Home IconarrowHaberlerarrow“Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele” Yazarları Kadıköy’de Buluştu
Kadıköy Güncel

Haberler

“Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele” Yazarları Kadıköy’de Buluştu

cover photo

Istanbul Kitapçisi Kadiköy Subesi’nde düzenlenen “Haydarpasa Kitabi” söylesi ve imza gününde konusan Kadiköy Belediye Baskani Odabasi “Yerel yönetimlerin kendi bölgelerindeki bu tür mekânlara sahip çikmasi gerekiyor” dedi.

Kadiköy Belediyesi Akademi ve Kadiköy Belediyesi Kültür Yayinlari'nin hazirladigi, Akademi Serisi'nin ilk kitabi olan “Haydarpasa Kitabi: Kent, Mekân, Mücadele” yazarlariyla söylesi ve imza günü düzenlendi. Kitabin editörü olan arastirmaci Ayça Yüksel’in moderatörlügünü yaptigi söyleside, Kadiköy Belediye Baskani Av. Serdil Dara Odabasi, makaleleriyle kitapta yer alan Döndü Toker, Gül Köksal, Fuat Ercan, röportajlariyla kitaba katki saglayan Ishak Kocabiyik, Tugay Kartal ve Aysen Dönmez konusmaci olarak yer aldi.

Söylesinin açilis konusmasini yapan Kadiköy Belediye Baskani Av. Serdil Dara Odabasi sözlerine Bartin'da meydana gelen maden kazasinda hayatini kaybedenlere rahmet ve ailelerine sabir dileyerek basladi. Baskan Odabasi konusmasinda “Bizim için basit ve normal bir kitap degil,  bu mücadelenin anlatildigi bir kitap. Bu mücadele yeni degil tarihi olan bir mücadele. Bu kitap bir yasam alanina, bir kültürel alana insanlarin belki Istanbul’a geldigi zaman ilk gördükleri binaya sahip çikmasinin tarihidir.  Bizim için çok kiymetli… Hatta bu toplantiyi düzenleyen arkadaslarimiz “Sirtimiz Haydarpasa’da olsun, Haydarpasa’yi görerek bu kitabi konusalim” demislerdi. Hava sartlari buna imkân vermedi. Disarida, Haydarpasa’yi sirtimiza alarak yapacaktik. Onun gücünü alarak ona sahip çiktigimizi gösterecektik. Bu kitabi yayimlamak bizim için çok önemli. Yerel yönetimlerin kendi bölgelerindeki bu tür mekânlara sahip çikmasi gerekiyor. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum” dedi.

“HAYDARPASA KITABI: KENT, MEKÂN, MÜCADELE” 

Yazar ve okurlarin bir araya geldigi söyleside, kitapta “Mekân Krizi” basligiyla makaleleri bulunan akademisyen, mimar Gül Köksal; Anadolu Demiryolu bütünselligi baglaminda Haydarpasa Gari, limani ve istasyonlari üzerine konusmasini yapti. Ayrica Haydarpasa’nin sürekliliginin korunmasi ve yasatilmasi amaciyla uygulanan yol ve yöntemlerinden bahsetti.

 Yine ayni baslikta konusan arastirmaci yazar Fuat Ercan da demiryollarinda bütünlesik dikey, sosyal ve sektörel yapilanma üzerinden ayrismaya degindi. Haydarpasa Gari ile tüm diger istasyonlarin ortak bir paydada, “hüzünde” esitlenebilecegini söyledi. Söylesinin bir diger konusmacisi ve kitapta “Kentsel Gündelik Yasam” basligi altinda makalesi bulunan akademisyen Döndü Toker ise Yesilçam Sinemasi’nda mekân olarak sik sik kullanilan Haydarpasa Gari’ni ve garin yapimindan bu yana milyonlarca insanin göçüne taniklik ettigini anlatti.

Kitabin röportaj kisminda yer alan Ishak Kocabiyik Haydarpasa’nin dünden bugüne gelisen mücadele geleneginden, Aysen Dönmez demiryollarinda toplumsal cinsiyet esitsizliginden ve Turgay Kartal ise Haydarpasa mücadelesinden bahsetti.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1665908292_S__yle__i_ve___mza_G__n_____3_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1665908289_S__yle__i_ve___mza_G__n_____2_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1665908286_S__yle__i_ve___mza_G__n_____1_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1665908279_Kad__k__y_Belediye_Ba__kan___Av____erdil_Dara_Odaba_______1_.jpg