Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy'de 29 Ekim Cumhuriyet Meşalesi Öğrenciler Olmadan Yakıldı

Kadıköy'de 29 Ekim Cumhuriyet Meşalesi Öğrenciler Olmadan Yakıldı

KADIKÖY'DE 29 EKIM CUMHURIYET MESALESI ÖGRENCILER OLMADAN YAKILDI

Kadiköy Belediyesi'nin Cumhuriyet Bayrami kutlamalari kapsaminda her yil düzenledigi mesale yakma töreni, Kadiköy Iskele Meydani'nda Atatürk Aniti önünde gerçeklesti. Mesaleyi Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi Cumhuriyet sevdalilariyla birlikte yakti. Her yil ögrencilerin katilimiyla yakilan mesale yakma töreninde, ögrencilerin katilimina izin çikmadi.  Odabasi “Burada yaktigimiz mesalenin söndürülmesine izin vermeyecegiz.” sözleriyle karara tepki gösterdi.

Sosyal mesafe kurallarina uygun olarak düzenlenen tören, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi. Kadiköy Belediyesi Cumhuriyet Bandosu'nun çaldigi marslarin renk kattigi törende, 29 Ekim mesalesini Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi Kadiköylüler, meclis üyeleri, muhtarlar ve Cumhuriyet sevdalilari ile birlikte yakti.

“MESALENIN SÖNDÜRÜLMESINE IZIN VERMEYECEGIZ”

Odabasi, bu sene ögrencilerin törene katilmasina izin verilmemesine su sözleriyle tepki gösterdi:   “Geleneksel olarak bu mesale yakma törenini, Kadiköy’deki ortaokullu ve liseli ögrencilerin katilimiyla yapiyorduk. Ama ne yazik ki bu sene, gençlerimizle yakamiyoruz. Burada bu mesalenin sönmesine, söndürülmesine izin vermeyecegimizi bir kez daha haykiriyoruz; bugün burada, yarin her yerde.”

Odabasi sözlerini söyle sürdürdü: “Korona virüsü salginindan beri hem kisitli, hem tedbirli, hem de tedirgin yapiyoruz kutlamalarimizi. Ama inaniyoruz ki, bu da geçecek ve biz yine coskulu kutlamalarimiza kaldigimiz yerden devam edecegiz. Ama biliyoruz ki, ögretmenlerimiz ve ögrencilerimiz her sabah okullarina girdiginde, doktorlar hemsireler hastanelerine girdiklerinde, biz her sabah belediyeye girdigimizde, kaptanlar denizlerimizde, pilotlar gökyüzünde, her gün yeniden yakiyoruz cumhuriyet mesalelerini. Bu zor zamanlardan geçerken unutmamamiz gereken bir sey var: En zor zamanlarinda, emperyalizme boyun egmemis, Ulusal Kurtulus Savasi vermis bir milletin çocuklariyiz ve bizim için asil zor olan, esaretten baska bir sey degil; bizim için zor olan akildan bilimden uzakta kalmaktir; bizim için zor olan cehalettir. Bu zor zamanlarda, ‘Hayatta en hakiki mürsit, ilimdir, fendir’ diyen bir önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüz ve onun en büyük eseri Cumhuriyetimiz var. Ne mutlu bize ki; simsiki sarilacak degerlerimiz, bilime inanacak aklimiz ve kocaman bir cumhuriyetimiz var. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin 98. Yilinda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarini, sehitlerimizi minnetle yâd ediyor, aziz hatiralari önünde saygiyla egiliyorum.”

KADIKÖY’DE 50 BIN BAYRAK DAGITILDI

Kadiköy Belediyesi’nin 23 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyet Bandosu esliginde bayrak dagitimiyla basladigi Cumhuriyet kutlamalarinda Kadiköy’ün 21 mahallesine, marslar esliginde 50 bin adet bayrak dagitildi. Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi’nin da katildigi bayrak dagitiminda esnaf ve vatandaslara Türk Bayraklari verildi. Cumhuriyet Bandosu, 29 Ekim gününe kadar bayram coskusunu Kadiköy’ün bütün mahallelerine tasiyacak.

KLASIK OTOMOBILLER VE BISIKLETÇILERDEN CUMHURIYET KONVOYU

29 Ekim Cuma günü, saat 10.00’da bisikletlilerin ve klasik otomobillerin olusturacagi konvoy renkli görüntülere sahne olacak. Istanbul Klasik Otomobilciler Dernegi’nin organize ettigi Cumhuriyet Konvoyu ile 29 Ekim Bisikletçileri’nin olusturacagi bisikletli kortej 60’inci Yil Göztepe Parki’ndan güzergâhina baslayacak ve Bagdat Caddesi’nde ilerleyerek, Kiziltoprak’ta son bulacak.

CUMHURIYET TIRI BAGDAT CADDESI’NDE

Kadiköy Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami kutlamalarinin doruk noktasi olan “Cumhuriyet Yürüyüsü” hazirliklarini tamamladi. Geleneksel Cumhuriyet Yürüyüsü, her zaman oldugu gibi Bagdat Caddesi, Suadiye Isiklar’da saat 19.00’da baslayacak. Mesaleler, Atatürk posterleri ve Türk bayraklari esliginde yapilacak yürüyüs Caddebostan Iskele Sokak’ta son bulacak. Türk bayraklari ve isikli led ekranlarla özel olarak hazirlanan Cumhuriyet tiri ve kortejin geçisi caddenin farkli noktalarina kurulan dev ekranlardan da canli olarak izlenebilecek.