Home IconarrowHaberlerarrowGölgelik Yönetmeliği Değişti

Gölgelik Yönetmeliği Değişti

Kadiköy Belediyesi’nin sorumluluk sahasi içerisinde yer alan isletmelerin gölgelik yapimina iliskin hususlar “Gölgelik Yapilirken Aranacak Hususlara Dair Yönetmelik” çerçevesinde yeniden düzenlendi.

Yeni düzenleme ile birlikte Kadiköy Belediyesi sorumluluk sahasi içerisinde bulunan ve yine yönetmelikte tanimlanan isletmelerin gölgelik yapiminin mevzuat ve sehir estetigine uygun sekilde gerçeklestirilmesi amaçlaniyor.

Kadiköy Belediye Meclisi tarafindan onaylanan yönetmelige iliskin konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu “Kadiköy’de kent estetigine uygun düzenlemeler yapilmasi için hem isletmelerin hem de vatandasimizin talepleri oldu. Bununla ilgili çesitli toplantilar düzenledik, talepleri topladik. Ve bu talepler dogrultusunda yeni bir düzenleme yaptik. Bu yönetmelikle yapilacak gölgelikler binaya ve çevreye uyumlu olacak. Hem vatandaslarimizin hem de isletmecilerimizin bu düzenlemeden memnun kalacagini umuyorum” dedi.

BUNLARA DIKKAT!

Yeni uygulama ile bilinmesi gerekenler neler, vatandaslar ve isletme sahipleri nelere dikkat etmeli?

-Gölgelik uygulamasi; çiçekçi, manav, market, bakkal, kafe, bar, lokanta, pastane, kiraathane, çay bahçeleri ve yeme-içme yerlerinde yapilabilecek.

-Gölgelik uygulamasi yola cepheli yapilarda; ön bahçe çekme mesafesi 10 metre olan yerlerde istikametten 3 metre çekilerek, 5 metre olan yerlerde ise 1,5 metre çekilerek, mekanin cephesini geçmeyecek sekilde ön bahçede ve/veya minimum komsu çekme mesafeleri disinda kalan alanda yan bahçede yapilabilecek.

-Köse parsellerde ise her iki yol cephesinde çekme mesafelerine uymak kosuluyla gölgelik yapilabilecek. Ancak gölgelik, zemin kat plani, taban alani dikey izdüsümlerini asamayacak.

-Yapilan gölgelige eklenti yapilamayacak.

-Gölgelik ile olusturulan alan isletme ruhsatinda belirtilen kullanim alanini geçmeyecek.

-Gölgelik uygulamasi zemin veya açiga çikan bodrum katlarda yapilabilecek.

-Yapilacak gölgelik uygulamasi mekânin tavan kotunu asmayacak. Yüksek tavanli mekânlar da proje bazinda degerlendirme yapilacak.

-Cadde ve sokakta yapilacak gölgelikler; yükseklik, uzunluk ve sekil bakimindan uyum içinde olacak.

-Gölgeligin yerden yüksekligi; minimum noktasinda 240 cm altina düsmeyecek.

-Gölgelik herhangi bir bos alana veya binadan bagimsiz bir sekilde yapilamayacak.

- Ön ve yan cephelere zemin kotundan itibaren maksimum 100 cm yükseklikte seffaf cam parapet veya çiçeklik yapilabilecek

- Gölgelikte kullanilacak tüm malzemeler yürürlükteki standartlara uygun, hafif ve yangina dayanikli ürünler olacak.

- Çati teraslarinda gölgelik yapilmayacak.

- Portik (önü sütunlu açik galeri) alanlarda gölgelik uygulamasina izin verilmeyecek.

- Zabitli yerlerde zabit kusuru gölgelik basvurusu yapan is yerine ait ise izin verilmeyecek. Ancak zabit gölgelige ait ise gerekli düzeltmeler yapildiktan sonra izin verilebilecek.

- Kat maliklerinin en az 4 / 5’ünün noter onayli muvafakati veya bina yönetiminin karar defterine islenmis ve en az 4 / 5 kat maliki tarafindan bizzat imzalanmis noter onayli karar defteri sureti istenecek.

- Kamusal alanda uygulama yapilamayacak.

- Gölgelik izni isletmeye verilecek. Isletmenin mevcut yerdeki isletme ruhsati kaydinin kapanmasi halinde gölgelik izni geçersiz sayilacak.

- Tasarim rehberi yapilan alanlarda, tasarim rehberi ilkeleri öncelikli kabul edilecek.

- Yönetmelik ile olusturulan standart ölçülerin kullanilmasinda kent estetigi esas sayilacak.

- Gerekli görülmesi halinde gölgelik için statik rapor istenecek.

- Gölgelik projesinin onayi için; sokak rayiç bedelinin yüzde 5’inin, kullanilan alan metrekaresine çarpimi kadar ücret alinacak.

BASVURU EVRAKLARI NELER?

Gölgelik basvurulari Kadiköy Belediyesi Kentsel Tasarim Müdürlügüne yapilacak. Basvurular üç kisilik teknik kurul tarafindan onaylanacak. Vatandaslarin basvuru yapmadan önce bazi evraklari hazir bulundurmasi gerekiyor.

-Dilekçe

- Belediyesi’nin öngördügü veya görecegi zamanda söz konusu ilavenin sökülüp kaldirilacagina dair noter tasdikli taahhütname.

- Kat maliklerinin en az 4 / 5’ünün noter onayli muvafakati veya bina yönetiminin karar defterine islenmis ve en az 4 / 5 kat maliki tarafindan bizzat imzalanmis noter onayli karar defteri sureti.

- Tasdikli mimari projeye islenmis gölgeligin ; 1/200 ölçekli vaziyet plani, ( Vaziyet planinda bina, dükkan girisi, gölgelik m2 si, çekme mesafesi, yol siniri, kaldirim siniri, parsel siniri vb. belirtilecek.) 1/50 ölçeginde plan, kesit ve görünüsleri, ( Gölgeligin net ölçüleri ve m2’si belirtilecek.) Malzeme bilgilerini içeren 1/20 ölçekli sistem detaylari, (Malzeme bilgisi, renk, tasiyici ayak ölçüleri belirtilecek.) 3 boyutlu çizimlerini kapsayan ve gölgelik projesini çizen proje müellifi tarafindan imzalanan uygulama projeleri.

- Tapu kaydi örnegi.

- Kiraci ise kira sözlesmesi.

- Isletme Ruhsati.

- Binanin mevcut halinin degisik açilardan çekilmis ‘güncel’ en az 4 (dört) adet fotografi.

- Basvuru evraklari ve proje bilgilerini içeren CD.