Home IconarrowHaberlerarrowGörme Engellilere Deprem Eğitimi

Görme Engellilere Deprem Eğitimi

Kadiköy Belediyesi ‘Belediye Arama Kurtarma’ ekibi (BAK Kadiköy) görme engelli bireylere deprem, yangin gibi afetler sirasinda ve sonrasinda neler yapmalari gerektiklerini, Kozyatagi'nda bulunan Kadiköy Belediyesi Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parkinda düzenledikleri egitimle anlatti.

Afet ve Çevre Yönetim Sistemleri Arastirma Dernegi (AÇEYSAD), görme engelli yurttaslarin afetler sirasinda ve sonrasinda neler yapabileceklerini ögrenmeleri için Kadiköy Belediyesi’nden similasyon sistemleri ile özel olarak tasarlanmis Afet Egitim Parki’nda egitim talebinde bulundu. Yaklasik 20 kisinin katildigi egitimde, katilimcilara deprem, yangin gibi afetlerde ne yapilmasina yönelik teorik bilgi verildi. Daha sonra deprem deneyim odasinda 7.2 büyüklügündeki Izmit depreminin bir benzerini tecrübe eden katilimcilar, 5 Boyutlu Sinema Odasi’nda 5D sinema teknolojisiyle hazirlanan filmin ses, su ve titresimden olusan egitim bölümünden yararlandi.

Egitime Bakirköy’den geldiklerini ifade eden Ayse Terziören, “Her insanin özellikle de engellilerin böyle bir egitim almasini çok istiyordum. Bu egitimler çok faydali oluyor. Hem daha çok bilinçleniyoruz, hem yanlislarimizi düzeltiyoruz. Ne yapacagimizi bilsek de insan basina gelmeden bilemiyor. Burada uygulamali sekilde olmasi, bizim için çok büyük bir avantaj. Mesela panik olmak yerine dogalgazi kapatmak gerektigini ögrendik. Deprem gerçekten oldugunda ne yapacagimiz az çok biliyoruz.” dedi. Görme Özürlüler Dernegi (GÖZDER) Baskani Ali Varlik ise “Su ana kadar bu bilgilerden habersizdik. Bugün egitimini de aldik. 6.5, 7.3 büyüklügünde deprem olsa ilkyardim çantasinda neler olmasi gerektigini, deprem aninda neler yapilmasi gerektigini artik ögrendik. Deprem olacak gibi depreme hazirlanmamiz gerekiyor.”

Yaklasik 2 saat süren tatbikat sonrasinda duygularini aktaran Ramazan Cömert ise 1999 Marmara Depremindeki deneyimini anlatti: “1999 depreminde yüksekte duran televizyonu tutmaya çalismistim. Bugün kendimi koruma yöntemlerini ögrendim. Bu egitimlerin yurt genelinde yayginlasmasi gerekiyor. Evimde depreme yönelik bir düzenleme yapmamistim ama bu dakikadan itibaren daha etkin bir sekilde hayata geçirecegim. Önce kendimi sonra da çevremi depreme karsi bilinçlendirip daha bilinçli hareket edecegim” dedi.