Kadiköy Belediyesi’nin her yil ‘Dogaya emek ver’ slogani ile düzenledigi Kadiköy Çevre Festivali bu yil 24-26 Mayis tarihlerinde, Selamiçesme Özgürlük Parki’nda ‘Toprak’ temasiyla kutlandi.
Çevre için mücadele eden yaklasik 60 demokratik kitle örgütü, sivil toplum kurulusu, platform ve inisiyatifin bir araya geldigi Kadiköy Çevre Festivali’nde söylesiden atölyeye, yarismadan konsere her yas grubuna uygun pek çok etkinlik düzenlendi.
KADIKÖY BELEDIYE BASKANI ODABASI: DAHA ÇOK ÇEVRE KONUSACAGIZ
Geçtigimiz yillarda “Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve biyolojik çesitlilik”, “Kentte Ekolojik Yasam” konularinin temel alindigi festivalin bu seneki konusu ‘Toprak’ olarak belirlendi. Yasamin temel kaynaklarindan topragi korumak üzere önlemler alinmasi ve çevre bilincinin gelistirilmesi gerektigini vurgulayan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, “Gelecek kusaklara yasanabilecek bir dünya birakma sorumlulugumuz var. Toprak da en önemli miraslarimizdan biri. Teknoloji, endüstri gelisirken dogal kaynaklarimizi korumak temel amaçlarimizdan biri olmali. Dogayla savasarak degil dogayla birlikte gelismeliyiz. Yeryüzündeki yasamin saglikli bir sekilde ilerlemesi buna bagli” diye konustu. Istanbullulari Kadiköy Çevre Festivali’ne davet eden Odabasi “Biz Kadiköy Belediyesi olarak daha çok çevre konusacagiz, daha çok çevre projeleri üretecegiz, daha çok çevreye farkindalik yaratacak projeleri hayata geçirecegiz. Ekolojik dengeyi korumak için dogayi konusacagiz, dogaya daha az ve zararsiz atik birakmayi konusacagiz, biyolojik çesitliligi korumayi, dogaya uygun davranmayi, yenilenebilir enerji kaynaklarini konusacagiz.” dedi.
TÜRKIYE’DEKI TARIM POLITIKALARI TARTISILDI
3 gün süren etkinlikte alaninda uzman konuklar ve sivil toplum kuruluslari çevre sorunlarina yönelik analizlerini ve çözüm önerileri sundu. Festival Bandistanbul Ritim ve Bando grubunun konseri ve çocuklarin dans gösterileri ile açildi. Alaninda uzman konuklarin yer aldigi panellerde çevreye yönelik konular ele alindi.
Festival kapsaminda, "Cumartesi Kadiköy’ün Tarihi Çayirlarina Sahip Çikiyoruz” konulu panelde Kadiköy Kent Konseyi’nden Gülsün Gökalp, Arkeolog Gülbahar Baran Çelik, Mimar Arif Atilgan, Sehir Plancisi Nilgün Canatar ve Ahmet Kivanç Kutluca Kadiköy’ün tarihinde önemli yer tutan çayirlari anlatti. Açik Radyo’dan Can Tonbil, yazar Rüya Aygünes, ögrenciler Atlas Sarrafoglu ve Deniz Cevikus “Neden Iklim Grevine Katiliyoruz” sorusuna yanit verdi.
Kadiköy Çevre Festivali’ndeki önemli oturumlardan biri de “Türkiye’deki Tarim Politikalari” oldu. Peynir uzmani ve aktivist Ilhan Koçullu, CHP PM Üyesi, Ziraat Mühendisi Gökhan Günaydin, Çiftçi Sendikalari Konfederasyonu (ÇIFTÇI-SEN) Kurucu Genel Baskani Abdullah Aysu ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Istanbul Sube Baskani Ahmet Atalik’in katilimiyla gerçeklesen panelde Türkiye’de tarimin geldigi nokta masaya yatirildi.
“Ege’den Marmara’ya Ekoloji Mücadelesi” konulu panelde Izmir’den Dr. Ahmet Soysal, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)’ndan Özer Akdemir, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Baskani Pinar Bilir, Kuzey Ormanlari Savunmasi (KOS)’dan Selçuk Koçum, aktivist yazar Cemil Aksu, avukat Ali Arif Cangi söz aldi.“Saglikli Yasamak Için Beton Degil Toprak” panelinde ‘Saglikli Yasiyoruz Kurucusu’ Nurçin Çaglar, Okan Çaglar, Fizyoloji uzmani Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin, Kardiyoloji uzmani Dr. Zülfikar Danaoglu, Kardiyolog Dr. Baybars Türel, Çocuk Hastaliklari uzmani Dr. Hande Namal Türkyilmaz, Göz hastaliklari uzmani Dr. Sultan Kaya Ünsal, Mikro Cerrahi uzmani Dr. Hüsrev Purisa, Fitoterapi uzmani Dr. Bekir Ugur Yavuzcan (Fitoterapi), Nöroloji uzmani Dr. Banu Tasçi Fresko, ve Iç Hastaliklari uzmani Dr. Aytaç Karadag saglikli yasam konusunu masaya yatirdi.
