Home IconarrowHaberlerarrowBaşkan Odabaşı Kreuzberg Belediye Meclisinde Konuştu

Başkan Odabaşı Kreuzberg Belediye Meclisinde Konuştu

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, kardes kent olma münasebetiyle kültür, çevre ve doga koruma gibi çesitli konularda temaslarda bulunmak üzere gittigi Kreuzberg’de Belediye Baskani Clara Herrmann’i ziyaret etti ve Kreuzberg Belediye meclisinde bir konusma yapti.

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi ile beraberindeki heyet 1996 yilindan beridir kardes kent iliskisi süren Almanya'nin baskenti Berlin’de bulunan Friedrichshain-Kreuzberg’i ziyaret etti. Odabasi bu ziyaretinde Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Baskani Clara Herrmann’la görüstü. Görüsmede Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu’na verilen ceza ve güncel siyasi gelismeler konusuldu ve her iki belediyede kültür, çevre, doga gibi konularda yapilan çalismalarla ilgili bilgi alisverisinde bulunuldu. Baskan Odabasi ayrica ilçe meclisinin açilisi öncesi bir konusma yapti.

“FARKLILIKLARIN UYUM IÇINDE VAR OLDUGU IKI KENT”

Odabasi, konusmasina her iki kentin bir birine benzerliginden örnekler vererek basladi: “Kadiköy ve Friedrichshain-Kreuzberg arasindaki bu uzun süreli kardes kent iliskisinin temel bir sebebi oldugunu düsünüyorum. Her iki kent çesitli bakimlardan birbirine çok benzer. Kadiköy kadim bir geçmise sahip ve kentimiz çok katmanli bir yapidan olusuyor. Ayni hissi kentinizde dolastigimizda da hissediyoruz. Kadiköy geçmisten beri özgürlükçü fikirlerin, aykiri seslerin merkezi oldu. Kentiniz de ayni sekilde. Kadiköy geçmisten beri çok kültürlü yapisini korudu, kentiniz de öyle. Ötekiler her iki kentte kendisini daha rahat hissediyor. Bu anlamiyla farkliliklarin bir arada uyum içerisinde var olabildigi iki kentten bahsediyoruz.”

“BERLIN ÜÇÜNCÜ DALGA GÖÇ IÇIN CAZIBE MERKEZI HALINDE”

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, temel hak ve özgürlüklerinin kisitlanmasindan, ekonomik istikrarsizliktan ve liyakatsizliktan sikâyetçi olan egitimli gençler için Berlin’in kucaklayiciligi ölçüsünde cazibe merkezi oldugunu söyledi. Odabasi sözlerini söyle sürdürdü: “Kardesligimizi güçlendiren bir konu da tabii ki Türkiye’den Almanya’ya ve özellikle Berlin’e göç eden çok büyük bir nüfusun var olmasi. Bu kesim her iki kent arasindaki kardeslik köprüsünün de önemli bir parçasi. 1960'larda ülkenize gelen isçi göçünün ardindan ikinci göç dalgasi ülkemizde 1980 yilinda gerçeklesen askeri darbe sonrasinda yasandi. Bu ikinci göç dalgasinda, özgürlükçü fikirlere sahip politik siginmacilar ülkenizin bir parçasi oldular. Burada aile kurdular, is kurdular, yurdunuzu yurt yaptilar. Simdi o kusagin çocuklari burada siyaset yapiyorlar, meclislere giriyorlar, görev aliyorlar. Ve son olarak yakin zamanda daha farkli bir sosyal yapiya sahip bir üçüncü dalga göç söz konusu. Temel hak ve özgürlüklerin kisitlanmasindan, yasanan ekonomik istikrarsizliktan ve giderek yayilan liyakatsizliktan sikâyetçi olan egitimli ve küresel gelismeleri yakindan takip eden gençler için Berlin, kucaklayiciligi ölçüsünde oldukça popüler bir cazibe merkezi oldu. Belirtmek isterim ki kardes kentler arasinda var olan bu potansiyel baglar her iki kentimiz için de büyük bir firsattir. Biz bu bagi daha güçlü sekilde kullanmak istiyoruz.”

“HER ZAMANKINDEN DAHA FAZLA DEMOKRATIK DEGERLER IÇIN BIRLIKTEYIZ”

Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Baskani Clara Herrmann da meclis açilis konusmasinda Kadiköy’le kardes sehir olmaktan duydugu memnuniyet dile getirdi: “Kadiköy ile Friedrichshain-Kreuzberg arasindaki uzun süredir devam eden ve aktif ortakliktan memnunum. Bugün, her zamankinden daha fazla, temel demokratik degerler için birlikte duruyoruz. Karsilasma sayesinde birbirimizden ögreniyor ve bizim için önemli olan konulari ve projeleri birlikte ele aliyoruz.” dedi.

Friedrichshain-Kreuzberg ile Istanbul'un Kadiköy ilçesi arasindaki kardes sehir programi Kardes Kent Dernegi yöneticileri Christane ve Özcan Ayanoglu’nun katkilari ve destegiyle 1996’dan beridir sürüyor. Bu uzun sürede her iki kent arasinda fikir alisverisleri, proje ortakliklari olmasinin yani sira fotograf sergileri, ortak etkinlikler, karsilikli ziyaretlerle deneyim paylasimlari yapiliyor.