Home IconarrowHaberlerarrow"İş’te Ben": Engelli İstihdamında Örnek Proje

"İş’te Ben": Engelli İstihdamında Örnek Proje

Kadiköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi'nin destekli istihdam ve is koçluguyla yürüttügü "Is'te Ben" projesi ile 22 yasindaki Otizmli Dogukan Kurt artik bir is sahibi.

Kadiköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi tarafindan Destekli Istihdam ve Is Koçlugu modelinin yayginlastirilmasi ve uygulanabilirligini gösterebilmek amaciyla 2016 yilinda "Iste Ben" adli proje baslatildi. Bu proje ile 22 yasindaki Otizmli Dogukan Kurt Aralik ayindan bu yana Göztepe Medical Park Hastanesinde Ana Depo Görevlisi olarak çalisiyor.

Kadiköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi Istihdam birimi çalisanlarinin aldigi egitimler sonrasinda uygulamaya konulan "Is’te Ben" adli proje ile Kadiköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi Istihdam birimine basvuran otizmli bireylerle çalisilmaya baslandi. Destekli Istihdam ve Is Koçlugu projesi ile öncelikle ise girecek adaylar ön egitime alindi. Egitimin amaci ise is yerinin kurallarini ögretmek,  kurallar nedir, nasil iletisim kurulacak gibi bir takim isyeri egitimleri vermek.

Kadiköy Belediyesi bünyesinde çalisan firmalarda adaylar için "Is Basi Egitimleri" yapildi. Is koçlari ile belirli günlerde ise giden adaylar bire bir isyerinde çalisma egitimi aldilar. Kadiköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi Istihdam birimi çalisanlari,  firmalarin Insan Kaynaklari, Halkla Iliskiler birimleriyle yaptiklari görüsmeler dogrultusunda "Destekli Istihdam ve Is Koçlugu Projesi"ni anlattilar. Proje kapsaminda  Göztepe Medical Park Hastanesi ile çalisilmaya baslandi. Hastaneye " Destekli Istihtam ve Is Koçlugu" egitimi veren Kadiköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi; Otizm Nedir , Otizmle birlikte olmak ne demektir ve bu destekli istihdamin engelli istihdaminin birey ve ülke açisindan anlami nedir konularini anlattilar.  Proje ile 22 yasindaki Otizimli Dogukan Kurt Göztepe Medical Park Hastanesi'nde Satin Alma Müdürlügü Ana Depo Görevlisi olarak çalismaya basladi.

"Is'te Ben" Projesi

Kadiköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügü'ne bagli olarak Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi'nde birim sorumlusu olarak çalisan Demet Gülaldi " Kadiköy Belediyesi bir yerel yönetim olarak  "Destekli Istihdam ve Is Koçlugu" modelini ülkemizde yayginlastirilmasi ve uygulanabilirligini gösterebilmek amaciyla otizmde istihdamla ilgili bu projeye basladik’’ dedi. Gülaldi; "Projemizin ismi "Iste Ben". Firmalara "Destekli Istihdam ve Is Koçlugu" projesini anlattik. Bunlarin içerisinde bir Saglik Kurulusu Göztepe Medical Park "biz bunu yapabiliriz" dedi. Adayimizin is yerinde yapacagi isin tüm adimlarini belirledik, is arkadaslarina egitim verdik ve onlara çalisacagi otizmli bireyi çok ayrintili anlattik burada aile de bize çok destek oldu. Bütün bir gününü biz planladik ve oradaki is arkadaslarina anlattik. Sonrasinda Dogukan'i isyeriyle tanistirdik. Bütün özlük haklariyla ise girisi yapildi. Dogukan artik oranin bir çalisani oldu. Biz is koçu olarak 1 aya yakin bir süre onunla ayni ortamda bulunduk. Çünkü ona ve diger çalisanlara destek vermemiz gerekiyordu. Isi ögretirken biz yaninda bulunduk. Bütün çalisanlar Dogukan'i çok benimsediler. Öncesinde bizde bütün özelliklerini ortaya koydugumuz için çok güzel bir kabullenme süreci yasandi. Biz 6 aylik bir destek süreci düsünürken 1 ayda bitirmeye karar verdik çünkü artik orada bize ihtiyaç olmadi." dedi.

"Bir isi olmasini çok arzu ediyordum"

Dogukan Kurt'un annesi Filiz Kurt " Is arayisimiz sürekli devam ediyordu etrafimizdaki herkese haberler birakmistik. Bir aile dostumuz sayesinde Kadiköy Belediyesi'nin istihdam bürosundan haberdar olduk. Orada yaptigimiz görüsmede çalisanlarla çok güzel bir enerji yakaladik ayni dili konusuyorduk. Kendimi onlara çok yakin hissettim. Dogukan'i gördüklerinde onlarda bu ise çok uygun olduklarini böyle bir projeye dahil olabilecegimizi söylediler.  10 yasindayken bir isi olmasini arzu ediyordum. Ama bu benim için hayaldi. Asil hedefimiz onunda hepimiz gibi bir isi olmasi sabah gidecek bir yeri olmasi bizim açimizdan çok önemliydi’’dedi.