Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy'de Yüzbinler Cumhuriyet için Yürüdü

Kadıköy'de Yüzbinler Cumhuriyet için Yürüdü

Kadiköy Belediyesi tarafindan düzenlenen geleneksel Cumhuriyet’e Baglilik Yürüyüsü'ne her yil oldugu gibi bu yilda yüz binler katildi.

Bu yil yirmincisi düzenlenen yürüyüste CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Baskan Yardimcisi Enis Berberoglu,  CHP Grup Baskan Vekili Akif Hamzaçebi, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Kadir Gökmen Ögüt, CHP Parti Meclisi üyeleri, CHP Istanbul Il Baskani Oguz Kaan Salici Cumhuriyet coskusunu Kadiköylülerle birlikte yasadi.

Yürüyüsten saatler önce Bagdat Caddesine gelen halk ellerinde Kadiköy Belediyesi tarafindan dagitilan bayraklar ve Atatürk posterleri ve mesalelerle yürüyüsün baslamasini bekledi.

MADENCILER UNUTULMADI

Saat 18:40’da baslayan yürüyüs boyunca Cumhuriyet TIR’indan renkli isik sovlari ve 10 yil marsi basta olmak üzere çesitli marslar çalindi. Sayilari yüzbinleri asan, her yastan Istanbullu hep bir agizdan sarkilar söyleyerek coskulu bir yürüyüse imza atti.

Karaman Ermenek’te yasanan maden faciasi nedeniyle Ferhat Göçer konserini iptal eden Kadiköy Belediyesi astirdigi pankartlarda ve kürsüde yapilan konusmalarda faciaya ugrayan madenciler unutmadi.

Kortejin Caddebostan’a ulasmasinin ardindan coskulu kalabaliga seslenen Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, Karaman’da yasanan maden faciasi nedeniyle Cumhuriyetin 91. Yilini buruk ve kaygili kutladiklarini söyledi. “18 maden isçisinin evlerine sag salim dönmesi için dua ediyoruz” diyen Nuhoglu söyle devam etti; “Son 12 yilda Türkiye isçilerin sömürüldügü ve daha fazla kar ve rant için öldügü bir ülkeye dönüstürüldü. Düsünün cumhuriyeti kazanmamiz için Kurtulus Savasi’nda 10 bin 45 sehit verdik. Oysa son 10 yilda tam 10 bin 94 isçimizi isçi cinayetlerinde kaybettik.  Isçi cinayetleri unutulmaya terk edildi”

NUHOGLU: KAPKARA BIR DÖNEMDEN GEÇILIYOR

“Kapkara bir dönemden geçiliyor” sözleriyle halka hitap eden Nuhoglu Cumhuriyete sahip çikanlarin sesinin her zamankinden daha yüksek çikmasi gerektiginin altini çizerek söyle devam etti:”Ortadogu cehennemi yerine çagdas, uygar, laik, demokratik, çogulcu, esitlik ve özgürlükten yana bir Türkiye umudumuzu koruyacak ve yasatacagiz…”

KILIÇDAROGLU:  CUMHURIYET UMUT DEMEKTIR

Aykurt Nuhoglu’nun ardindan konusmasini gerçeklestiren CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ise sunlari söyledi: “Biz ‘Kaçak Saray’larda Cumhuriyeti asla kutlamayacagiz. Çünkü Cumhuriyet özgürlük demektir. Demokrasi demektir. Çagdas uygarliktir, alinteridir. Kadin erkek esitligidir. Herkese is ve herkese astir. Hukuk üstünlügüdür ve halktir. Cumhuriyet bu yüzden Mustafa Kemal’in askeri olmaktir” dedi. Sözleri sloganlarla sik sik sloganlarla kesilen Kiliçdaroglu “Cumhuriyet baskiya direnmektir. Cumhuriyet boyun egmemektir” diyerek konusmasini sonlandirdi.

Kiliçdaroglu’nun konusmasinin ardindan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu geleneksel Cumhuriyet’e baglilik andini yüz binlere birlikte okudu.

Yürüyüs sonuna dogru baslayan yagmura ragmen yürüyüs, marslar ve sloganlarla cosku içinde sona erdi.