Home IconarrowHaberlerarrowSinematek Ruhu Kalamış'ta

Sinematek Ruhu Kalamış'ta

Kadiköy Belediyesi çatisi altinda çalismalarina baslayan Sinematek/Sinema Evi, sinemaseverleri yildizlar altinda film izlemeye davet ediyor. Üç sinema klasiginin seyirciyle bulusacagi Yildizlar Altinda Sinema Keyfi’nin gösterimleri 14, 15 ve 16 Eylül’de Kalamis Atatürk Parki’nda saat 21:00’de gerçeklestirilecek.

Izleyicilere yazlik sinema keyfi yasatacak etkinlikte Yilmaz Güney’in yönetmen olarak kendini kanitladigi ilk film sayilan Seyyit Han (1968), 100. dogum yili dünya çapinda kutlanan Isveçli usta Ingmar Bergman’in en önemli yapitlarindan Yedinci Mühür (Det sjunde inseglet, 1957) ve Italyan yönetmen Luchino Visconti’nin tek komedi filmi olan Bellissima (1951), seyirciyle bulusacak. Bu sene ilki yapilacak etkinlik Isveç Enstitüsü, Italyan Kültür Merkezi ve Güney Film’in destekleriyle gerçeklestiriliyor.

Bu üç açik hava gösterimi ayni zamanda, 2019 yilinda kendi binasinda faaliyetlerine baslayacak olan Sinematek / Sinema Evi’nin sanatseverlere neler vaat ettigine dair bir ipucu niteligi de tasiyor.

SINEMATEK / SINEMA EVI ARSIVINI OLUSTURMAYA BASLADI

Kadiköy Belediyesi, 25 Agustos 1965 tarihinde Onat Kutlar ve arkadaslari tarafindan Istanbul’da kurulan ve 1980 askeri darbesiyle birlikte kapanan Sinematek Dernegi’nin mirasini, dernegin ilk üyesi olan Jak Salom’un öncülügünde Sinematek / Sinema Evi projesiyle yasatiyor. Kadiköy Yogurtçu Parki yakinlarinda insaati halen devam eden binada film gösterimleri için 200 kisilik bir salon yapiliyor. Ayrica çesitli sergilere, seminerlere, konferanslara ve galalara da ev sahipligi yapacak Sinematek / Sinema Evi, arsivini olusturmaya basladi. Arsive film, yazili belge, çizim, fotograf, film afisi gibi sinema dünyasina dair her türlü materyalle destek saglanabiliyor.

Filmlerle ilgili detayli bilgi:

Seyyit Han

Yilmaz Güney’in yönetmenligini yaptigi, ayni zamanda Nebahat Çehre ve Hayati Hamzaoglu ile birlikte rol aldigi 1968 yapimi filmi Seyyit Han 14 Eylül, Cuma saat 21:00’de sinemaseverlerle bulusuyor.

Köy hayatinin ekonomik güçlüklerini odagina alan bu ask filmi, Yilmaz Güney’in yönetmenligini üstlendigi ilk filmlerden biri olma özelligini tasiyor. Filmin senaryosunu yazip basrolünü de canlandiran Güney, Onat Kutlar’in deyimiyle “Sade bir film yapabilmek gibi en usta yönetmenlerimizin bile beceremedikleri bir isin üstesinden gelmistir.” Yine Kutlar’in ifadesiyle “Daha ilk adimda, kisisel bir anlatimin olanaklarini deneyen, bas kisisini ve konusunu bir ‘mitos’ katina ulastirmasini bilen bir filmdir Seyyit Han (Yeni Sinema dergisinin 1968 tarihli 24. sayisindan).” Güney Film tarafindan yenilenen dijital kopyasiyla gösterilecek Seyyit Han’da Yilmaz Güney'e sinemamizin unutulmaz oyuncularindan Nebahat Çehre Keje rolünde eslik ediyor. Yillar sonra köyüne dönen Seyyit Han âsik oldugu Keje’nin Haydar Bey’e (Hayati Hamzaoglu) verildigini ögrenir. Keje’nin gönlü Seyyit’tedir ancak ailesini onurunu düsünerek Haydar Bey’le evlenmeyi kabul eder.

Yedinci Mühür (Det Sjunde Inseglet)

Yildizlar Altinda Sinema Keyfi programinin kapanisi Ingmar Bergman’in yönettigi; Gunnar Björnstrand, Bibi Andersson ve Bengt Ekerot’un rol aldigi Yedinci Mühür filmi ile yapiliyor. Film 1957 – Isveç yapimi ve Isveççe – Türkçe alt yazili olarak 15 Eylül Cumartesi günü saat 21:00’de basliyor.

Sinematek/Sinema Evi, Ingmar Bergman gösterimlerine yönetmenin en önemli basyapitlarindan biri olan Yedinci Mühür’le basliyor. 2005 yilinda hayata gözlerini yuman Isveçli ustanin 100. dogum yili vesilesiyle yapilacak gösterimler, Yedinci Mühür’le Kalamis Parki’nda baslayacak ve Sinematek/Sinema Evi’nin ilk sezonunda devam edecek.

Bir Orta Çag sövalyesi yaninda bayraktari ile Haçli Seferi'nden geri dönmüstür. Vebanin kasip kavurdugu Avrupa'yi gördükçe Tanri'dan kusku duymaya ve onun yolundan sapmaya baslayan sövalye, çok geçmeden ölümle yüz yüze gelir. Azrail’e meydan okuyarak onunla satranç masasinda karsi karsiya gelen sövalye, kaybederse canini vermeye razidir. Yedinci Mühür’de Bergman insan varolusunun gizemine, kabullenmeyle degil oyunbazlikla yaklasiyor. Adeta bir satranç ustasinin hareket kabiliyetiyle.

Bellisima

Luchino Visconti’nin yönetmenligini yaptigi; Anna Magnani, Walter Chiari, Tina Apicella’nin basrolünü oynadigi Bellissima Filmi 16 Eylül Pazar saat 21:00’de basliyor. 1951 yapimi film Italyanca – Türkçe Altyazili olarak gösterilecek.

Italyan Yeni Gerçekçiligi’nin müthis bir örnegi olan Bellissima hem deli dolu, zapt edilemez bir komedi hem de sinema endüstrisine dair hüzünlü bir hiciv. Usta Italyan yönetmen Luchino Visconti 1951 yapimi filminde gösteri dünyasinin yarattigi bos umutlari gözler önüne seriyor. Filmin ismi, Visconti’nin çocuk oyuncu seçerken annelerden sikça isittigi bir sözlerden gelmekte: ‘Bellissima! Bakin benim çocugum en güzeli’. Sinema dünyasinda yasadigi bu gibi deneyimleri filme tasiyan Visconti, Cinecitta stüdyolarini fon olarak kullaniyor. Senaryoda Cesare Zavattini, Francesco Rosi ve Suso Cecchi d'Amico’nun parmak izleri, basrolde ise efsanevi Anna Magnani oynuyor. Magnani’nin canlandirdigi Maddalena, kizi Maria’nin (Tina Apicella) bir yildiz potansiyeli tasidigina inandirilmis sinema sevdalisi bir annedir. Ailesi için daha iyi bir yasam saglamak adina canini disine takan Maddalena, kizinin oyuncu seçmelerinde kesfedilecegini düsünerek parasini son kurusuna kadar harcar.

Iletisim için: [email protected] - (216) 542 50 00 – 1594