Home IconarrowHaberlerarrow Belediye Başkanımız Aykurt Nuhoğlu 'nun Haydarpaşa Gar Ve Çevresinin Özelleştirilmesine İlişkin Açıklaması

Basbakanlik Özellestirme Idaresi Baskanligi Türkiye’nin ve Istanbul’un tarihi simgelerinden Haydarpasa Gari, liman ve geri sahasina göz koydu. Baskanlik, Kadiköy Belediyesi’ne 3 gün önce bir yazi yollayarak “Haydarpasa Liman ve Geri Sahasi”nin özellestirme kapsam ve programina alinmasina yönelik çalismalar” için bilgi sordu. Kadiköy Belediyesi Baskani Aykurt Nuhoglu “Ülke darbe girisimini yeni atlatmis. Kamu arazilerini korumamiz gerekirken satisa çikarmak için çaba sarf ediyoruz. Bu arazilere halkin ihtiyaci var. Ülke güvenligi düsünmesi gerek. Bu arazileri satmakla mesgul oluyorlar. Bunlari satmakla mesgul bir anlayis bu ülkeyi yönetemez. Bu bir sürecin baslangici. Satilmamasi için mücadele edecegiz” sözleriyle isyan etti.

Tarihi Haydarpasa Gari ve çevresi üzerinde 2004 yilindan beri kara bulutlar geziyor. Senaryo ilk olarak “Haydarpasa, Manhattan olacak” haberleriyle basladi. Haydarpasa Dayanismasi kuruldu. Dayanisma ve Mimarlar Odasi yillardir Tarihi Gar’in aslina uygun kalmasi için mücadele veriyor. Simdi Tarihi Gar ve çevresine Basbakanlik Özellestirme Idaresi Baskanligi göz koydu. Baskanlik 9 Agustos 2016 tarihinde Kadiköy Belediyesi’ne Haydarpasa Gar ve çevresine iliskin bir yazi yolladi.

Yazida “Haydarpasa Liman ve Geri Sahasi’nin özellestirme kapsam ve programina alinmasina yönelik yapilan çalismalar” için yaklasik 400 bin metrekare alan hakkinda bilgi istendi.

2004’ten beri plan isliyor

2004 yilinda tarihi Haydarpasa Gar ve çevresine iliskin projelerin ortaya çikmasinin ardindan 2005 yilinda IBB Belediye Baskani Kadir Topbas, Uluslararasi Cannes Emlak Fuari’nda “Istanbul’u görücüye çikardiklarini” ilan etti. Görücüye çikarilan 20 Vizyon Projesi arasinda Haydarpasa Gar ve Liman Alani Dönüsüm Projesi de vardi. TMMOB Mimarlar Odasi Istanbul Subesi ile Birlesik Tasimacilik Çalisanlari Sendikasi (BTS) Istanbul 1 No’lu Subesi’nin yaptigi toplantida; kamuoyundan gizlenen proje hakkinda genis bir kampanya baslatilmasi için isbirligi yapilmasi kararlastirildi. Haydarpasa Gari’nin çatisinda 28 Kasim 2010’da yangin çikti ve tarihi yapinin çatisi tamamen yandi. Kamuoyunda otel yapilmak üzere yakildigi iddialari gündeme geldi. Yüksek Hizli Tren Projesi neden gösterilerek 1 Subat 2012’den itibaren önce ülke çapindaki tren seferleri arkasindan 18 Haziran 2013’te de banliyo tren seferleri durduruldu. Kadiköy Belediyesi, Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin 2012 tarihli Haydarpasa Gari’ni otele dönüstüren, çevresindeki 1 milyon metrekarelik bölgeyi ise ticaret ve turizm alani olarak gösteren plana karsi iptal davasi açmisti. Hukuki süreç devam ediyor. Haydarpasa Gari’na çatisinda kafeterya, asansör, çati eklemesi yapilmisti. Bu dogrultuda garin restorasyon projesinin ruhsat basvurusu belediye tarafindan geçen yil iptal edilmisti.

ISTE O ALANLAR

Bilgi istenen alanlarin hepsi kamu alani ve bu alanlar TCDD, Türkiye Denizcilik Isletmeleri A.S., Toprak Mahsulleri Ofisi ve Maliye Hazinesi mülkiyetinde görünüyor. Baskanligin, imar plani, haritalari, imar durumu belgelerini istedigi alanlar söyle:

* Haydarpasa Gari ve arkasi.

* Haydarpasa Gar limani.

* Et-Balik Kurumu’nun yeri.

* Agiz ve Dis Sagligi Merkezi.

HABERIN LINKI IÇIN LÜTFEN TIKLAYINIZ