Home IconarrowHaberlerarrowAğaçlar Neden ve Ne Zaman Budanır?
Kadıköy Güncel

Haberler

Ağaçlar Neden ve Ne Zaman Budanır?

cover photo

 

Kadiköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlügü, agaçlarin budanmasiyla ilgili bir açiklama yapti

Budama çalismalari genel olarak agacin ömrünün uzatilmasi, estetik görüntüsünün ve hastaliklara karsi direncinin arttirilmasi amaciyla yapilmaktadir.

Budama çalismalarini planlarken ana amacimiz, agaçlarimizin kök-gövde-tepe taci gelisim oranlarini, saglik durumlarini (saglikli mi, kuru mu, tehlikeli mi? vb.) gövde mukavemetlerini ve aktüel durumlarini göz önünde bulundurarak agaçlarimizin kent içinde kamu can ve mal güvenligi açisindan risk olusturmayacak sekilde saglikli büyümesinin saglanmasidir.

HANGI AGAÇ, NASIL BUDANIR?

Dogal yasam alanlari disinda, her türlü doga olayina açik (rüzgâr, firtina, kar vb.) durumda, insan ve araç yogunlugunun çok yüksek oldugu kent içi alanlarda bulunan agaçlarda, kamu can ve mal güvenliginin saglanabilmesi amaciyla, saglikli büyümenin, orantili tepe taci-gövde-kök yapisinin olusturulmasi için periyodik olarak budama yapilmasi zorunlu bir islemdir. Budama periyodu agacin cinsine göre degisiklik göstermektedir. Kamusal alanlarda bulunan ve kisin yapragini döken agaçlardan meyve agaçlari (incir, elma, armut, erik vb) 5 yilda bir, yalanci akasya, kokaragaç, akçaagaç, yalanci keçiboynuzu, kurtbagri, çinar gibi agaçlar 10 yilda bir, mese ve sakiz agaci gibi agaçlar ise 20 yilda bir budama yapilacak sekilde programa alinmaktadir. Igne yaprakli agaçlarda ise (çam, sedir, servi vb.) budama çalismalari kuru ve tehlikeli dallar için yapilmaktadir.

BUDAMAYI KIMLER YAPAR?

Budama çalismalari için müdürlügümüz teknik personellerince (orman veya ziraat mühendisi, peyzaj mimari gibi) her agaç için bir degerlendirme yapilmakta ve agacin türü ve aktüel durumu göz önünde bulundurularak ihtiyaç duydugu en uygun budama yöntemi seçilerek uygulama yapilmaktadir.

BUDAMA NE ZAMAN YAPILIR?

Budama dönemi Istanbul çevresi kosullarinda kasim-mart aylari arasinda kalan dönem kisin yapragini döken agaçlarin toprak üstü kisimlarinin (gövde ve tepe taci) uykuya geçtigi ve kök gelisimine yöneldigi dönemdir. Bu sebeple kent içinde sikisik alanlarda bulunan (kaldirim, yesil alan, refüj vb.) agaçlarimizin kökünün saglikli gelisebilmesi ve toprak üstü kisminin tam uyku moduna geçebilmesi için toprak üstü kisminda sürgün veya yaprak kalmamasi önem arz etmektedir. Bu sebeple budama çalismasi yapilirken agaçlarimizin içinde kalan sürgün ve yapraklar özenli bir sekilde agaçtan uzaklastirilmaktadir.

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_5816-cb688ab0-bb6d-4d6c-9b99-eef04dc9e674.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/RESIM17-9231a97b-d758-413e-9a47-64ce341e8001.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/RESIM22-44ea8528-2f4f-4ea6-9bdb-05c7be0f648c.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/RESIM23-6de47f80-8f61-4e07-9d40-264922b577fe.jpg