Home IconarrowHaberlerarrowAcıbadem’de Hukuk Kazandı
Kadıköy Güncel

Haberler

Acıbadem’de Hukuk Kazandı

cover photo

Kadiköy Acibadem mahallesinde bulunan Ahmet Sani Gezici Lisesi arsasinin konut ve ticaret alani olarak imara açilmasina mahkeme “dur” dedi.

Kadiköy Acibadem Mahallesi’nde bulunan Ahmet Sani Gezici Lisesi yanindaki arazi için Kadiköylülerin ve Kadiköy Belediyesi’nin verdigi hukuk mücadelesi sonuç verdi. Istanbul Bölge Idare Mahkemesi Dördüncü Idare Dava Dairesi arazinin Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan ticaret+konut ve dini tesis alani olarak açilmasina yönelik plani iptal etti.

Acibadem’de 12 bin metrekarelik arazinin yarisinda Kadiköy Anadolu Imam Hatip Lisesi ve diger yarisinda Ahmet Sani Gezici Lisesi bulunuyordu. Okul 2014 yilinda yikildi. Araziye Kadiköy Ahmet Sani Gezici Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi insa edildi. Ahmet Sani Gezici Lisesi de Fikirtepe’ye tasindi.

Acibadem sakinlerinin ve okul velilerinin yikilmamasi için uzun süre mücadele etmesine karsin imam hatip lisesi yikilarak yenilenmis ve Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin bulundugu arazi de bos tutulmakta idi. Alana iliskin imar planlari Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan degistirildi.  Bakanligin 2016 yilinda onayladigi 1/1000 ve 1/ 5000’lik imar planlara göre, lisenin bulundugu araziye 2.5 emsal ile “Mesleki ve Teknik Ögretim Tesisleri Alani” fonksiyonu verildi. Okulun yaninda bulunan bos arazinin 2 bin 537 metrekarelik kisminin “Ticaret ve Konut Alani”, yaklasik bin 297 metrekarelik kisminin ise “Ibadet alani” olarak ayrilmasina onay verildi.

Kadiköy Belediyesi imar plani degisliklerinin sehircilik ilkelerine aykiri olmasi nedeni ile itiraz etti. Belediye tarafindan yapilan itirazda, plan degisikliginin Mekânsal Planlar Yapim Yönetmeligi’ne ve bölge plan sartlarinin üzerinde yogunluk getirdigi, kamu donati alanini azaltici oldugu belirtildi.

“KAMU YATIRIMI PLANLANMADI”

Kadiköy Belediyesinin imar plan degisikligine iliskin Istanbul 13.  Idare Mahkemesi'nde açilan dava red olmasina ragmen Istanbul Bölge Idare Mahkemesi Dördüncü Idare Dava Dairesi’nde görülen dava sonuçlandi. Mahkeme imar plani yapma yetkisinin ilçe belediyelerinin görevleri arasinda oldugunu, Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin plan yapma konusunda ikinci dereceden yetkili oldugunu, söz konusu alanda bir kamu yapisi ile ilgili bir plan yapilmadigini belirterek su karara planin iptal kararini verdi. Mahkeme kararinda su ifadelere yer verildi. “…dava konusu planin parseldeki kamu yatirimi olan lise alani sebebiyle Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yapildigi anlasilmaktadir. Ancak 3194 sayili Yasanin 9. maddesinin amaci; üzerinde kamu yatirimi olan ya da yapilmasi planlanan yatirimlarin yerel idarelerce sürüncemede birakilmasini önleyerek bir an önce yatirimin yapilmasini saglamak oldugu görülmektedir. Olay özelinde irdeleme yapildiginda parselde bulunan okul alani ile ilgili planlama yapmaktan çok plan teklifinden de görülecegi üzere okul alaninin küçültülerek alana konut+ticaret fonksiyonu kazandirmanin amaçlandigi açiktir.

Bu durumda dava konusu planla herhangi bir kamu yatirimi planlanmadigi gibi kamu yapisi ile sinirli olacak sekilde bir planlamanin da yapilmadigi, aksine kamu yerine özele hizmet edecek konut+ticaret alani planlandigi bu nedenle de 3194 sayili yasanin 9. Maddesi uyarinca Bakanligin plan yapma yetkisini kullanmasi için gerekli sartlari olusmadigi sonucuna ulasildigindan, dava konusu planda yetki yönünden hukuka uyarlik görülmemistir. “

Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu mahkeme kararinin sevindirici oldugunu belirterek baska davalara da örnek olmasini umduklarini söyledi. 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/_MG_8079-a288bab0-f3db-4eae-a9b8-21cd33b739a3.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/_MG_8082-7211f46f-adec-4570-8fb2-336543b23911.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KF0A9235-456e33ae-90f9-4591-ad4d-63055c2df8af.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KF0A9230-d98c0c02-2f7c-47d6-89f9-1944e65ac44b.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KF0A9247-af171564-4c20-4d7d-a318-f2bdf1efe853.jpg