Home IconarrowHaberlerarrowYüzbinler Cumhuriyet ve Barış İçin Yürüdü.

Yüzbinler Cumhuriyet ve Barış İçin Yürüdü.

“Baris içinde Cumhuriyet” sloganiyla Cumhuriyet Haftasi boyunca bir dizi etkinlik gerçeklestiren Kadiköy Belediyesi, Bagdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüsü ile tüm Istanbullu ve Kadiköylülere Cumhuriyet coskusunu yasatti.

Kadiköy Belediyesi’nin bu yil “Baris Içinde Cumhuriyet” slogani ile kutladigi Cumhuriyet Bayrami’nin 92. yili kutlamalari, Bagdat Caddesi’ndeki Cumhuriyet  Yürüyüsü ile  taçlandirildi. Kadiköy’de 22 yildir gerçeklestirilen ve büyük bir cosku ile geçen Cumhuriyet Bayrami yürüyüsüne bu yil da yüzbinlerce Istanbullu ve Kadiköylü katildi. Genç, yasli her yastan insanin Türk Bayraklari ve Atatürk posterleri ile katildigi yürüyüs saat 19.00’da Suadiye Isiklarda basladi. Çalinan mars ve sarkilarla bayramin sevincini yasayan Kadiköylüler hep bir agizdan marslara eslik etti.

Bu yilki Cumhuriyet Yürüyüsü’ne CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskan Basdanismani Mehmet Akif Hamza Çebi,  CHP Genel Baskan yardimcisi Erdogan Toprak,  CHP Istanbul Il Baskani Murat Karayalçin , CHP Kadiköy Ilçe Baskani Ali Narin , CHP Istanbul Milletvekilleri Baris Yarkadas, Gamze Ilgezdi, Mahmut Tanal ve Oguz Kaan Salici katildi.

“ORTAÇAG KARANLIGINA KARSI CUMHURIYET…”

Yürüyüs sonunda konusma yapan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, “ Sevgili Istanbullular ve Kadiköylüler, katliamlara karsi yasami, baskilara karsi özgürlügümüzü, diktatörlüge karsi demokrasiyi, Orta çag karanligina karsi Cumhuriyeti savunanlar bu kutlu günümüze hosgeldiniz” diyerek, yürüyüse katilanlari  selamladi.  Cumhuriyet’in kazanimlarinin birer birer  yitirildigini ifade eden Nuhoglu, “ Cumhuriyet bize esit ve özgür yurttaslik vaat etmisti. Simdi özgür müyüz? Cumhuriyet bize esit ve özgür yurttaslik vaat etmisti. Cumhuriyet bize adalet ve yargi karsisinda hepimizin esit olacagini söylemisti. Simdi esit miyiz? Cumhuriyet bize saltanatin ve saraylarin yerine Meclis’ten yönetilecegimizi ilan etmisti. Böyle mi yönetiliyoruz” diye konustu.

“KORKU IMPARATORLUGU KURULUYOR”

Atatürk’ün Yurtta Sulh Cihanda Sulh sözünü hatirlatan Nuhoglu, son yillarda Türkiye’nin savas ortamindaki Ortadagu’da figüran bile olamadigini dile getiren Nuhoglu, konusmasini su sözlerle sürdürdü: “Simdi Ortadogu’da baslayan o ates ülkemiz evlatlarini yakiyor. Evlatlarimizi yitirdigimiz için yasliyiz. Cumhuriyet’in bize çizdigi çagdas uygarlik yolundan uzaklasmanin bedelini yasiyoruz. Öyle bir dönem ki huzurumuzu baskanlik sistemi ile tahdit ediyorlar. Öyle bir dönem ki evlatlarimizi parçalayan ISID belasina sadece nankör diyebildiler. Öyle bir dönem ki yolsuzluklar yapanin yanina kar kaldi. Rüsvetçiler ödül, onlari kollayanlar terfi aldi. Öyle bir dönem ki oy vermeyen halki faili meçhullerin simgesi “Toros” arabalarin geri dönecegi ile tehdit ettiler”

