Home IconarrowHaberlerarrowYaşanabilir Bir İstanbul için El Ele!

Yaşanabilir Bir İstanbul için El Ele!

Kentsel dönüsüm basta olmak üzere Istanbul'daki projelerde meslek odalarinin da görüslerinin alinacagi protokol CHP Istanbul Il Baskani Murat Karayalçin ve ilçe belediye baskanlari tarafindan imzalandi. Toplum adina daha yararli çalismalar yapilmasi amaciyla imzalanan Saglikli ve Nitelikli Kentlesme Için Isbirligi Protokolü, kentlesme sürecinde ortak hareket bilincini savunuyor.

Hilton Istanbul Bosphorus Otel’de düzenlenen imza törenine, CHP Istanbul Il Baskani Murat Karayalçin ve CHP Belediyeler Birligi Dönem Baskani Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç, Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’nun yani sira, CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, 12 ilçenin CHP’li belediye baskanlari, TMMOB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Soganci, TMMOB Istanbul IKK Sekreteri Süleyman Solmaz ile TMMOB’a bagli 24 meslek odasi baskani katildi.

Isbirligi protokolü için düzenlenen törenin açilis konusmasini yapan Ali Kiliç, “Zaman zaman birlikte çalismak istedigimiz TMMOB gibi kuruluslarla, çagdas ve çevreye duyarli bir kentlesmenin nasil yapilabilecegi noktasinda fikir alisverisinde bulunmak istiyoruz. Dolayisiyla çevreye duyarli ve çagdas bir kentlesmenin önünü açmak için yaptigimiz bu isbirligiyle Istanbul’a önemli bir ivme kazandiracagiz. Sosyal demokrat bir belediyecilik anlayisi halka sormayi, halka danismayi ve nitekim STK’larla birlikte çalismayi gerektirir. Bu anlamda sizlerin deneyimleri ile halkin istekleri arasinda belediyelerimiz birer köprü vazifesi görecek.” diye konustu.

Kiliç’tan sonra konusan TMMOB Istanbul IKK Sekreteri Süleyman Solmaz ise, protokolün TMMOB’un temel amaçlariyla örtüstügüne dikkat çekerek, kentin pervasizca sömürüsüne yerel yönetimler düzeyinde toplu halde yapilacak bu isbirligiyle bir nebze olsun dur denilebilecegini belirtti.

TMMOB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Soganci da törende bir konusma yaparak sunlari söyledi: “Referans noktalarimiz hak, hukuk, özgürlük, kardeslik içinde bir arada yasamak ve hakça bölüsen bir Türkiye. Su anki TMMOB yöneticileri olarak bu ilkelerle çalismalarimizi yönetiyoruz. Imzaladigimiz bu protokol, bilim ve akildan yoksun, mantik disi her türlü düzenlemeye karsi koyustur. Daha nitelikli bir Istanbul için çok daha fazla çalisacagiz.”

DAHA FAZLA YERELLESME

Son olarak söz alan CHP Istanbul Il Baskani Murat Karayalçin ise, yerel yönetimler olarak bir ilki gerçeklestirdiklerine dikkat çekerek basladigi konusmasinda, “Evet gerçekten tarihi bir adim atiyoruz. Istanbul’un yönetim paydaslari bir araya gelerek, bugün yeni bir dönemi baslatiyoruz. Istanbul’da saglikli kentlesme için bir bu isbirligi mutlaka isletilmeli. Bu protokol sözde de kalmayacak ve taraflar her 6 ayda bir, bir araya gelerek yeni gelismeleri masaya yatiracaklar. Bu protokolle, Istanbul’daki CHP’li belediyeler daha da yerellestirip, ademi merkeziyetçi bir yapiya kavusacaklar” seklinde konustu. Konusmalar sonrasi protokolün mimarlari, Istanbul’un CHP’li belediye baskanlari ve TMMOB’a bagli 24 meslek odasi baskani hazirlanan protokole imza atti.

PROTOKOL NEYI AMAÇLIYOR?

Protokol, saglikli kentlesme ve nitelikli yapilasma faaliyeti için gerekli olan mimarlik, sehir planlama ve mühendislik hizmetlerinde ilgili meslek odalari ile yerel yönetim arasinda teknik isbirligini saglamayi hedefliyor. CHP Belediyeler Birligi ve meslek odalarinin ortak çalismasiyla hazirlanan protokolle basta depreme karsi yapi güvenligi olmak üzere Istanbul’u ilgilendiren her konuda meslek odalari ile belediyeler arasinda isbirligi yapilacak. Kentlesmeye yönelik bilimsel, teknik ve kamu yararini gözetecek biçimde ele alinan protokol sayesinde yerel yönetimlerin karar süreçlerinde meslek odalarinin katilimi saglanacak.