Home IconarrowHaberlerarrowHukuk Taşyapı'ya “Dur" dedi

Hukuk Taşyapı'ya “Dur" dedi

Kadiköy’deki Meteoroloji arsasina ayricalikli imar hakki kullanarak dört tane gökdelen yapan Tasyapi’ya Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan verilen iskan mahkeme tarafindan durduruldu.

Kadiköylülerin tüm itirazlarina ragmen Meteoroloji arsasi olarak bilinen araziye 45 katli 4 gökdelen yapan Tasyapi ayrica ruhsata aykiri toplam dokuz bin metrekare insaat yapti. Kadiköy Belediyesi ekipleri tarafindan tespit edilen kaçak insaatla ilgili islem yapilarak bu kusurlarin giderilmesi istendi. Tasyapi 9 bin metrekare kaçak insaat ile ilgili herhangi bir islem yapmadigi gibi Kadiköy Belediyesi’nden iskan istedi. Ilgili firmaya binanin iskana aykiri bölümleri ilgili eksiklikler giderildikten sonra izin belgesi islemlerine devam edilebilecegi bildirilmesine ragmen eksiklikler yine giderilmedi. Kadiköy Belediyesi’nden kaçak insaatina iskan alamayan firma Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na basvurarak iskan ruhsati aldi. Bakanliktan alinan iskan ruhsatina itiraz eden Kadiköy Belediyesi konuyu yargiya tasidi.

Istanbul Bölge Idare Mahkemesi 4. Dava Dairesi’nde görülen davada mahkeme Kadiköy Belediye’sinin hakliligina hükmederek yürütmeyi durdurma karari verdi.

Mahkemenin 24/10/2016 tarihli kararinda su ifadeler yer verildi. “ dava konusu tasinmaza iliskin olarak kural olarak ruhsat verme yetkisi bulunan davaci belediye tarafindan tasinmaz üzerinde yapilan denetimlerde ruhsata aykiriliklarin tespit edildigi ve yapi tatil tutanaklarin tanzim edildigi, bu dogrultuda para cezalari ve yikim kararlarinin verildigi, bu islemlere karsi açilan davalarinin reddedildigi açik olup, yapi ruhsatinin Çevre Bakanligi birimlerince düzenlenebilmesi için talebin yönetmelik hükmü geregi mevzuata uygun kosullarin gerçeklesmesi durumunda mümkün iken, davaci belediye tarafindan tespit edilen eksiklikler giderilmemesine karsin davali Çevre ve Sehircilik Bakanliginca verilen davaya konu tadilat ruhsati ve yapi kullanma izin belgesinde yasal isabet görülmemistir”

“KAÇAK INSAATI ENGELLEMEK NE ZAMANDIR SUÇ?”

Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu Istanbul Bölge Idare Mahkemesi 4. Dava Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararina ragmen Tasyapi’nin Kadiköy Belediyesi’ne açtigi tazminat davasini kazanmasinin bir hukuk garabeti oldugunu belirterek sunlari söyledi :”Çevre Bakanligi nedenini anlayamadigimiz bir sekilde yaklasik 9 bin metrekare kaçak insaati bulunan bu yapilara iskan izini verdi. Biz de bu karara itiraz ettik. Ve idare mahkemesi yürütmeyi durdurma karari verdi. Bu karari söz konusu firmanin tazminat davasi açtigi mahkeme sunduk ama bu itiraz dikkate alinmadi. Bunun akil ve izanla, hukukla açiklanacak bir yani yok. Kamu olarak kaçak insaata karsi çikmak bizim görevimiz. Bizler bu görevde kamunun çikar ve gelecegini korumak için bulunuyoruz. Kaçak insaata dair islem yapmak ne zamandan beri suç oldu?

Kamuyu, kamu çikarlarini savunmanin bir bedeli olacaksa biz bu bedeli ödemeye her zaman haziriz ama bu ceza benim sahsima ya da Kadiköy Belediyesine verilmis bir ceza degildir. Tüm Kadiköylülere hatta tüm Istanbullulara verilen bir cezadir. Bu yöntemle kamunun yetki ve görevlerini sinirlamaya, kamuyu baski altina almaya, kamu çalisanlarina ve halka gözdagi vermeye çalisiyorlar. Biz buna izin vermeyecek, hukuki tüm süreci isletecek ve mücadele ver edecegiz.”

KADIKÖYLÜLERDEN TEPKI

Kadiköy Belediyesi’ne bilirkisi raporu ile verilen tazminat cezasi Kadiköylüler tarafindan tepki ile karsilandi. Kadiköylüler ayricalikli firmanin Kadiköy’ün yesil alanlarindan sonra bütçesine de göz dikmesine tepkisini dile getiriyor.