Türkiye’de bir korku imparatorlugunun kurulmaya çalisildiginin altini çizen Nuhoglu, “Buna izin vermeyecegiz” diyerek, söyle devam etti: “Cumhuriyet’i ve kazanimlarini sonuna kadar savunacagiz. Yilmayacagiz, korkmayacagiz, susmayacagimizi biliyoruz ki korku, panik ve çaresizlik içindeler. Çünkü tipki burada oldugu  gibi Cumhuriyet’e sahip çikan yüzbinlerle birlikte haykiriyoruz. Cumhuriyet; özgürlük,adalet ve baristir. Biz Cumhuriyet’e sahip çikacagiz”

Nuhoglu, Pazar günü yapilacak genel seçimlerinde Türkiye’nin gelecegi için çok önemli olduguna dikkat çekerek, “ Sevgili Istanbullular, Cumhuriyet’in ve demokrasinin bize sagladigi en önemli imkana, firsata ve kazanima sahibiz. Oyumuzla bu ülkede degisimi biz saglariz. Yeniden halkin iktidarini kurmak ve yeniden barisi tesis etmek için sandiga gidecegiz. Gidecegiz ve tipki sairin dedigi gibi “Haramilerin saltanatini yikacagiz”

"UMUTSUZLUGA YER YOK"

Aykurt Nuhoglu’ndan sonra konusmasini gerçeklestiren CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, böyle bir kalabalikla birlikte olmaktan onur ve kivanç duydugunu söyledi.

"Birilerinin baskanlik hayali olabilir ama sunu kimse unutmasin Cumhuriyet ilelebet yasayacaktir. Hiç kimsenin endisesi olmasin. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik sosyal bir hukuk devletidir. Hiç kimse unutmasin bu ülkede Cumhuriyet Halk Partisi var. CHP var oldugu sürece bu ülkede kimsenin kilina zarar verilemez” diyen Kiliçdaroglu, söyle devam etti: “Bugün Cumhuriyet bayramini kutluyoruz, hepimizin bayrami kutlu olsun. Cumhuriyet hiçbir çocugun yataga aç girmedigi bir düzen demektir, Cumhuriyet köylü milletin efendisidir demektir. Gençleri gelecegi olarak gören bir yönetimdir. Cumhuriyeti koruyacagiz çünkü biz biriz ve milyonlariz.”

1 Kasim seçimlerinin önemini vurgulayan Kiliçdaroglu, mutlaka sandiga gidilmesi gerektiginin altini çizdi.   Cumhuriyet tarihinin en önemli krizinin yasandigini söyleyen Kiliçdaroglu, “Bu krizi asmamizin tek yolu sandiga gitmektir" dedi.

“YETKIYI SARAYDAN DEGIL SIZDEN ISTIYORUM”

Yanlis dis politikalar nedeniyle Türkiye’nin bir ates çemberi içinde oldugunun altini çizen Kiliçdaroglu,” Türkiye'yi bu ates çemberinin içinden tek bir parti çikarabilir o da Cumhuriyet Halk Partisi’dir” dedi.

“Ben yetkiyi saraydan degil yetkiyi halktan istiyorum” diyen CHP Genel Baskani konusmasina söyle devam etti. “ Biz milyonlariz ama bölünmüsüz, simdi birlesmenin zamanidir.Simdi birlik olma zamani, gücümüzü birlestirmeliyiz. Gücümüzü birlestirdigimizde çözemeyecegimiz bir sey yok.  Yetkiyi sizden istiyorum. Bir sey daha söylüyorum. Davutoglu saray için çalisir, Kiliçdaroglu halk için çalisir. Söz veriyorum sizin için mücadele edecegim.”

Kiliçdaroglu’nun konusmasinin ardindan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, geleneksel Cumhuriyet’e Baglilik Andini yüzbinlerle birlikte okudu.

Yürüyüs marslar ve sloganlarla cosku içinde sona erdi.