Home IconarrowHaberlerarrowAlzheimer Merkezi Açıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Alzheimer Merkezi Açıldı

cover photo

Kadiköy Belediyesi’nin  Alzheimer hastalarinin sosyal yasama katilmalarini saglamak ve hasta yakinlarini desteklemek amaciyla projelendirdigi “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yasam Evi” 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde açildi

Kadiköy Belediyesi, yapimina geçtigimiz yil basladigi ve Alzheimer hastalarinin sosyal yasama katilmalarini saglayacak “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yasam Evi”ni Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’nun ev sahipliginde, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hizmete açti.

19 Mayis Mahallesi’nde kurulan merkezin açilisina Kadiköy Kaymakami Dr. Mustafa Özarslan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, Kadiköy Ilçe Emniyet Müdürü Ibrahim Kocaoglu,  CHP Kadiköy Ilçe Baskani Ali Narin, Türkiye Alzheimer Dernegi Kadiköy Sube Baskani Türker Sahiner, sanatçi Fatih Erkoç’un yani sira çok sayida Kadiköylü vatandas da katildi.

“ILHAM OLMASINI DILIYORUM”

Merkezin açilis konusmasini yapan Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yasam Evi sorumlusu Dr. Zeynep Süzme, merkez hakkinda bilgiler vererek,” Bizim esas yapacagimiz; teshisi konmus bir ve ikinci dereceden Alzheimer hastalarini agirlayacagimiz, fiziksel ve zihinsel rehabilitasyonla bir sonraki hastalik evresine geçisi engelleyecek bir merkez olacak. Hastalarimizin kaliteli ve konforlu bir yasam sürmelerini istiyoruz. Hasta yakinlarimizin haftada birkaç gün de olsa nefes almasini hedefliyoruz.” dedi.

“ARTIK ÇALISMA VAKTIDIR”

Süzme’den sonra söz alan Türkiye Alzheimer Dernegi Kadiköy Baskani Türker Sahin ise, hizmete açilan merkezin diger yapilardan farkinin üst katinda Sosyal Yasam Evi olmasi oldugunu belirterek “Alzheimer unutkanlikla baslamiyor, yalnizlik ve depresyonla basliyor.. Belirli yaslarda, tamamen monoton bir hayata geçen durum Alzheimer’in gelisimini çok hizlandiriyor. Bu programlarla hastalari izlemekte yardimci olacagiz, hastalarin egitimi de hastalik sürecini degistiriyor. Böylece tedaviden verimli bir hale gelmis oluyoruz. Bu yapilarin digerlerinden farki; ikinci katinda yer alan Sosyal Yasam Evidir.” diye konustu.

“HAYAL ETTIK VE GERÇEKLESTIRDIK”

Kadiköy Belediye Aykurt Nuhoglu, Alzheimer hastaliginin ülkenin gelecegiyle ilgili ciddi bir tehdit oldugunu belirterek, “Kentlerin büyümesiyle beraber insanlarin yalnizligi artiyor. Aslinda kalabaliklar içinde yalniz yasiyoruz. Çekirdek ailelerimiz artik küçüldü. Bu yalnizlik içinde de Alzheimer hastaligi ciddi bir tehdit olusturuyor. Bu tehdidi azaltilmasi, hastalik seyrinin uzatilmasi bizim için çok önemli. Biz diyoruz ki eger toplumun 65 yasindaki kesiminin yüzde 5’i Alzheimer hastaligi teshis edilmis, 85 yas ve üzerinde ise bu sayi yüzde 40’lara çikiyorsa bu, toplumun gelecegiyle ilgili ciddi bir tehdittir. Insanlarin, kendi anne ve babalarina çok zor ve mümkün degildir. Kadiköy Belediyesi olarak dogumdan bütün bir yasam boyunca sizinle olacagiz derken çekirdek ailenizin bir bireyi de biz olacagiz. Artik çagimizin yerel yönetim anlayisi bu. Baska türlü bunu çözme sansimiz yok. Yönetimde bulundugumuz üç buçuk yillik süre boyuna farkli projeler hayata geçirdik. Hayal ettik, düsündük ve ihtiyaçlarimiz nedir diye sorduk. Sizlerle beraber ihtiyaçlarimizi konustuk, tartistik, ve karsilikli diyalog seklinde projelerimizi hayata geçirdik. Bundan sonraki süreçte de bu açilislari yapmaya devam edecegiz. 2018’de de çok farkli projeler yapacagiz. Kadiköylülerin rahat, güvenli ve kendilerini gelecekle ilgili güçlü hissettikleri bir toplum yaratmak istiyoruz. Aslinda biz hayati tasarlayabiliriz. Biz, kendi yolumuzu aydinlatabiliriz. Bunun yalnizca tek bir kosulu var. O da iletisim halinde olup ortak bir yönetim anlayisi yaratmaktan geçiyor. Bütün bu süreçlerin tartisildigi bir Türkiye istiyoruz. Sabah kalkip televizyonlarimizi açtigimiz zaman Kadiköy’deki bir sorunun konusulmasini istiyoruz. Bugdayin, arpanin, pamugun, findigin konusmasini istiyoruz. Çevrenin ve halkin ihtiyaçlarinin konusulmasini istiyoruz. Siddet istemiyoruz, terör istemiyoruz. Biz, daha rahat daha güvenli ve daha huzurlu bir Türkiye istiyoruz.” seklinde konustu.

