Home IconarrowHaberlerarrowDünyada İlk! Kadıköy Belediyesi'nde Radyo Tiyatrosu Yapan "Bizim Çocuklar" Türkiye Sınırlarını Aştı

Kadiköy Belediyesi'nin "Bizim Çocuklar Tiyatro Ekibi" dünyada ilk kez çocuklarin yaptigi radyo tiyatrosuna imza atti. Çocuklar bir yilda Keloglan, Pinokyo, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler gibi herkesçe bilinen 9 masali radyo tiyatrosu olarak seslendirdi. Radyo tiyatrosu yapan çocuklarin bir yilda podcast olarak yayimladigi 9 masal, 21 ülkede 35 bin 236 kez dinlendi. Masallardan üçü Danimarka Kültür Bakanligi’nin destekledigi Danimarka Kültür Enstitüsü’nün web sitesine girdi. Kadiköy Belediyesi tarafindan düzenlenen tiyatro atölyesinde ücretsiz egitim alan “Bizim Çocuklar Tiyatro Ekibi”nin seslendirdigi masallar Türkiye sinirlarini asti.

11 ÇOCUK BIR YILDA 9 MASAL SESLENDIRDI

Çocuklari tiyatro, sinema, konser, gösteri gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerle bulusturan Kadiköy Belediyesi etkinliklerine devam ediyor. Covid-19 pandemi sürecinde Kadiköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’de tiyatro sanatçilari Ugur Cabiroglu ve Can Yilmaz’in yönetiminde internet üzerinden yapilan atölye çalismalari bir süre sonra radyo tiyatrosuna dönüstürülmüstü. Tiyatro atölyesine devam eden yaslari 10 ile 14 arasinda degisen 11 çocuktan olusan “Bizim Çocuklar Tiyatro Ekibi” de egitmenleri tarafindan günümüze yeniden uyarlanan masallari seslendirerek podcastler yapmaya baslamisti.

Çocuklar, bir yilda Keloglan, Pinokyo, Yer Alti, Findikkiran, Hansel ve Gretel, Kral Çiplak, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler, Sindirella ve Bremen Mizikacilari olmak üzere toplam 9 masali radyo tiyatrosu olarak seslendirdiler.

MASALLAR 21 ÜLKEDE 35 BIN KEZ DINLENDI

Kadiköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nde ücretsiz egitim alarak radyo tiyatrosu yapan çocuklarin seslendirdigi masallar Türkiye sinirlarinlarini asti. Türk ve dünya klasiklerinden olusan dokuz masali seslendiren çocuklarin podcasti, aralarinda Amerika, Ingiltere, Almanya, Italya, Fransa ve Liechtenstein gibi 21 ülkede 35 bin 236 kez dinlendi.

DANIMARKA KÜLTÜR BAKANLIGI’NIN DESTEKLEDIGI INTERNET SITESINDE YER ALDI

Çocuklarin seslendirdigi masallardan Hansel ve Gretel, Kral Çiplak ile Keloglan masallari Danimarka devletinin destekledigi Danimarka Kültür Enstitüsü’nün çocuklarla ile ilgili web sitesine girdi. Danimarka’da da yayinda olan https://attahygge.com/kategori/podcast/ web sayfasinda üç masalin linklerine yer verildi.

HÜLYA DEMIRCI: ÇOCUKLAR 4 YIL ÜCRETSIZ TIYATRO EGITIMI ALDI

Çocuklarla yapilan tiyatro çalismalari hakkinda bilgi veren Kadiköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nden Hülya Demirci, "Belediye olarak yaptigimiz tiyatro atölyeleri ve çalismalari pandemi sürecinde sartlara uygun olarak devam etti. Önce tiyatro çalismalarimiza internet üzerinden devam ettik. Daha sonra çalismalarimizi nasil devam edebiliriz üzerine düsünmeye basladik. Egitmenlerimizden radyo tiyatrosu önerisi geldi. Bunu çocuklarla paylastik ve hemen uygulamaya basladik.  2021 yilinin ocak ayinda ilk masalimizi yayimlandi. Pandemi sartlarinda kayitlari aldik. Bizim Çocuklar Tiyatro Ekibi, dört yil ücretsiz tiyatro egitimi aldi. Su anda hala tiyatro egitimlerimiz genel olarak merkezimizde tüm çocuklarimiz için devam ediyor" dedi.

