Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy “Çok Yüksek İnsani Gelişme” Sıralamasında Türkiye Birincisi Oldu

Kadıköy “Çok Yüksek İnsani Gelişme” Sıralamasında Türkiye Birincisi Oldu

Insani Gelisme Endeksi–Ilçeler (IGE–I) 2021 raporuna göre Kadiköy Belediyesi, “Çok Yüksek Insani Gelisme” siralamasinda Türkiye birincisi oldu. Belediye ayrica yönetisim ve saydamlik, sosyal kapsama, saglik, sosyal yasam, toplumsal cinsiyet esitligi kategorilerinde de birinci sirada yer aldi.

Insani Gelisme Vakfi (INGEV)’nin ilçelerde insani gelismeyi desteklemek üzere ilçelerin uzun, saglikli, yaratici bir hayat yasamasi; bilgi ve egitim alabilme imkânina sahip olmasi ve insana yarasir bir hayat için gerekli kaynaklara erisebilme kriterlerini dikkate alarak hazirladigi, belediyelerin karnesi olarak nitelenebilecek Insani Gelisme Endeksi – Ilçeler (IGE-I) 2021 raporu 20 Aralik Sali günü çevrimiçi gerçeklesen bir toplantida açiklandi. Türkiye’de nüfusu 150 binin üstünde olan ilçe belediyeleri ile üç büyük ilin bütün ilçelerini kapsayan 177 ilçenin degerlendirildigi rapora göre Kadiköy Belediyesi “Çok Yüksek Insani Gelisme” siralamasinda birinci oldu. 2020 yilindaki raporda da birinci olan belediye ayrica yönetisim ve saydamlik, sosyal kapsama, saglik, sosyal yasam, toplumsal cinsiyet esitligi kategorilerinde de 1’inci sirada yer aldi.

“YARATTIGI DEGERLERLE DÜNYADA ÖRNEK BIR KENT”

Belediyelerin yeni yerellesmedeki kritik rolünün de konusuldugu toplantiya çok yüksek insani gelisme bölgesinde olan ve geçen yildan siçrama yapan basarili belediye baskanlari davet edildi. Çevrimiçi olarak düzenlenen bulusmaya katilan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi iki yil ardarda insani gelismislik seviyesinin en üst siralarinda yer aldiklarini ve dogru bir strateji ile vizyon hedeflerine yaklastiklarini söyledi. Odabasi sözlerini söyle sürdürdü:

“Öncelikle bu raporun olusturulmasinda büyük emegi olan INGEV ailesine ve degerli hocalarimiza tesekkürlerimi sunuyorum. Ayrica her yil hazirlanan bu raporun sonuçlarinin yerel yönetimler arasinda tatli bir rekabete de yol açtigini söyleyebilirim. Bu nedenle her yil sonuçlarini dört gözle bekledigimiz insani gelismislik raporunda bu yil diger alanlarin yani sira Kadiköy’ün özgürlükçü ruhunu yansitan toplumsal esitlik ve seffaflik kategorilerinde de en üst sirada oldugunu ögrenmek büyük gurur verici. Göreve baslarken vizyonumuzu ‘Yarattigi degerlerle dünyada örnek bir kent olmak’ olarak belirlemis ve sürdürülebilir kalkinma amaçlarini dogrudan stratejik planimiza entegre etmistik. Bu sonuçlar bize gösteriyor ki dogru bir strateji ile vizyon hedefimize bir hayli yaklasabilmis ve ardarda iki yil insani gelismislik seviyesinin en üst sirasinda yer alarak sözümüzün arkasinda durabilmisiz. Bu ödülü basarimizin gerçek sahibi olan Kadiköylülerle paylasmaktan onur duyuyorum.”

IGE-I raporu gelecek için yol gösterirken, belediye performanslarini ölçüyor ve basarili performanslarin altini çiziyor. IGE-I 2021 Raporu, nüfusu 150 bin üstünde olan ilçe belediyeleri ile üç büyük ilin bütün ilçelerini kapsayacak sekilde hazirlandi. Veri seti yerel yönetimleri özellikle ilgilendiren 9 alt endeks, 81 gösterge, 121 degisken ve “gizli vatandas” çalismasi ile belediyelere yapilan 3.800’ün üstünde basvurunun sonuçlarindan olusuyor. Insani Gelisme Endeksi, Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) tarafindan 1990 yilindan beri ülkeler düzeyinde yayimlaniyor. INGEV ise yerel düzeyde insani gelismenin ölçümlenmesi için hazirladigi Insani Gelisme Endeksi-Ilçeler (IGE-I) çalismasini 2017 yilindan bu yana sürdürüyor.