Home IconarrowHaberlerarrowAfetler Karşısında Dirençli Kadıköy
Kadıköy Güncel

Haberler

Afetler Karşısında Dirençli Kadıköy

cover photo

Kadiköy Belediyesi’nin iki yil önceki Izmir depreminin ardindan yaptigi çagriyla hayata geçirdigi Kadiköy Afet Gönüllüleri projesinin egitimleri hiz kesmeden devam ediyor. BAK Kadiköy öncülügünde yürütülen proje ile ilçenin 21 mahallesinde olasi afetlere hizli müdahale edebilecek bilinçli bir mahalleli olusturmak ve Kadiköy’ün afetlere karsi dirençli hale getirilmesi amaçlaniyor.

Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma takimi (BAK Kadiköy), Kadiköy’de afetlerde görev yapacak bir gönüllü ordusu örgütlemek üzere ‘BAK’san Yasatirsin’ sloganiyla 2 yil önce bir çagriyla Kadiköy Afet Gönüllüleri projesini hayata geçirdi. Proje kapsaminda verilen egitimlerin sonunda ilçenin 21 mahallesindeki gönüllüler mahallelerini iyi taniyacak, riskleri bilecek ve afet sonrasinda hizli müdahale edebilecek yeterlilige erismis olacak. Gönüllüler proje kapsaminda bilinçlendirme egitimlerinin yaninda ilk yardim, temel yapi bilgileri ve hafif arama kurtarma egitimleri de aliyor. Egitimler AFAD ‘Orta Seviye Arama Kurtarma’ akreditasyonu sahibi BAK Kadiköy’ün uzman ekipleri tarafindan veriliyor. 

TEMEL ENKAZ EGITIMLERI BASLADI

Bugüne kadar 200’e yakin gönüllü basvurusu alan proje pandemiye ragmen egitimlerine ara vermeden devam etti. Online ve yüz yüze egitimlerin sonunda 48 kisi Hafif Arama 1 ve 2 egitimlerini tamamladi ve 3’üncü seviye olan temel enkaz egitimine basladi. Bu egitimlerde gönüllüler enkazi tanima, enkaza yaklasma, enkazda emniyet güvenlik tedbirlerini alma, sinyalizasyonlar, arama – kurtarma, kütle kaldirma gibi birçok profesyonel arama kurtarma ekibinin yaptigi müdahaleleri ögreniyor. Kadiköy Belediyesi’nin BAK Kadiköy ekibi bu egitimleri, kendi enkaz egitim alaninda veriyor. Afet gönüllüleri avukatlardan mühendislere, ev hanimlarindan ralli pilotlarina kadar birçok meslek grubuna sahip üyelerden olusuyor.

AFET EGITIM PARKI’NDA EGITIMLER DEVAM EDIYOR

Kadiköy Belediyesi’nin Kozyatagi Mahallesi’nde bulunan Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki’nda da Ekim ayi itibariyle egitimler basladi. Egitimlere mahalle gönüllülerinin yani sira okullardan ögrenciler, sivil toplum kuruluslari ve her yastan yetiskin gruplar halinde katilim sagliyor. Egitim çalismalarinin uygulamali olarak da yapildigi parkta, ‘Deprem Deneyim Odasi’, ‘5 Boyutlu Sinema’, ‘Interaktif Portatif Yangin Simülasyonu’ ile olasi afetler durumunda davranis ve müdahale biçimleri ögretiliyor; atölye çalismalari ile olasi afetlerin öncesinde alinmasi gereken önlemler, afet aninda nasil davranilacagi, sonrasinda nasil çalismalar yürütülecegi konusunda egitimler veriliyor. Parkta grup ziyaretlerine açik oyun alanlari da yer aliyor. Egitimlerden bugüne kadar 80 bini askin kisi yararlandi.

ORTA SEVIYE ARAMA KURTARMA SERTIFIKASI’NA SAHIP ILK KAMU KURUMU

Kadiköy Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü himayesinde, belediye çalisanlarindan olusan BAK Kadiköy’ün egitimli ve uzman ekibi 26 Mart 2022 tarihinde AFAD tarafindan gerçeklestirilen ‘Orta Seviye Arama Kurtarma Akreditasyon Sinavi’na girmis ve sinavi basariyla geçerek akreditasyon belgesini almisti. BAK Kadiköy bu belgeyle olabilecek bir afete AFAD ile birlikte müdahale etme yetkisi alan ilk kamu kurumu olmustur. Ekibin arama kurtarma köpegi Lena da geçtigimiz ay AFAD tarafindan düzenlenen ‘Köpekli Arama Timleri Görev Yeterlilik Sinavi’ni basariyla geçerek sertifikasini aldi ve artik ekibin arama kurtarma çalismalarinda görev alacak.

Kadiköy Afet Gönüllüsü olmak için Kadiköy’de ikamet etmek ve Kadiköy Belediyesi’nin afet.kadikoy.bel.tr web sayfasinda yer alan formu doldurmak yeterli.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1667886650_DSC_8363.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/ic_kontrol/1667886652_DSC_9083.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1667886656_DSC_9151.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1667886656_DSC_9149.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1667886659_IMG_5124.jpg