Home IconarrowHaberlerarrowAttilâ İlhan Kadıköy'de Anıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Attilâ İlhan Kadıköy'de Anıldı

cover photo

ATTILÂ ILHAN KADIKÖY'DE ANILDI

Sair ve yazar Attila Ilhan, vefatinin 11. yilinda Kadiköy Belediyesi ve Attila Ilhan Vakfi is birligiyle düzenlenen törenle anildi

Cumhuriyet dönemi edebiyatina ve düsünce dünyasina çok sayida eser veren Türkiye’nin degerli aydinlarindan Attilâ Ilhan, 10 Ekim Pazartesi günü 20.00’de Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde anildi. Kadiköy Belediyesi ve Attilâ Ilhan Vakfi isbirligi ile düzenlenen anma gecesi, Ilhan’in hayatindan kesitlerin yer aldigi sinevizyonla basladi.

“HUZURSUZ EDEN BIR SAIR”

Anma gecesinin ilk konusmasini, Ilhan’in yasamina taniklik eden sair Haydar Ergülen yapti. Ergülen konusmasina, Attila Ilhan'i gençliginden bu yana severek okudugunu söyleyerek basladi.

Ilhan’in, eserleriyle yasamaya devam edecegini belirten Ergülen, "Attila Ilhan diger iyi sairler gibi, bizi huzursuz eden bir sair. Kendisiyle, gerek okurlarin, gerek baska sairlerin iliskisi hep çatismali olmustur ama bu çatismalar, siir ve düsünce açisindan pek çok yarar saglamistir. Onun en büyük farki, kendisine alistirmamasidir. Attila Ilhan'i, babam okudu, ben de okudum, kizim da okuyor ve ondan sonra da okunacak. Ilhan, kusaklari asan bir sair olmustur." diye konustu.

“GAZETECI OLMAMDA EMEGI BÜYÜK”

Gazeteci ve yazar Metin Celal de anma gecesinde yer alan konusmacilar arasindaydi. Üniversiteye gittigi yillarda usta sanatçi ile tanistigini dile getiren Celal, “Attila Ilhan’in masasi ve gönlü, her zaman açikti. Aramizdan ayrilisina dek sohbetlerine istirak etme, onunla birlikte çalisma sansi buldum. Onun çirakligini yaptim. Çok az bilinen yönünü, dergiciligini de orada gördüm. Bir derginin titizlik ile nasil çikarilacagini ondan ögrendim. Attila Ilhan’in, gazeteci olmamda emegi büyüktür.” dedi.

“HALK KÜLTÜRÜ IÇINDE YETISTI”

Attila Ilhan hakkinda akademik çalismalar yapan Yildiz Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çelik ise Ilhan’in, kaynagini temelden alarak büyüyen bir deger olduguna dikkat çekti. Bu temelin ailesi sayesinde olustugunun altini çizen Çelik, söyle devam etti: “Annesi romanlar okur, babasi divan siiri yazar, amcasi ise baglama çalardi. Ilhan, halk kültürü içerisinde yetisti. Kendisi de sinemaya ve bilim kurgu romanlarina merakliydi ve böylelikle bir aydin yetisti. Ömrü boyunca arastirmayi hiç birakmadi. Hiç 'kendi kendime yeterim' diye düsünmedi. Tarihten aldigi güçle, gelecege dair tahminlerde bulunuyordu ve bu tahminlerinde hep basarili oldu."

SIIRLERI HAYAT BULDU

Konusmalarin ardindan Erhan Bektas, Levent Can, Yilmaz Gruda ve Kerem Alisik, Ilhan'in unutulmaz siirlerini piyano esliginde okudu. Dinletinin ardindan Mazlum Çimen de Ilhan’in siirlerinden besteledigi sarkilari seslendirdi.

Anma gecesi Ahmet Kaya’nin, “Mahur Beste” parçasinin hep bir agizdan söylenmesi ile son buldu. 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_2247-36ae00cb-5272-407d-b70c-300559b2f118.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_2257-a724d472-9a63-4181-bc8f-6238c364cd38.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_2285-96c828ea-ba57-447b-af64-a9365e4763af.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_2346-4ffdaae3-39e6-414f-a5c6-0e58d0ad1458.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_2453-b917c811-3870-4c76-8cda-a377555366a2.jpg