FESTIVALDE BISIKLETE ÖNEM
Çevre Festivali’nin en önemli konu basliklarindan bir tanesini bisikletli ulasim olusturdu. Kadiköy’de bisiklet kültürünü yayginlastirmak, araç trafigine alternatif bir yasam sunmak amaciyla çalismalar yürüten Kadiköy Belediyesi festivalde de düzenledigi etkinliklerde bisiklete vurgu yapti. Bu kapsamda Sahil Bisiklet Ekibi ‘Trafikte Bisiklet, Sag Serit Yasal Hakkim’, 40 yas üstü bireylerin bisiklet kullanimini özendirmek için Ikinci Bahar Bisiklet Deneyimi, Bisikletli Kadin Inisiyatifi, Pedal Arkadasim gibi etkinliklerde bisiklet kullanimi ve deneyimler aktarildi.
ÇEVRE ÜZERINE RENKLI SÖYLESILER
Çevre festivalinde sanatçi ve yazarlar da deneyimlerini aktardi. Yazar Buket Uzuner ‘Toprak Kitabi’ni anlatti. Festivalde plastiklerin dogaya etkileri, Palm yaginin zararlari gibi tüketim aliskanliklarini sorgulayacak konular tartisildi. Istanbul Üniversitesi ögretim üyeleri Meral Avci ve Ünal Akkemik ‘Istanbul'da Dogal ve Kültürel Bitki Çesitliligi’ni ele alirken, veganlik, ekolojik yasam gibi konularda söylesiler düzenledi. Yeryüzü Dernegi, ‘Baskasi Için Pisir’ etkinligi ile 3 gün boyunca yemek pisirdi. Festival alanina kurulan stantlarla katilimcilarin deneyim kazanmasi amaçlandi. Yagmur Suyu Hasadi atölyesi, Vegan Mutfak Atölyesi, Arilar Için Tohum Topu Atölyesi, Terrarium yapimi, Sifir Atik Atölyesi, Bez Çanta Atölyesi, File Çanta Atölyesi, Kent Bahçeciligi, Origami Atölyesi, Stopmotion Sinema Atölyesi gibi atölyeler yer aldi.
ÇOCUKLAR IÇIN DE RENKLI BIR FESTIVAL
Festival boyunca çocuklar da unutulmadi. Çocuklari saglikli beslenmeye tesvik etmek ve endüstriyel gidadan uzaklastirmak amaciyla çocuklarla saglikli atistirmaliklarin yapimi için atölyeler düzenlendi. ‘Tabagim Renkli Hayatim Hareketli’ adli tiyatro ile çocuklara dogru beslenmeye yönelik mesajlar verildi. Çocuk kitaplari yazarlari da çocuklara okuma atölyeleri düzenledi. Ezgi Gül Kahraman ‘Vera'nin Sifali Çiçekleri’ atölyesi ile çocuklara tibbi bitkiler hakkinda bilgi verdi. Tülin Kozikoglu ‘Elma Elma… Söyle Bana’, Sima Özkan ise ‘Denizin Sifir Atik Kitabi’ atölyesi ile çocuklarla oldu. Çocuklarin ilgisini çekecek etkinlikler arasinda Doga Çantam Atölyesi, Resimli Dogadan Mesajiniz Var Atölyesi, Hikayelerle Fidan Dikimi, Tohum Topu Atölyesi, Çocuk Yogasi, Çocuklarla Felsefe Atölyesi, Çamur Torna atölyesi gibi etkinlikler yer aldi.
HERGÜN AYRI BIR KONSER
Festivalin her gününü baska bir konser renklendirdi. Istanbul Ahenk, Sade Kaave, Tomurcuk Vakfi Ritim Grubu, Evrim Atesler, Okeanos Greek Music Ensemble adli müzik gruplari sahne aldi
BU FESTIVALDE PLASTIK YASAK!
Kadiköy Belediyesi, ‘Sifir Atik’ kampanyasi kapsaminda tek kullanimlik plastik ve kagit malzemelerin kullanimini engellemek amaciyla festivale matara ya da kupa ile gelinmesi için çagrida bulundu. Alanda sebiller ve büfeler yer aldi. Kadiköy Belediyesi’ne ait büfede kupa ve termosu ile gelenlere çay ve kahve indirimli olarak verildi.