslar arasi karsilastirmalara olanak saglayan verilerin üretilmesi, yaslilara yönelik kurumsal verilerin kalitesinin ve arastirmacilarla paylasiminin artirilmasi” eylemleri belirlenmistir.

 

Yukarida sözü edilen plan ve programlardaki ilgili maddelere dayandirilarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Saglik ve Sosyal Hizmetler Daire Baskanligi ve Nüfus Müdürlügü ile gerekli yazismalarin yapilmasi ve edinilecek istatistiki verilerin dikkate alinmasi hizmetlerin verimliligini artirmak için önem tasimaktadir.

Hedefler, Uygulama Örnekleri ve Öneriler

Hedefimiz, bireylerin aktif yaslanma süreçlerine, bagimsiz yasam becerilerinin korunmasi ve gelistirilmesine destek olmak; ulasim sorunu nedeniyle spor, sosyallesme veya alisveris için evden çikamayan, daha az çikan veya bu konuda zorlanan bireylerin ilçe içindeki ulasimlarinin kolaylastirilmasi ve bagimsiz bir sekilde seyahat etmelerinin saglanmasidir.

Ilçemiz, Türkiye ortalamasinin üzerinde ve Avrupa ülkeleri seviyesinde yasli nüfus oranina sahip oldugundan, konuyla ilgili uluslar arasi bir yaklasim gelistirilmesi ve  üyesi oldugumuz Yasli Dostu Kentler Birligi tarafindan öne çikarilan kamusal alan çözümleri ve yasli dostu kent projeleri basta olmak üzere, Avrupa sehirlerindeki yerel yönetim uygulamalari ve akademik çalismalarin hem literatür taramasi, hem de yerinde incelemelerle örnek alinmasi faydali olacaktir.

Örnekleri gözden geçirdigimizde, ileri yas nüfusun özellesmis ihtiyaçlariyla ülkemizden daha önce yüzlesmis, çözüm projeleri gelistirmis, AB standartlarina sahip Avusturya’nin Viyana kenti; bulundugu ülkenin en etkin ekonomik faaliyetlerinin gerçeklestigi sehir niteligini tasimasi, yerli ve yabanci göç almasi ve yasli nüfusu ülke ortalamasinin üzerinde olmasi, yasli nüfusun artis ivmesinin de ülke ortalamasinin üzerinde gerçeklesecegi öngörüsü, giderek büyüyen kentlesme oranlari ve rant merkezi odagi olmasi yönleriyle Istanbul’a benzer özellikler tasimasi nedeniyle, yasli nüfusa yönelik kamusal alan düzenlemeleri açisindan yerinde inceleme yapilabilecek, basarili bir örnek olarak karsimiza çikmaktadir.

Ulasim ihtiyaçlarinin tespiti için, büyüksehir belediyesinin ulasim aginin erisilebilirliginin, alçak tabanli otobüslerin güzergahlari ve sefer planlarinin incelenmesi ve bu agin eksiklerinin saptanmasi, ilgili talep ve öneri yazismalarinin yapilmasi ve bu agin yetersiz ve ihtiyacin yüksek oldugu lokasyonlardan baslanarak; belirlenen güzergahlarda ve saatlerde ring seferi yapan erisilebilir araçlarla ulasim destegi saglanmasini önermekteyiz.

Planlama yapilirken, yasli nüfusumuzun yogunluguna ragmen toplu tasima hizmetinin yetersiz oldugu Caferaga, Osmanaga, Rasimpasa, Hasanpasa mahalleleri gibi özellikle dar sokaklara sahip eski yerlesim yerlerinde, bu yapiya uygun araç edinilmesi ve hatta tasarlanmasi dikkate alinmasi gereken bir unsur olacaktir.

Bununla birlikte, ilçemizdeki hastaneler, poliklinikler, tedavi merkezleri, eczaneler gibi saglik kuruluslari, magaza, market, çarsi ve pazar gibi alisveris merkezleri, sosyal alanlar ve ibadet alanlariyla ilgili güncel verilerin sehir haritalarina islenerek, erisilebilir ulasim destek planlamamizda dikkate alinmasi gerekmektedir.

Ihtiyaç sahiplerinin tespitinin ardindan, hedef grubun, ulasim destegi disindaki belediye hizmetlerinden de faydalanabileceklerini düsünerek, bir veri tabani otomasyonuyla iliskilendirilebilen elektronik kart uygulamasiyla bilgileri güncel tutabilir, hedef kitlenin ihtiyaçlarini karsilayabilir ve hizmetlerimizin koordinasyonunun iyilestirebiliriz. Elektronik kart kullaniminin uygun görülmesi halinde, tespitlerin yapildigi saha arastirmasinda es zamanli olarak kartlarin tanimlamasinin ve dagitiminin yapilmasi da söz konusu olabilir.

Hizmetlerin bilinirligini ve yararlanici sayisini artirabilmemiz için erisilebilir ulasim hizmetiyle birlikte, hedef gruba yönelik diger hizmetlerin de yer alacagi bir iletisim kampanyasinin yürütülmesinin ve bu amaçla,

  • Aktif yaslanmayi da çagristiracak “özgürlük, bagimsizlik” temali bir görsel çalisma yapilmasi,
  • Tasarlanacak erisilebilir araçlarin bu tema görseliyle giydirilmesi,
  • Hedef grubumuz için Tasarim Atölyesi Kadiköy tarafindan kullanimi kolay, tema görseli giydirilmis alisveris / Pazar arabasi tasarlanmasi ve ücretsiz dagitiminin yapilmasi,
  • 15 gün süreyle tüm iletisim kanallarimiz kullanilarak iletisim kampanyasinin sürdürülmesi

çalismalariyla desteklenmesinin yararina inanmaktayiz.

Eldeki veriler ve örnek uygulamalarin degerlendirilmesi ve raporumuzda sundugumuz önerilerin hayata geçirilmesi asamalarinda, Kentsel Tasarim Müdürlügü, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügü ve Strateji Gelistirme Müdürlügü’nün ilgili bölümünün ortak çalisma yapmasinin saglikli olacagini düsünmekteyiz.

Tavsiye metni niteligindeki raporumuzun Belediye Baskanligi’na havalesini Meclisimiz gündemine sunariz.

 

Geregi Meclisimize arz olunur, seklinde hazirlanan Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler – Ulasim ve Trafik Ihtisas Komisyonlarinin 21.10.2016 gün ve 2016/1 sayili müsterek raporu, Kadiköy Belediye Meclisinin Kasim 2016 toplantisinin 09.11.2016 tarihli 3. Birlesiminin 1. Oturumunda görüsülerek komisyondan geldigi sekilde oybirligi ile (isaretle oylama) kabulüne karar verildi.

 

 

                                                                                                          Toplanti Baskani
                                                                                                          Meclis 1. Baskan Vekili 
                                                                                                          Yener KAZAK

                       

Katip                                           Katip                               

Damla TOPRAK                     Aydogan DÜLGER        

 

 

 

 

GÖRÜLDÜ

.../11/2016

 

Aykurt NUHOGLU

                                                               Belediye Baskani