Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy’de 6. İstanbul Tohum Takas Şenliği Düzenlendi

Kadıköy’de 6. İstanbul Tohum Takas Şenliği Düzenlendi

Istanbullular, Kadiköy’de Atalik Tohumla Bulustu

Kadiköy Belediyesi, atalik tohum üretimini korumak, desteklemek ve çogaltmak amaciyla Istanbul Tohum Takas Senligi düzenledi. Ziyaretçilere atalik tohumlarin hediye edildigi senlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açti.

Dünyada oldugu gibi ülkemizde de saglikli gidaya erisimin önündeki en büyük tehditlerden biri hibrit ya da tek tip tohumlar. Laboratuarlarda hazirlanan tek seferlik tohumlardan üretilen meyve ve sebzeler, hem insan sagligini riske atiyor hem de bu gidalarin gelecegini tehdit ediyor. Kadiköy Belediyesi de çiftçilerin yüz yillardir ambarlarinda saklayip ertesi yil yeniden toprakla bulusturdugu atalik tohumlarin korunmasi, çogaltilmasi ve yayginlastirilmasi için her yil tohum takas senlikleri düzenliyor. Saglikli, temiz gida üretimini tesvik etmek için Kadiköy Bostanlari projesini hayata geçiren Kadiköy Belediyesi, tohum takas senlikleriyle de dogal tarimi desteklemeye devam ediyor. Kadiköy Belediyesi’nin Yeryüzü Dernegi ile birlikte bu yil 6.’sini düzenledigi Istanbul Tohum Takas Senligi, bugün Kosuyolu’nda bulunan Alan Kadiköy’de gerçeklestirildi. Ziyaretçilere maydanoz, tere, kavun, karpuz, barbunya, bezelye, fasulye, biber ve roka tohumlarinin hediye edildigi senlikte 30’dan fazla üretici ve kurulus da açtiklari stantlarda dogal ve ekolojik sartlarda yetisen yerli ürünleri tanitti. Kadiköy Belediye Baskani Av. Serdil Dara Odabasi da senlige katilarak stantlari gezdi; üreticilerle ve katilimcilarla sohbet etti.

6. Istanbul Tohum Takas Senligi her yil oldugu gibi bu yil da hem çocuklar hem de yetiskinlere özel birçok etkinlige ev sahipligi yaparak Istanbullulardan yogun ilgi gördü. Yetiskinler için “Yerel Tohumun Önemi” baslikli söylesi ile “Tohum ve Gida Politikalari” baslikli panelin gerçeklestirildigi senlikte çocuklarin için de eglenirken ögrendikleri birçok etkinlik düzenlendi.   Tohum Takas Senlikleriyle ilgili açiklamalarda bulunan Yeryüzü Dernegi gönüllüsü Ayse Özdal, “Tohum Takas Senligimizin bu yil Kadiköy Belediyesi ile birlikte 6.’sini düzenliyoruz. Büyük bir heyecanla, büyük bir hevesle bekledigimiz bir etkinlik bu. Bugün burada da 30’dan fazla standimiz var. Ileri dönüsümü, sürdürülebilirligi, dogal tarimi destekleyen kisi ve kurumlar, geldiler burada stand açtilar. Insanlar atalik tohumlarini getirerek birbirleriyle takas ediyorlar” diye konustu. Senlige katilimin çok yogun oldugunu da ifade eden Özdal, “Bizler burada atalik tohumu yasatmaya çalisiyoruz. Amacimiz yerel, dogal tohumlar olabildigince çok fazla kisiye yayilsin, çogalsin. Ayrica sadece tohumlarin üretimi degil bunun arkasindaki zihniyetin, ekolojik düsüncenin de yayilmasini istiyoruz” dedi.

6. Istanbul Tohum Takas Senligi’nde depremzede üreticiler yararina stant açan Demet Özdamar da “Bu senlige ilk defa katiliyorum. Burada olmak çok keyifli. Depremzedeler yararina stant açtim. Su anda burada çeri domates, salatalik, kirmizi misir, süs ayçiçegi tohumlarim var. Bunlar, geçmisten beri kendi bahçemizde ata tohumlarindan yetistirdigimiz ürünlerimiz. Bir hafta sonra Antakya’ya gidecegiz. Beraberimizde fide götürecegiz. Buralarda elde ettigimiz geliri Antakya’daki ailelere bagislayacagiz” dedi.