Home IconarrowHaberlerarrowCinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülleri Sahiplerini Buldu

Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülleri Sahiplerini Buldu

Sosyal Demokrasi Vakfi (SODEV) ve Isveç Uluslararasi Olof Palme Vakfi isbirligiyle düzenlenen “Cinsiyet Esitlikçi Dönüsüm Ödülleri”nde Kadiköy Belediyesi’ne Kadin Yasam Evi ve kadin sagligi alaninda hayata geçirdigi projeleriyle 3 ödül birden verildi.

Insan haklari, demokrasi, baris ve dayanisma alanlarinda örnek olusturabilecek ölçüde üstün çabalar göstermis kisi veya kurumlara verilen SODEV Ödülleri, 3 Aralik Cumartesi günü Küçükçekmece Cennet Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. SODEV ve merkezi Isviçre’de bulunan Olof Palme International Vakfi isbirligiyle düzenlenen “Cinsiyet Esitlikçi Dönüsüm” ödülleri töreninde Kadiköy Belediyesi, Kadin Yasam Evi ve kadin sagligi alaninda hayata geçirdigi projeleriyle 3 ayri kategoride ödüle layik görüldü. Kadin Sagligi Alaninda Sunulan En Iyi Uygulama ödülü Saglik Isleri Müdürlügü himayesinde hizmet veren Mustafa Zehra Yüksel Mamografi ve Kadin Sagligi Merkezi’ne; Kadin Siginma Evleri Alaninda Kadinlara Yönelik Sunulan En Iyi Uygulama ödülü Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügü’nün Kadin Yasam Evi projesine ve Üremeye Dayali Haklar, Ebeveynlik ve Gebelik Egitimi Konusunda Sunulan En Iyi Uygulama ödülü Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügü’nün uzman ekibiyle hizmet verdigi CISAM (Cinsel Saglik/Üreme Sagligi Bilgilendirme Danismanlik Merkezi) projesine verildi.

“KADIKÖY’DE KADINLAR HER ZAMAN GÜVENDE, ÖZGÜR, MUTLU”

Ödül töreninde konusan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi Kadiköy’de kadinlarin kendilerini güvende, özgür ve mutlu hissettigini söyledi. Odabasi sözlerini söyle sürdürdü: “Kadiköy’de yaptigimiz bir arastirmada 40’li yaslarda, yalniz yasayan ve kendi isiyle ugrasan kadinlar ilçemizde çogunlukta. Bu kadinlar Kadiköy’de kendisini çok rahat, güvende, özgür ve mutlu hissediyor ve böyle bir kentin belediye baskaniyim, bunun için de ayrica gurur duyuyorum. Mamografi merkezimiz, meme kanserine karsi farkindalik yaratmak ve erken taniyla kadini yasatabilmek için kurdugumuz bir merkezdir. Bugüne kadar 86 bin kadina merkezimizde hizmet verdik. Kadin Yasam Evlerimiz de 12 yasindan büyük ogullarini yanlarinda götüremedigi için çocuklarini ya siddet ortaminda birakmak ya da devlet korumasina vermek zorunda kalan siddet magduru kadinlar için hayata geçirdigimiz bir proje. Sunu söylemeliyim ki bugüne kadar tek bir kadini bu evlerimizde agirlamadik, bundan dolayi da ayrica çok mutluyum.”  dedi.

MUSTAFA ZEHRA YÜKSEL MAMOGRAFI VE KADIN SAGLIGI MERKEZI

Mamografi Kadin Sagligi Merkezi, Kadiköy’de yasayan ve çalisan tüm kadinlara meme ve jinekolojik kanserler konusunda erken tani ve dogru tedaviye yönlendirme hizmetlerini ücretsiz olarak sunuyor. Meme Hastaliklarina iliskin muayene, mamografi, radyoloji ve meme USG hizmetlerinin verildigi merkezde kadin hastaliklarina iliskin ise smear, USG testleri yapiliyor. Basvuran tüm kadinlara meme muayenesinin yapildigi merkezde elde edilen bulgulara göre yol aliniyor. Merkez, Kadin Sagligi Alaninda Sunulan En Iyi Uygulama ödülünün sahibi oldu.

TÜRKIYE'NIN ILK KADIN YASAM EVI

Türkiye’de ilk olarak Kadiköy Belediyesi’nin hayata geçirdigi ve Kadin Siginma Evleri Alaninda Kadinlara Yönelik Sunulan En Iyi Uygulama ödülünü alan “Kadin Yasam Evi” projesi kadin ve beraberindeki çocuklarin güçlendirilmesi ve siddet döngüsünün sonlandirilmasi amaciyla hayata geçirildi. Siginma evlerine giden kadinlar, mevzuat geregi, 12 yasindan büyük ogullarini yanlarinda götüremedigi için çocuklarini ya siddet ortaminda birakmak ya da devlet korumasina vermek zorunda kaliyor. Siddete maruz birakilan kadinlar çocugundan ayrilmak istemedigi için siddet ortaminda hayatina devam ediyor. Kadiköy Belediyesi bu soruna çözüm bulmak amaciyla kentsel dönüsüm nedeniyle tapusu Belediyeye geçen daireleri yasam evine dönüstürdü. Kadin ve çocuguna tahsis edilen ve fatura giderleri ile ev esyalari belediye tarafindan karsilanan evde, kadinlar yeni bir yasam kurana kadar, çocuklarindan ayrilmak zorunda kalmadan konaklayabiliyor.

CISAM ILE KADINLAR VE GENÇLERE FARKINDALIK

Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim tarafindan hizmete açilan merkez; cinsel saglik ve üreme sagligi alaninda faaliyet gösteriyor. Üremeye Dayali Haklar, Ebeveynlik ve Gebelik Egitimi Konusunda Sunulan En Iyi Uygulama ödülünü alan proje kapsaminda kadinlar ve gençlere farkindalik yaratmak, bilinçlendirmek, danismanlik, yönlendirme hizmetleri ile atölye ve egitim faaliyetleri yürütülüyor.