Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy'de Yaş Almak

Kadıköy'de Yaş Almak

Kadiköy’de 65 yas üstü yurttaslar “artik bizden geçti “demiyor. Dans ediyor, dil ögreniyor, spor yapiyor. Kadiköy Belediyesi Sosyal Yasam Evi üyeleri’nin tüm günü dolu dolu geçiyor.

65 yas üstündeki Kadiköylülere hizmet veren “sosyal yasam evi” Kadiköy’ün kidemlilerine, sosyallesme ortamlari olusturmak, hosça vakit geçirmelerini ve üretkenliklerinin devamini saglamak amaciyla hizmet vermeye devam ediyor.

Nüfusunun yüzde 17’si 65 yasin üzeri yurttaslardan olusan Kadiköy Belediyesi, kidemli yurttaslarinin yasam kalitesini arttirmak amaciyla çesitli projeleri hayata geçiriyor.

Eylül ayinda açilmasi planlanan Alzheimer Gündüz Bakim ve Sosyal Yasam Evi’ni hem Alzheimer hastalari hem de 65 yas üstü yurttaslar için planlayan belediye evlere temizlik, kitap ve kuaförlük hizmetiyle Kadiköyün kidemli yurttaslarina hizmet veriyor.

Kadiköy Belediyesi’nin kidemli yurttaslar için gerçeklestirdigi hizmetlerden birisi de 2013 yilindan bu yana faaliyet gösteren Sosyal Yasam Evi. Sahrayicedit Mahallesi’nde bulunan Sosyal Yasam Evi 65 yas üstündeki Kadiköylülerin yasitlariyla bir araya gelerek yeni sosyallesme ortamlari olusturmalarini sagliyor. Üyelik sistemi ile çalisan merkezde tüm hizmetler ücretsiz.

Açilisindan bu güne kidemli yurttaslarin mekani olan merkez her geçen yil programini gelistiriyor. Bu dönem üyelere yönelik Türk Sanat Müzigi’nden bilgisayar, taki tasarimi ve seramige; resimden Ingilizce’ye, danstan pilatese pek çok alanda kisisel gelisim kurslari düzenleniyor. Zaman zaman üyeler için yemek, tiyatro, konser, kültürel seyahat, piknik gibi etkinliklerin yapildigi merkezde üyeler satranç oynuyor, kitap okuyor ya da bilgisayarda sosyal medya hesaplarina giriyorlar. Ayni zamanda, bir hobi bahçesinin de bulundugu merkezde üyeler kendi ürünlerini yetistiriyorlar.

BUGÜN GÜNLERDEN DANS

Kisisel gelisim kurslarinin en fazla ilgi görenlerinden bir tanesi ise dans. Pazartesi ve persembe günleri Sosyal Yasam Evi’nde dans günü. Salsa’dan Çaça’ya Latin danslari ögrenen kidemli Kadiköylüler pazartesi ve Persembe günlerini iple çektiklerini söylüyor.

Üyelerden Nursel Gazioglu, dansi çok sevdigini, kendini çok mutlu hissettigini, Kadiköy Belediyesi’ne çok tesekkür ettigini belirtiyor. “Bugünü iple çekiyorum. Tüm sikintilari unutuyorum” diyor.

Emekli ögretmen Ürsel Konuralp ise, “77 yasindayim. Dans kursunun ardindan ögleden sonra Ingilizce kursuna katiliyorum esimle birlikte. Yurt disinda çocuklarim ve torunlarim var. Onlarla iletisim kurabilmek için yabanci dil ögreniyorum. Dinç kalmaya gayret ediyorum. Pazartesi günlerini bir ögrenci gibi heyecanla bekliyorum” diyor.

Sosyal Yasam Evi üyelerinden Sevgi Can, hem yabanci dil hem Türk Sanat Müzigi hem de dans kursuna katiliyor. Ve “Yabanci dil, Türk Sanat Müzigi kursu, dans mükemmel gidiyor. Mutluyum, ortam çok güzel. Sabah dans, müzik, ögleden sonra Ingilizce” diyor.

SAGLIK HIZMETI DE VAR

Sosyal Yasam Evi’nde belirli günlerde Saglik Müdürlügü’ne bagli birimlerde görevli saglik personelleri tarafindan tansiyon ölçümü, seker ölçümü, kolestrol ölçümü gibi temel saglik hizmetleri veriliyor. Saglikli Yaslanma, Diabet, Tansiyon, Kalp ve Damar Sagligi, Kadin Sagligi, Agiz ve Dis Sagligi gibi konularda saglik seminerleri düzenleniyor.

Kadiköy’de ikamet eden 65 yas ve üzeri vatandaslar, nüfus cüzdanlari ile Kadiköy Belediyesi Sosyal Yasam Evi’ne geldiklerinde üyelikleri ücretsiz yapiliyor. Üyeler kendi imkânlariyla Sosyal Yasam Evi’ne gelirlerken, evden çikamayan veya gelmekte zorlanan üyeler araçla evlerinden alinarak, Sosyal Yasam Evi’ne gelmeleri saglaniyor.

Kadiköy Belediyesi Sosyal Yasam Evi’nin farkli alanlardaki çalismalarindan bugüne kadar yüzlerce Kadiköylü faydalanma imkâni buldu.

YASLILAR HAFTASINDA ÇOCUKLAR GIBI SENDILER

Kadiköy’ün kidemlileri Yaslilar haftasinda Kadiköy Belediyesi tarafindan düzenlenen etkinliklerde hem gezdi, eglendi hem de nasil bir Kadiköy istediklerini konustular.

20 Mart Pazartesi günü 13.00-16.00 saatleri arasinda düzenlenen “65+ Kadiköy Forum”’da 65 yas ve üzeri bireylerin öneri ve görüsleri alindi.

21 Mart Sali Kosuyolu Mahalle Evi’nde düzenlenen “Birlikte Yas Aliyoruz” etkinliklerinde; Kadiköy Belediyesi Saglik Isleri Müdürlügü hekim ve saglik görevlileri tarafindan katilimcilarin seker, kolesterol ve vücut yag analizi ölçümleri yapildi.

21 Mart Sali günü Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Tip Fakültesi Geriatri Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Deniz Erdinçler tarafindan katilimcilara “Ileri Yasta Beslenme” konulu saglik semineri verildi.

Seminerin ardindan Kadiköy Belediyesi Sosyal Yasam Evi üyelerinden olusan Türk Sanat Müzigi toplulugu konser verdi.

Kadiköy Belediyesi Mevhibe Inönü Çocuk Yuvasi’nin çocuklariyla birlikte El Baskisi Ve Boyama Atölyesi yapildi. Ardindan Kadiköy Belediyesi Sosyal Yasam Evi’nde yaklasik bir yildir egitim alan dans grubu üyeleri küçük bir dans gösterisi yapti.

Etkinlikler kapsaminda spor da unutulmadi. 22 Mart Çarsamba günü Kalamis’da bir araya gelen Kadiköy’ün kidemlileri hem yürüyüs yapti hem de Mini Golf, Bocce, Pilates, Yoga ve Dart oynadilar.

Sosyal Yasam Evi Iletisim Bilgileri:

Adres: Sahrayicedit Mahallesi Güzide Sokak No:7/1 Kadiköy/ ISTANBUL

Tel: 0216 363 43 81