Home IconarrowHaberlerarrowKarikatür Evi Kapılarını Açtı

Karikatür Evi Kapılarını Açtı

KARIKATÜR EVI KAPILARINI AÇTI

Kadiköy’de karikatür sanatinin gelismesini saglayacak ve karikatürü her yastan Kadiköylü ile bulusturmanin noktasi olacak Karikatür Evi kapilarini açti.

Kadiköy Belediyesi’nin geçtigimiz yil çalismalarina basladigi Karikatür Evi projesi tamamlandi. 1906 yilinda Hasanpasa’da yapilan tarihi ahsap kösk aslina uygun restore edilen tarihi bina, 30 Eylül Cuma günü baslayan Karikatür Günleri ile kapilarini açti.

Karikatürcüler Dernegi arsivinde bulunan usta karikatüristlerin çizgilerinden örneklerin oldugu “Ustalarin Çizgileri“ sergisinin açilisina Kadiköylüler büyük ilgi gösterdi. Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, CHP Kadin Kollari Genel Baskani Fatma Köse, CHP Istanbul Kadin Kollari Baskani  Arzu Öner, CHP Parti Meclisi üyesi Kadir Gökmen Ögüt, CHP Kadiköy Ilçe Baskani Ali Narin, sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen, Karikatürcüler Dernegi Baskani Metin Peker, Karikatüristler Kamil Yavuz, Erhan Candan, Oguz Gürel, Akdag Saydut, Rasit Yakalive çok sayida Kadiköylü katildi.

“SANAT TARIH VE MIZAHI BULUSTURDUK”

Sergi açilisinda konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu,  Karikatür Evi  ile birlikte Kadiköy’deki 4 tarihi binayi restore ederek kamuya kazandirdiklarini belirterek “Sanat, tarih ve mizah bu yapida üçünü bir araya getirdik” dedi.

Türkiye’nin yasadigi gergin günlerde mizahin daha da önem kazandigini ifade eden Nuhoglu söyle konustu: “ Mizah insanlarin çok gergin oldugu Türkiye toplumunda asik suratli kamu yöneticilerini güldürebilmek, elestirebilmek için var olmasi gereken bir sanat. Toplumun gelisebilmesi için ilerleyebilmesi için elestirel düsünceye, farkli görüslere ihtiyaci var. Mizahi bu anlamda toplumdaki bazi sertlikleri yumusatan çok önemli bir sanat dali olarak görüyorum.”

Karikatür Evi’nin sadece Kadiköylülere degil her yastan Istanbullulara açik ve sürekli yasayan bir mekan olacagini vurgulayan Nuhoglu katilan herkese tesekkür etti.

Karikatürcüler Dernegi Baskani Metin Peker ise belediyelerin sosyal ve sanatsal çalismalari desteklemesinin önemine vurgu yaparak söyle konustu: “Karikatür Evi Türk mizahi ve karikatür sanati açisindan çok degerli ve keyifli bir ortam. Ben böylesi bir binayi karikatür sanatina armagan ettigi için belediye baskanimiza tesekkür ediyorum.”

Peker’in ardindan konusan Sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen “ Buradaki karikatürler sanat saheseridir. Bizim Kadiköylüler mutlaka gelir ama Istanbul’dan ve Türkiye'nin diger illerinden insanlarinda burayi mutlaka görmesi gerekiyor. Burasi çok degerli bir yer” dedi.

Mimarlar Odasi Genel Baskani Eyüp Muhçu ise Karikatür Evi’nin hem sanatsal hem de kültürel mirasin korunmasi açisindan önemine vurgu yaparak sunlari söyledi:   Sanatin sanatçinin dislandigi özgür düsüncenin hapse tikildigi bir dönemde Kadiköy Belediyemizin kültüre sanata sanatçiya sahip çikmasi son derece önemli. Burada sadece bir sanat islevi söz konusu degil ayni zamanda bir kültürel mirasin korunarak yasatilmasi söz konusu. Istanbul bir kültürel envanter kazanmistir. Bir koruma bilincinin gelistirilmesi desteklenmesi açisindan da buradaki restorasyon uygulamasinin bir önemli bir örnek oldugunu düsünüyoruz. Ve bu örnegin Hasanpasa çevresindeki sosyal yasama, kentlesmeye olumlu katkilar saglayacagini düsünüyoruz” diyerek Kadiköy Belediye Baskani ve emegi geçen herkese tesekkür etti.

KARIKATÜR GÜNLERI 2 EKIM’E KADAR SÜRECEK

Karikatür Evi’nin ilk etkinligi olan Karikatür Günleri 2 Ekim’e kadar sürecek.  Tan Oral, Tuncay Akgün, Kamil Yavuz gibi usta çizerler ile sohbetler gerçeklesecegi etkinlikte Girgir, Penguen, Leman mizah dergilerinin çizerleri atölyeler yapacak. Karikatür Günleri’nde Kisa Animasyon Film gösterimleri de izleyici ile bulusacak.

Programla ilgili ayrintili bilgiye buradan ulasabilirsiniz.

KARIKATÜR EVI’NDE NELER OLACAK?

Karikatür Evi’nde yürütülecek çalismalarla Kadiköy’de karikatür sanatinin gelismesi, karikatürü her yastan Kadiköylü ile bulusturmak hedefleniyor.

Her yastan Kadiköylünün karikatür sanati ile tanismasina olanak saglayacak Karikatür Evi’nde usta çizerler karikatür severlerle bulusacak.  Karikatür Evi ayni zamanda Türkiye karikatürünün bellegini de barindiracak bir arsiv ve kütüphaneye sahip olacak.

Karikatür Evi; gazete, dergi, kitap ve dijital mecralar basta olmak üzere birçok alanda çizgilerle karikatür sanatini sevenlerin bulusma noktasi olacak. Lisans, yüksek lisans ve doktora ögrencilerinin, bagimsiz arastirmacilarin ve konuya merakli yurttaslarin faydalanacagi arsiv, karikatürle bulusmak isteyen herkese açik olacak. Karikatür Evi’nde karikatürün ifade ettigi degerlerin yasatilmasi ve genis kesimlere ulastirilmasi için yarisma, panel, konferans ve sergiler düzenlenecek.