Home IconarrowHaberlerarrow"Sıdıka" Karikatür Evi'nde

"Sıdıka" Karikatür Evi'nde

Mizah öykü yazari Atilla Atalay’in kalemi, çizer Latif Demirci’nin çizgileriyle hayat bulan “Sidika” karakteri, Kadiköy Belediyesi Karikatür Evi’nde 16 Mart’ta baslayacak “Sidika” sergisinde sevenleriyle bulusuyor.

“Sidika” sergisinin açilisi Atilla Atalay ve Latif Demirci’nin de katilimiyla 16 Mart Cumartesi saat 16:00’da Kadiköy Belediyesi Karikatür Evi’nde gerçeklesecek. Mizah öykü yazari Atilla Atalay’in kalemi, usta çizer Latif Demirci’nin çizgileriyle hayat bulan ‘Sidika’ karakterinin sergisi 7 Nisan’a kadar gezilebilir.

1989 yilinda “Hibir” mizah dergisinde ilk yayimlanan, bir mizah saheseri olan “Sidika”, çok genis kitleler tarafindan tanindi ve sevildi. Atilla Atalay’in yazdigi karakteri, Latif Demirci portresi, boyu, posu, kiyafetleri ile görsellestirdi. ‘Sidika’ 1997’de, televizyon dizisi olarak yayinlanmaya basladi. Usta yönetmen Atif Yilmaz’in yapimciligini üstlendigi dizide Sidika karakterini oyuncu Hasibe Eren canlandiriyordu. Sidika bu diziden sonra edebi karakter, mizahi karakter, çizgi karakter etkisinin yani sira bir film kahramanina da dönüstü.

Sidika ilk bakista aile baskisini sonuna kadar hisseden bir ev kizidir. Ancak onu bir mizah klasigine dönüstüren asil özelligi inanilmaz zengin bir dil kullanmasidir. Kapali gibi görünen dünyasinda aslinda dünyanin tüm renklerine açiktir. En çok annesiyle, zaman zaman da ailenin diger üyeleri agabeyi ve babasiyla diyaloglarinda bir entellektüel, hatta filozof düzeyinde cümleler kurar. Üzerindeki baskiyi ve kapali dünyasini kurdugu bu cümlelerle bir anti-kahraman olarak anlamsizliga, saçmaya dönüstürür. Ve neredeyse her cümlesi hayranlarinin ezberinde tuttugu bir mizah basyapiti haline gelmistir. Ailenin diger üyeleri yan tipler, anne, baba ve agabey de mizah edebiyati açisindan Atilla Atalay’in kalemiyle örülmüs güçlü karakterlerdir.