Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy'den Doğaya Nefes: 'Atıksız' Dükkan Açıldı

Kadıköy'den Doğaya Nefes: 'Atıksız' Dükkan Açıldı

Kadiköy Belediyesi’nin baslattigi ‘Atiksiz Yasam Hareketi’, kadin kooperatifleri basta olmak üzere yerel üreticinin ürünlerinin yer aldigi, Türkiye'nin ilk ve tek yerel yönetim uygulamasi atiksiz yasam “Dükkan”inin açilisi ile basladi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Feneryolu Atiksiz Yasam Pazari’nda açilan Dükkan’da uzun ömürlü, ambalajsiz, ekolojik ürünler yer aliyor. Geri dönüstürülebilir, uzun ömürlü esyalarin da yer aldigi “Dükkan”da, ürünler cam kavanoz, bez torba ve evden getirilecek kaplara konarak satiliyor.

Kadiköy Belediyesi’nin Atiksiz Yasam Hareketi’ni destekleyen; tek kullanimlik ürünler yerine uzun ömürlü, sürdürülebilir ve ekolojik ürünlere erisim imkani sunan, tüketiciyle yerel ürün ve üreticiyi bulusturan Türkiye’nin ilk ve tek yerel yönetim uygulamasi ‘Dükkan’, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Feneryolu Atiksiz Yasam Pazari’nda açildi. “Dükkan”in ilk gününde Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi da dükkani gezerek, Anadolu’nun farkli noktalarindaki üreticilerden gelen ürünleri inceledi ve ilk satisi kendisi yapti. Tüketim aliskanliklarini degistirmek ve geri dönüsüm konusunda farkindalik yaratmak için Kadiköy’de Atiksiz Yasam Hareketi baslattiklarini ifade eden Serdil Dara Odabasi “Atiksiz Yasam Hareketinin ilk adimini atiksiz Dükkan ile baslatiyoruz. Bu “Dükkan” her zaman alisveris yaptigimiz dükkanlardan farkli olacak. Dükkanda bulunan ekolojik ürünlerin çogu ambalajsiz ya da depozitolu olarak satilacak, üreticiden dogrudan tüketiciye ulasacak. Ayrica alisveris yaparken de atik çikmamasini hedefliyoruz. Ürünler bez torba, cam kavanoz ya da evden getirilecek kaplarda tartilarak satilacak. Bunun gibi bir sürü küçük ama bir araya geldiginde büyük sonuçlara neden olacak adimlari birlikte atacagiz.” diye konustu. Kadiköy Belediye Baskani Odabasi, Dükkan’in ardindan, Atiksiz Yasam Hareketinin ikinci ayagi olan Mobil Atik Getirme aracini da gezdi.

GIDADAN EKOLOJIK KISISEL BAKIM VE SAGLIK ÜRÜNLERINE…

Topraga, havaya, suya sahip çikmak için, yerel tohumlardan, sürdürülebilir, saglikli gidalari mevsiminde temin etmek amaciyla açilan Dükkan’da sadece gida degil, zehirli kimyasallardan uzak olan temizlik ürünleri, dogal ham maddeden, uzun ömürlü ve ekolojik alternatif ürünler de yer aliyor. Dükkanda bulunan bazi ürünler söyle:

• Gida Ürünleri (ceviz, kahve, nohut, fasulye, bulgur çesitleri, pirinç vb.)
  • Mutfak Ürünleri (meyve-  sebze filesi, gida bonesi, lif kabagi bulasik süngeri vb.)
  • Temizlik Ürünleri (sabun cevizi, arap sabunu, çamasir suyu tozu, organik asitli banyo temizleyici vb.)
  • Günlük Yasam ve Seyahat Ürünleri (matara, çelik bardak, bal mumu, katlanir çatal kasik, sefer tasi vb.)
  • Kisisel Bakim ve Saglik Ürünleri (tarak, sabun, ipek kese, metal jilet, keten kese vb.)
  • Evcil Hayvan Ürünleri (köpek tuvalet poseti)

KADIN EMEGI RAFLARDA

Atiksiz Dükkan’da kadin kooperatiflerinin yetistirdigi ve zanaatkarlarin ürettigi ürünlere öncelik taniniyor. Dükkan’da satilacak her ürün “Ürün Belirleme Komisyonu” tarafindan belirleniyor. Ürün Belirleme Komisyonu ve tarafsiz denetim organlarinin incelemesinden geçmis yerel tohumdan, zehirsiz, mevsiminde üretilen ekolojik ürünler, yerel üreticilerden ve kooperatiflerden tedarik ediliyor. Dükkanda satilan tüm ürün ve üretici bilgileri seffaf olarak paylasiliyor.

AMBALAJ YOK, ATIK YOK

Tedarik sürecinden satisina kadar atik üretilmemesine özen gösterilen ürünlerin çogunun satisi ambalajsiz ya da depozitolu ambalajlar ile yapiliyor. Dükkan’da satilan ürünleri kendi getirdiginiz ya da Dükkan’dan temin edebileceginiz yeniden kullanima uygun kaplarla satin alabilirsiniz. Öte yandan Dükkan’da koruyucu ve zararli maddelerin bulunmadigi temizlik ürünlerini bulmak da mümkün. Bu ürünler de depozitolu çok kullanimlik ambalajlarda satisa sunuluyor. Dükkan’da fis ve fatura sistemi de çöp olmasi nedeniyle yok, e-arsiv fatura sistemi kullaniliyor.

ATIKSIZ YASAM HAREKETI NEDIR?

Çevresel problemleri azaltmak ve dogal hayatin sürdürülebilirligini saglamak için bireysel olarak tüketim aliskanliklarini degistirmek amaciyla baslatilan Atiksiz Yasam Hareketi’nin 4 farkli ayagi bulunuyor: ‘Atiksiz Dükkan’; ‘Mobil Atik Getirme Merkezi’; ‘Atiksiz Yasam Sokagi’, ‘Tek Kullanimlik Plastiklerin Azaltilmasi’. Kadiköy’de adim adim uygulanacak proje ile Kadiköy’de evsel atik miktarinin azaltilmasi ve geri dönüstürülebilir ürünlerin ekonomiye yeniden kazandirilmasi amaçlaniyor.