Home IconarrowHaberlerarrowAtıksız Yaşam Hareketi Sahada
Kadıköy Güncel

Haberler

Atıksız Yaşam Hareketi Sahada

cover photo

Kadiköy Belediyesi’nin Kadiköy’de atik olusumunu en aza indirmeyi hedefleyen Atiksiz Yasam Hareketi, projenin amaçlari kapsaminda sahalara indi. Ilçede pilot uygulama olarak seçilen Asim Us Sokak’ta çogu çöpün aslinda çöp olmadigi, ayristirilarak geri dönüsüme gönderilebilecegi,  komposta dönüstürülebilecegi ve azaltilabilecegi gibi konularda bilgilendirme ve farkindalik çalismalari yapildi.

Çevresel problemleri azaltmak ve dogal hayatin sürdürülebilirligini saglamak için bireysel olarak tüketim aliskanliklarini degistirmek amaciyla baslatilan Atiksiz Yasam Hareketi’nin 4 farkli ayagi bulunuyor: ‘Atiksiz Dükkan’, ‘Mobil Atik Getirme Merkezi’, ‘Atiksiz Yasam Sokagi’ ve ‘Tek Kullanimlik Plastiklerin Azaltilmasi’. Proje kadin kooperatifleri basta olmak üzere, yerel üreticinin ürünlerinin yer aldigi ve ambalajsiz olarak satildigi ‘Atiksiz Dükkan’in açilisi ile ilk adimini 1 yil önce Dünya Çevre Günü’nde atti ve ilçede gezici bir mobil atik toplama araci hizmete basladi. Projenin Atiksiz Yasam Sokagi etabi, Kadiköy’de pilot uygulama olarak seçilen Asim Us Sokagi’nda basladi.

ATIKSIZ YASAM SOKAGI

Atiksiz yasam çalismalari kapsaminda pilot uygulama olarak Kadiköy’de Asim Us Sokagi Atiksiz Sokak olarak seçildi. Belediye, Atiksiz Yasam Sokagi’ni içinde bulunan tüm özel yasam, kamu ve ticari alanlarda yasayanlarin atik yönetim sistemine uymasi konusunda bilincin yüksek oldugu sokak olarak tarif ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü’nün gelistirdigi ve uyguladigi proje kapsaminda, öncelikle sokagin sakinleri kapi kapi ziyaret edildi, atik ayristirma kitleri dagitildi, sokagin birçok noktasina atik ayristirma ve kompost kutulari yerlestirildi ve konunun uzmanlari tarafindan bilgilendirme toplantilari yapildi. Bu toplantilarda çöpün dogaya zarari anlatilarak, birçok çöpün aslinda çöp olmadigi, organik atiklarin kompost uygulamasiyla gübreye dönüstürülebilecegi ve cam atiklarin yeniden kullanilabilecegi anlatildi. Ayrica atik piller, bitkisel atik yaglar, tekstil atiklari, elektronik atiklar, atik ilaçlar, tehlikeli atiklar, moloz, mobilya atiklari ve bahçe atiklari gibi atiklar için de “Ne yapabilirim?” sorusuna cevaplar bulundu. 

Proje sonunda elde edilen sonuçlar, Kadiköy’ün diger sokaklarinda da baslatilacak uygulamanin gelistirilmesi konusunda yol gösterecek.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/IMG_4311-53828f6c-ffb0-4054-a7ff-91f1600bba3c.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/VS9A4375-5e62d4b2-ad72-4a6a-9ba8-04e6f021b174.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/VS9A4343-087ddd4e-2e78-47aa-8743-1a8aeb9ac388.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/IMG_4348-a819e65c-502a-4c39-9637-0f42cb526757.jpg