Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy’de Dönüşüm
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy’de Dönüşüm

cover photo

Kadiköy Belediyesi; ambalaj, cam, elektronik atiklari, kullanilmis pil ve kullanilmis yaglari toplayarak geri dönüsümünü sagliyor. Belediye 2016 yilinda yaklasik 9000 ton ambalaj atigi topladi.

Kadiköy Belediyesi geri dönüsümü olan atiklari toplayarak ekonomiye yeniden kazandiriyor. Bu amaçla ilçede muhtarliklar ve Kadiköylülerle birlikte projeler yürütüyor. Elektronik atiklar, ambalaj atiklari, cam atiklar, kullanilmis pil ve kullanilmis yaglar toplanarak geri dönüsümü saglaniyor. Böylece hem ülke ekonomisi hem de çevre kazaniyor

Kadiköy'de günlük 600 ton çöp toplaniyor. Bu atiklarin %12’si ise geri dönüsebilen malzemelerden olusuyor. Çöpe giden atiklarin %45’ini kagit, %23’ünü plastik, %18’ini cam, %9’unu metal ve %5’ini de tekstil atiklari olusturuyor. Belediye 2016 yilinda yaklasik 9000 ton ambalaj atigi topladi.

Kadiköy’de yüzde 86 oraniyla en çok cam atik toplaniyor. Bunu yüzde 84 ile atik piller, kagit takip ediyor.

3 MAHALLEDE PROJE UYGULANIYOR

Kadiköy Belediyesi atiklarin geri kazanimi konusundaki çalismalarina 2015 yilinda hiz verdi. 2015’te önce Erenköy, 2016’da Sahrayicedit ve Caddebostan’da pilot çalisma baslatti.

Erenköy Mahallesi’nde 26 adet ambalaj atik kumbarasi, 43 Adet cam atik kumbarasi, Caddebostan’da 6 adet ambalaj 30 adet cam atik kumbarasi, Sahrayicedit Mahallesi’ne de 24 adet ambalaj, 25 adet atik cam kumbarasi yerlestirildi. Bunun yani sira her mahallede muhtarliklarda bir atik getirme noktasi bulundurulmasi kararlastirildi.

Ilk önce mahalle mahalle mevcut durum tespit ve verimlilik çalismasi yapildi. Hazirlanan projeye göre nerelere ne özellikte kumbaralarin yerlestirilecegi belirlendi. Meclis karari alindi. Daha sonra bununla ilgili tanitim, brosür, afis görsel çalismalari yapildi.

TONLARCA ATIK GERI KAZANILDI

Erenköy, Sahrayicedit ve Caddebostan Mahalleleri’ndeki pilot uygulamayla tonlarca atik geri dönüstürülerek, ülke ekonomisine yeniden kazandirildi. Erenköy’de 29 buçuk ton ambalaj atigi toplandi. Yaklasik 5 ayda Caddebostan’da 7,2 ton, Sahrayicedit’te de iki ayda 5 ton geri dönüstürülebilir atik toplandi. Bunun yani sira Erenköy’de 22 ton, Caddebostan’da 45,4 ton, Sahrayicedit’te de 66 ton cam atik toplandi. Genel toplamda 21 mahalleli ilçenin sadece bu 3 mahallesinde yaklasik 375-376 ton atik geri kazanildi.

2017’de Suadiye, Bostanci, Kosuyolu, Kozyatagi ve Ondokuz Mayis Mahalleleri’nde de projenin uygulanacagi belirtildi. 2019’un sonuna kadar bütün mahallelerde bu sistemin uygulanmasi planlaniyor. 

ISKÂN ASAMASINDA ISTENIYOR

Kadiköy Belediye Meclisi kararinca ruhsat basvuru, iskan asamasinda da Çevre Müdürlügü’nden bir uygunluk raporu veriliyor. Yani, bir binaya iskân alinirken, binadaki konut sayisina ve niteligine göre kumbara miktari ve hacmi belirlenip, müteahhitten atik kumbarasi temin etmesi, bina projesinde buna bir yer hazirlamasi isteniyor. Böylece binanin atik toplama sistemi hazir olmus oluyor.

ATIK YAGLAR TOPLANIYOR

Kadiköy Belediyesi, mutfaklarda kullanilan atik yaglarin çevreyi, denizleri kirletmemesi amaciyla da çalisma yapiyor. Muhtarliklar da dahil olmak üzere ilçede 60 noktada atik yaglar toplaniyor. Vatandaslar bulunduklari mahallenin muhtarligina da atik yaglarini birakabiliyor. Belediyenin bu yil en fazla atik yag biriktiren muhtarligi belirleyip hediye kampanyasi düzenlemeye hazirlandigi belirtildi. 

OKULLARA DESTEK

Projenin sosyal sorumluluk tarafi da bulunuyor. Kadiköy Belediyesi, toplanan atik miktarindan elde edilen gelirin %10’unu bu mahallelerdeki okullara, egitime destek amaciyla bagislamayi planlaniyor.

Sule Sümer, “Bu da su demek. Mahalleli ne kadar çok ambalaj atigi biriktirirse o kadar çok kendi mahallesindeki okuldaki egitime destek vermis olacak. Bizim amacimiz herkesin geri dönüsümü isteyerek yapmasi” dedi.

BASARIYLA UYGULANIYOR

2015’te atik geri dönüsüm projesinde pilot mahalle seçildikten sonra Kadiköy Belediyesi’nin mahallede belirli noktalara atik kumbaralari yerlestirdigini söyleyen Erenköy Mahalle Muhtari Necla Alpüstün, belediye, mahalle muhtarligi ve mahalleli olarak geri dönüsümü mümkün olan atiklarin toplanip ekonomiye kazandirilmasi konusunda basarili bir çalisma yürüttüklerini belirtti. Alpüstün belediyeye, tekstil atiklarinin toplanmasi için de öneride bulundu.

BELEDIYEDEN ÖRNEK ÇALISMA

2016 yilinda atiklarin geri dönüsümü projesi kapsaminda pilot mahalle olarak Sahrayicedit Mahallesi’nin belirlendigini anlatan Muhtar Seval Özkan, çocuklarimiza temiz bir çevre birakmak için atiklarin geri dönüsümünün saglanmasinin önemine degindi. Kadiköy Belediyesi’nin bu anlamda örnek bir çalisma gerçeklestirdigini belirten Özkan, yapilan bilgilendirme çalismalariyla mahallede geri dönüsümü mümkün olan atiklarin toplanmasinda asama kaydettiklerini anlatti.

ATIKLAR NEREDE? INTERNETTEN ÖGREN

Kadiköy Belediyesi, internet teknolojisini atik projelerine de uyarladi. Vatandaslar, belediyenin hazirladigi Atik Yönetimi sayfasina girerek, atiklarini ne yapacagini, nereye yönlendirecegini ögrenebiliyor. Ilgili birimin telefon numarasi da (0216) 414 38 15. Kadiköylü atigini degerlendirmek istiyorsa bu internet sayfasini ziyaret ederek ya da telefon numarasindan ilgililere ulasabiliyor.

AKILLI TELEFON KOLAYLIGI

Kadiköy Belediyesi, vatandaslarin atiklarini nasil degerlendirebilecegi konusunda yardimci olacak baska bir çalismayi da yakinda uygulamaya koyacak. Hazirlanan program sayesinde akilli telefon veya tabletlerden vatandaslar bulundugu nokta, konuma göre en yakin atik kumbarasinin yerini ögrenebilecek.