Home IconarrowHaberlerarrowAsbestli Binalara Yıkım İzni Yok
Kadıköy Güncel

Haberler

Asbestli Binalara Yıkım İzni Yok

cover photo

Kadiköy Belediyesi, kentsel dönüsüm faaliyetlerinin yogun devam ettigi ilçede, eski binalarin yikimi sirasinda halk sagligini tehlikeye atabilecek asbest gibi kanserojen maddelerin temizlenmesi zorunlulugu getirdi.

Yikimi yapilacak binalar için “asbestten ve zararli atiklardan temizlenme” sarti getiren belediye gerekli kosullar saglanmadan yikim izni vermiyor.

21 Agustos 2015 tarihinde Meclis karari ile uygulanmaya baslanan uygulamayla yikim için gelen kurum yada kisiler Çevre Müdürlügü’ne yönlendiriyor. Çevre Müdürlügü de yikimin çevre kirliligi ve saglik açisindan risk olusturmayacak sekilde yapilmasi gerektigi konusunda yikim için gelen firmayi bilgilendiriyor.

Çalisma kapsaminda ilk asamada yikimi yapilacak binaya, Kadiköy Belediyesi Çevre Müdürlügü’nün asbest ve tehlikeli maddeler konusunda uzman ekibi giderek, yikilacak binada insaat sahasi kontrolü gerçeklestiriyor. Bina yikilmadan önce olabilecek asbest ve tehlikeli atik maddeler tespit edilerek, uzman ekip tarafindan sökülüyor.

Santiye alani tehlikeli atiklardan temizlendiginde ve sonuç raporu temiz çiktiginda Yapi Kontrol Müdürlügü binanin yikilabilecegi yönünde ruhsat veriyor.

Kadiköy Belediyesi Çevre Müdürlügü'nden yapilan açiklamada, uygulama basladigindan bu yana Kadiköy’de toplamda 113 eski bina için Asbest Raporu temiz çiktiktan sona yikim ruhsati verildi.

ASBEST NEDIR?

Isiya asinmaya ve kimyasal maddelere çok dayanikli lifli yapida bir mineral olan halk arasinda ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek gibi isimlerle biliniyor.

Asbest kazanlarda, borularda, çati kaplama malzemelerinde, vinil veya termoplastik zemin dösemelerinde, asma tavan kaplamalarinda, marleylerde, isi-yangin yalitim malzemelerinde, asbestli çimento ürünleri, oluklu çati kaplamalari ve duvar kaplamalarinda bulunuyor.

 Uluslararasi Kanser Arastirmalari Ajansi (IARC)’nin kanserojen maddeler listesinde "kesin kanserojen" tanimlanmasi ile 1. grupta yer alan asbest solunum yoluyla vücuda girdiginde basta kanser olmak üzere çesitli hastaliklara yol açiyor.

Önümüzdeki 30 yil boyunca gelismis ülkelerde endüstriyel asbest temasi nedeniyle 500 bin kisinin kanser nedeniyle hayatini kaybedecegi tahmin ediliyor.

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Asbest (2)-f91c2ae8-ea66-45a8-89f5-ffa2bfa1c3fe.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Asbest _-f4026048-6fe3-4150-a435-f7078a9ace1a.jpg