Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Belediyesi’nden ‘Sanat Parkta’ Etkinliklerine İlişkin Açıklama

Kadıköy Belediyesi’nden ‘Sanat Parkta’ Etkinliklerine İlişkin Açıklama

Kadiköy Belediyesi olarak “Sanat Parkta” adini verdigimiz Sosyal & Mesafeli Festivalimizi düzenlemekten son derece mutluyuz. Sanat dünyasinin binbir sikinti yasadigi su dönemde onlara biraz olsun destek olmak amaciyla, Pandemi günlerinin zor kosullarinda bu festivali yapmak istedik. Iyi ki de bu yola girmisiz. Hem halkin daha ilk günlerde olusan yogun ilgisi, hem de gelen destek mesajlari ne kadar dogru bir is yaptigimizi gösteriyor. Amacimiz Kadiköylülere biraz olsun nefes aldirmak, güven içinde sanatseverleri eserlerle bulusturmak ve bunu da sanatçilara destek olacak bir organizasyonla yapmak.

Ama görüyoruz ki, sinirli da olsa bazi tepkiler aliyoruz ve bazi seyleri anlamakta zorlaniyoruz. Pek çok topluluk fedakârlik gösterip daha düsük ücretlere katilimi kabul etmisken, deneyimli isimlerin yanina eklenen genç tiyatrolarin önünü açmak için hepimizin çaba sarf etmesini beklerken, belediye bütçemizi zorlayarak 32 oyun, 21 konsere kucak açmisken, yillarini bu meslege vermis kisilerin bu tepkilerini üzüntüyle karsiliyoruz.

Siyasi iktidarin sanati bu kadar baski altinda tuttugu bir dönemde destek ve dayanisma hepimizin görevidir. Nefes alma alanlari daraliyorken ancak bir arada durursak bu zor zamanlari asabiliriz. Kadiköy Belediyesi’nin sanata destek verme iradesini meslek içi bazi çekismelerin gölgesine çekmek ne yazik ki can sikici. Biz festivalimizle gurur duyuyoruz ve biliyoruz ki sanatseverler de mutlu olacaklar.

Keske bizim coskumuza herkes ortak olsa da su açiklamalari yapmasak. Evet, 152 basvurudan 32’sini seçebildik. Seçilemeyenlerin hayal kirikligini anlasilabilir. Ama bazi öznel ve meslek içi sikintilarin Kadiköy ve Istanbul halkinin tiyatro hasretini engelleyecek hale gelmesine de karsiyiz.

Bu oyunlari belediyemizin kültür isleri, yillardir nasil belirliyorsa ayni seçme kistaslariyla belirledi. Herhangi bir yapi karar sürecinde etkili olmadi. Nasil bir festival olmasi gerektigi konusunda elbette ki görüsler aldik. Ama hem oyunlarin seçimi hem de idari ve mali yükümlülükler tabii ki belediyenin kültür islerinin süregiden isleyisiyle ve yasal süreçlere riayet ederek ele alindi. Oyunlardan elde edilen gelir kadar geliri belediyemiz tiyatroculara taahhüt etti. Biz de yeni ve umut vaat eden eserleri öne çikarmayi özellikle tercih ettik ve tüm oyunlari maddi olarak destekleme karari aldik.

Bilet satisina gelince. Amacimiz hem sanatseverleri hem de belediyeyi bu ise dahil etmekti. Nitekim anlastigimiz kurum, diger teklif veren sirketlerden hem daha düsük bir ücret talep etti, hem de dayanisma adina bu parayi sahne sanatlari ögrencilerine bagislayacagini beyan etti. Böylece hep birlikte sanat dünyasina ve gelecegine bir destek vermis olacagiz.

Tüm bu tartismalarin tiyatro sanatçilarina ve izleyicisine zarar vermekten öteye geçemeyecegini düsünüyoruz. Nitekim sanatseverler, daha satisa çikali 48 saat olmamasina ragmen ilk haftanin biletlerini tüketmek üzereler. Onlara tesekkür eder, sanata emek veren herkesi bu dayanisma festivaline destek olmaya davet ederiz.

Kadiköy Belediyesi