"HAYATA BAKISLARI DEGISIYOR"

Çocuklarin aldigi tiyatro egitimlerinin sosyal ve kültürel gelismelerine de katki yaptigini vurgulayan Demirci sözlerini söyle sürdürdü: "Kadiköy'de yasayan çocuklar tarafindan seslendirilen masallarin farkli ülkelerde ve farkli zamanlarda dinleniyor olmasi bizler için çok büyük bir mutluluk kaynagi. Tiyatro kurslarimiza gelen çocuklarin ailelerden de olumlu tepkiler aliyoruz. Çocuklarin yapisal olarak olumlu bir degisim içinde oldugunu ifade ediyorlar. Çocuklarin hayata bakislarinda farkindaliklarinin arttigini, kendilerini ifade etme biçimlerinin olumlu anlamda degistigini söylüyorlar. Çocuklar da her radyo tiyatrosunda ayri bir heyecan içindeler. Aralarinda konservatuara gitmek isteyenler var. Bütün bu gelismeler belediye olarak bizleri de mutlu ediyor."

SANATÇI UGUR CABIROGLU: DÜNYADA ILK DEFA ÇOCUKLARDAN RADYO TIYATROSU

Kadiköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’de egitmenlik yapan tiyatro sanatçisi Ugur Cabiroglu da dünyada ilk kez çocuklarin radyo tiyatrosu yaptigi belirterek, "Radyo tiyatrosu fikrimizi onlarla ilk kez paylastigimizda daha önce hiç duymadiklari için önce çok sasirdilar ama çok heyecanlandilar. Bizim burada yaptigimiz çocuklardan çocuklara, çocuklardan yetiskinlere ulastirilan bir radyo tiyatrosu. Masallarin seslendirmesini profesyoneller degil, sadece çocuklar yapiyor. Arastirmalarimiza göre, dünyada ilk defa bir radyo tiyatrosunu sadece çocuklar seslendiriyor" dedi.

"Burada ayni zamanda masallari oyunlastiriyoruz" diyen Cabiroglu, "Oyunlastirilan masallari bastan sonra bire bir tiyatro metni gibi diyalog seklinde kurguluyoruz. Masallari uyarlarken de tüm çocuklarin pedagojik alt yapisini düsünerek hareket ediyoruz. Çocuklarin yetiskinlerle, çevreyle, hayvanlar ve doga ile kurduklari iliskide onlarin pedagojik alt yapisina zarar verebilcek ya da hasar birakacak noktalari dikkatle ele aliyoruz" diye konustu.

Cabiroglu, "Tiyatro sanatçisi ve diger egitmen arkadasim Can Yilmaz ile ülkemizde ve tüm dünyanda çocuklar tarafindan bilinen masallari aslina sadik kalarak oyunlastiriyoruz. Alinan kayitlarinin kurgusunu ve montajini yine birlikte yapiyoruz. Ayni zamanda 10 masalin 7'sine özel sarki yazdik. Çocuklarin seslendirdigi bu masallarin farkli ülkelerde de dinleniyor olmasi çocuklarla birlikte bizi de mutlu ediyor" ifadelerini kullandi.

Kadiköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi Bizim Çocuklar Tiyatro Ekibi’nin radyo tiyatrosu olarak seslendirecegi 10’uncu masal “Kirmizi Baslikli Kiz” 14 Subat Pazartesi dinleyicisiyle bulusacak.