Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Belediyesi 2020 Entegre Raporu Yayımlandı

Kadıköy Belediyesi 2020 Entegre Raporu Yayımlandı

Kadiköy Belediyesi 2020 Entegre Raporu Yayimlandi

Kadiköy Belediyesi’nin, planlanan hizmetlerin ne kadar yerine getirildigini ve kamu kaynaklarinin dogru kullanimini ölçümleyen 2020 Entegre Raporu yayinlandi. Rapor dünyada baska bir yerel yönetim tarafindan henüz hazirlanmadigi için, belediyeler arasinda tek olma özelligini tasiyor.

Entegre Rapor, bir kurumun stratejisinin, performansinin ve hedeflerinin kisa, orta ve uzun vadede ne gibi çiktilar, degerler yaratabileceginin açiklamasi olarak tanimlaniyor. Ilki 2018’de yayinlanan ve 2020 yilinda güncellenen raporda hem sosyal destek, saglik, kültür, ekoloji, kentlesme, afet ve acil durum gibi hizmetlerde nasil deger yaratilabildigi anlatiliyor hem de ilçenin demografisi inceleniyor.

Temel amaç yasam kalitesini artirmak

Ilki ARGE Danismanlik destegi ile 2018’de hazirlanan Entegre Rapor’un 2020 yilina ait bu güncel versiyonunda yerel yönetimlerin temel amacinin insanlarin yasam kalitesini artirmak oldugu düsüncesi öne çikiyor. Kadiköy nüfusunun detayli bir sekilde incelendigi raporda belediyenin mevcut olanaklari, hedeflerin hayata geçirilmesi için yaptigi çalismalar ve çalismalar sonucunda yarattigi degerler “OECD Daha Iyi Yasam Endeksi” ve “Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari” ilkelerine göre ölçümlendi.

“Stratejik yaklasimimiz her zaman küresel amaçlarla uyumlu oldu”

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, rapora iliskin su açiklamalarda bulundu: “Kadiköy Belediyesi’nin stratejik yaklasimi her zaman küresel amaçlar gözetilerek, onlarla uyumlu hale getirilmis ve küresel gündemlerle örtüsen, o gündemleri destekleyen bir yaklasimla olusturularak Kadiköylülerin izleme ve degerlendirilmelerine sunulmustur. Yayinladigimiz Entegre Rapor’la kurumumuzun gelecek vizyonunu bütüncül bir yaklasimla sunuyor ve somut göstergelerle, izleme ve degerlendirme süreçlerimizi güçlendirdigimizi düsünüyoruz. Bu vesileyle, ‘yasam kalitesine deger katma’ hedefimizde katkisi olan tüm paydaslarimiza ve raporun olusmasinda emegi ve fikri geçen herkese tesekkür ederim.” dedi.

Pandemi gölgesinde geçen 2020

Rapora göre; Kadiköy Belediyesi’nin paydas beklentileriyle olusturdugu ihtiyaç haritasinda ve yakin dönem stratejik adimlarina yön veren “önemlilik matrisi”nde su basliklar öne çikiyor: Sokak sagliklastirma çalismalari, ekoloji, paydas beklentilerinin yönetimi, katilimcilik, degisen demografik yapi, inovasyon, güçlü mali yapi, iklim krizi ve dis paydaslarla iliskiler. Faaliyetlerinde özellikle bu alanlara yogunlasan Kadiköy Belediyesi, 2020’nin Covid-19 pandemisinin gölgesinde geçtigini hatirlatiyor ve olusabilecek diger risklere karsi da önlemlerine raporda yer veriyor.

Hedef gerçeklesme oranlarinin, faaliyetlerin bütçe paylarinin ve geçmis yillarla kiyaslanabilir somut göstergelerin yer aldigi raporda bir dizi degerlendirmeye de yer veriliyor. Islevsel kamusal alanlar, yürünebilirlik, açik alan sosyallesmesi, kamu hizmetlerinin dijital alana tasinmasi, teknolojiden faydalanma, asiri iklim olaylari, kentsel altyapi hizmetleri, gida krizi, sosyal sorunlar vb birçok alana dair vurgularin yapildigi raporda “dirençlilik” kavramina isaret eden bir dönüsümün alti çiziliyor.

DSÖ: Kadiköy, Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari ve OECD Iyi Yasam Endeksi ile Oldukça Uyumlu

Kadiköy’ün Dünya Saglik Örgütü 7. Faz basvurusunun degerlendirme notunda yer alan ifadeler de Stratejik Plan’in küresel gündemlerle uyumlulugunu vurguluyor. Rapor’un arka kapaginda bu degerlendirmeden bir bölüm de yer aliyor. DSÖ degerlendirmesinde, “Plan, sosyal destek, saglik, kültür, ekoloji, planli kentlesme, afet ve acil durum, kent ve toplum düzeni ve kurumsal hizmetler eksenlerini kapsamaktadir. Bu ise Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari ve OECD Daha Iyi Yasam Endeksi ile oldukça uyumlu ve bunlari destekleyen kapsamli bir belge niteligindedir. Plan yeni uygulamaya konulmus olup, planin amaç ve hedeflerine iliskin ilerleme yillik raporlar araciligiyla izlenmektedir. Planin sekiz ana ekseninin her biri saglik ve esenlige atifta bulunur. Kadiköy Belediyesi’nin 2018 yilinda kabul edilen Sürdürülebilir Enerji Eylem Plani ve Iklim Degisikligi Uyum Plani da saglikli sehir amaç ve hedeflerini desteklemektedir. Kadiköy Belediyesi, tüm hizmetlerinde, vatandaslarin yasadiklari yerle ilgili konularda karar verme haklarini esas alan katilimci bir yönetim modelini benimsemektedir. Projeler ve eylemler, Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari ve DSÖ stratejik öncelikleri ile tam olarak uyumlu olan stratejilerine dayanmaktadir.” ifadelerine yer veriliyor.