 Açilisin son konusmasini yapan Kadiköy Kaymakami Dr. Mustafa Özarslan merkezin yapilmasinda gösterilen titizlik ve duyarliligin verilecek hizmetlerde de gösterilecegine inandigini belirterek  “Belediye çalisanlarimiz kendi anne, babalari gibi ilgilenecekler ve onlarin yasamlarina çok büyük katki verecekler. Bunun disinda ayni zamanda hastalarimizin yakinlari, çocuklari da kendilerine de bir zaman ayirmis olacaklar. Böyle bir hizmeti gerçeklestirdigi için belediye baskanimiza çok tesekkür ediyorum.” dedi.

ALZHEIMER MERKEZI’NDE NELER VAR?

“Yasli Hizmet Merkezilerinde Sunulacak Gündüzlü Bakim” yönetmeligine uygun olarak tasarlanan Alzheimer Merkezimizde; hastalari yasama baglamak, günlük yasam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini saglamak ve zihinsel rehabilitasyon çalismalariyla, hastaligin evre atlamasini geciktirmek amaçlaniyor.

Alzheimer Merkezi sayesinde hasta yakinlarinin kendilerine zaman ayirabilme olanagi saglanirken bireysel-grup psikoterapileri, egitimler ve seminerlerle hastalik konusunda bilgi ve destek verilecek.

Hastalar için verilecek hizmetler:

Hatiralari canlandirma, zihinsel aktiviteler (Hikaye anlatma, bulmaca çözme vb)

Ev içi aktiviteler (Çorap eslestirme, pirinç nohut, fasulye ayiklama vb.)

Psiko-motor aktiviteler (Dügme dikme, sulu boya, hamur yogurma vb)

Sosyo-duygusal aktiviteler ( Anilarini aktarma, sohbet)

Eglence ve hobi, sanat aktiviteleri (Ahsap boyama, çiçek yapimi, nefes ve ritim çalismalari)

Fiziksel aktiviteler (Bedensel egzersizler, germe gevseme egzersizleri, yürüyüs, gezi)

Gezi programlari (Mahalle parki gibi yakin yerlere gezi)

Hasta yakinlari için verilecek hizmetler:

Hasta yakinlarina destek, bilgilendirme seminerleri ( Yasli bakimi, Alzheimer hastalarinda beslenme, ev güvenligi, fizyoterepi vb)

Hasta yakinlarina danisma ve psikolojik destek programlari,

Evde bakimi yapilan hastalarin yakinlarina veya bakicilarina evde hijyenik bakim, ilaç düzenleme egitimi,

Alzheimer merkezine hasta kabulü:

Kadiköy’de ikamet eden, heyet raporu ile Alzheimer tanisi almis birinci ve ikinci evredeki hastalar kabul edilecek.

Hizmetten olabildigince fazla Alzheimer hastasinin yaralanmasi için bir kisi haftada en fazla iki gün merkezden gün boyu yararlanabilecek.

Merkezimizde tibbi bakim hizmeti verilmeyecektir.

Hasta ulasiminda, hasta yakinin yazili onayi olmasi sarti ile hastalar evlerinden kuruma ait araçlarla alinabilecek.

SOSYAL YASAM EVI

Binanin birinci katinda yer alacak Sosyal Yasam Evi’nde ise 65 yas ve üzerindeki yurttaslarin aktif ve saglikli yas almalarina yardimci olmak, onlara psikolojik destek saglamak, sosyallesmelerine ve kisisel gelisimlerine katkida bulunarak koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunuluyor.

Sosyal Yasam Evi’nde Verilecek Hizmetler:

Saglik hizmetleri (tansiyon ölçümü, seker ölçümü vb.)

Kisisel bakim hizmetleri (saç kesimi, sakal tirasi, el-ayak tirnak bakimi)

Kisisel gelisim faaliyetleri (seramik, resim, dans, pilates, bilgisayar, türk sanat müzigi, taki tasarim vb. kurslar)

Sosyo-kültürel faaliyetler (tiyatro, konser, kültürel gezi, piknik vb.)

Psiko-sosyal destek hizmetleri (bireysel psikolojik danismanlik, grup terapisi)

Egitsel hizmetler (diyabet, kalp ve damar sagligi, agiz ve dis sagligi, kadin sagligi vb. konularda saglik seminerleri)  

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_0841-1e976afc-7c91-4ae7-b231-f8693edad179.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/3-73504e06-8323-45df-bc42-623f8950f913.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-47d15157-30ce-4a6a-967e-586cdfe9ec04.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/6-773a7774-ffcb-4363-a695-1c937e772582.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KH5B2211-47c5419e-23ae-4d11-87bd-cbb4f4c9483e.jpg