Home IconarrowHaberlerarrowEkolojik Yaşam Merkezi Dünya Çevre Günü'nde Açıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Ekolojik Yaşam Merkezi Dünya Çevre Günü'nde Açıldı

cover photo

Kadiköy Belediyesi projelerine bir yenisini daha ekledi. Ekolojik yasama iliskin farkli yas gruplarinin çesitli egitimler alabilecegi, atölyelerin yapilacagi Kemal Sunal Parki ve Ekolojik Yasam Merkezi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açildi.

Kadiköy Belediyesi, Egitim Mahallesi Hakki Bey Sokak’ta bulunan alani Kemal Sunal Parki ve Ekolojik Yasam Merkezi’ne dönüstürdü. Kadiköy Belediye Meclisi karari ile plan degisikligi yapilarak bitisigindeki parselle birlestirilen bin 520 metrekarelik yesil alan, permakültür ilkeleri dogrultusunda planlanarak projelendirildi.

Açilista konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu dogada diger canlilarin da haklarina saygi duyarak yasamak gerektiginin altini çizerek söyle konustu: “Bundan yüz sene önce hava, deniz, su konusunda sorun yasanmayan ve çevremizdeki bütün canlilarin hayatlarini rahatlikla devam ettirdigi bir dönemden su anda türlerin risk altinda oldugu bir dönemi yasiyoruz. Kimyasallardan kaynakli gidalar artik sagliksiz bir hale geldi ve bundan dolayi hastaliklar giderek çogaliyor. Örnegin Marmara Denizi’nde yaklasik 180 çesit balik çesidi varken su an 8 – 10 çeside düstü. Tüm bunlarla ilgili olarak dünya çok konusuyor. Ama Türkiye’de bu konuya iliskin tartismalar yüzeysel kaliyor. Yasamimiz için temiz topraga, temiz suya, temiz havaya ihtiyacimiz var. Tüm bunlari birlikte el ele verirsek çok rahat hayata geçirebiliriz. Artik hem degisim zamani, hem yenilesme zamani, güçlü, saglikli bir çevre için ileriye adim atma zamani. Hepimizin çevre konusunda daha dikkatli, üretken, kolektif çalisacagina eminim” dedi.

HER YAS IÇIN KOMPOST EGITIM MERKEZI

Ekolojik Yasam Merkezi’nde basta çocuklar olmak üzere her yastan insanin katilabilecegi egitim ve atölyelerin oldugu bir Kompost Egitim Merkezi de yer aliyor.

Kompost Egitim Merkezi binasi ekolojik bilinç kazandirmaya katkida bulunmak amaciyla geçtigimiz yil Temmuz ayinda Matthieu Pedergnana ve Ece Aslan Pedergnana’nin proje danismanliginda 40 kisinin gönüllü çalismasiyla yapildi. 60 metrekare olan bina solucanla kompost egitimlerine uygun sekilde ekolojiyi gözeten, sürdürülebilirligin saglandigi, biyo-iklim odakli tasarim ilkeleri dogrultusunda tasarlandi. Bu nedenle bina yapiminda dogal, saglikli, isi performansi ve enerji verimliligi yüksek, depreme ve yangina dayanikli, ekolojik ayak izi düsük olmasi nedeniyle saman balyasi tercih edildi ve dogal siva kullanildi.

Permakültür ilkeleri dogrultusunda tasarlanan Kemal Sunal Parki ve Ekolojik Yasam Merkezi’nde kelebek bahçesi, koku bahçesi, tematik bitki alanlari, biyolojik gölet ve kümes de yer aliyor. Parktaki çocuk oyun alanlarinda kullanilan malzeme ise ahsap.

Ekolojik Yasam Merkezi’nde neler olacak?

Ekolojik Yasam Merkezinde 3 aylik programlarla web sitesi üzerinden duyuruya açilan farkli yas gruplarina yönelik sürekli egitim ve atölyeler olacak.

Hafta içi sabah 09:00-12:30 arasi ilçe okullarindaki ögrencilere program dahilinde Muhtesem Dönüsüm Esencan ve Adimini Yesil Atan Okullar egitimleri verilecek.

Hafta içi ögleden sonra ya da hafta sonu için yetiskin ve disaridan katilima açik egitim ve atölyeler planlanacak.

Merkezde ekolojik yasam ile ilgili farkli konularda egitimler verilmesi, daha fazla egitimci ve katilimciya ulasilmasi için 2017 Çevre Festivalinde yer alan Sivil Toplum Kuruluslari, inisiyatifler ve platformlardan destek alinacak.