Home IconarrowHaberlerarrowBağdat Caddesi'nin Geleceği Konuşuldu
Kadıköy Güncel

Haberler

Bağdat Caddesi'nin Geleceği Konuşuldu

cover photo

Kadiköy’deki mahallelerin sorunlarina yönelik çözüm önerilerini ortak akilla bulmak üzere planlanan ‘Konusan Kadiköy’ toplantilarinin ilki Bagdat Caddesi oturumu ile basladi. Pandemi kosullarina uygun olarak düzenlenen toplantida Bagdat Caddesi’nin gelecegi ve turizm potansiyelinin gelecek dönemde nasil planlanmasi gerektigi tartisildi.

Kadiköy Belediyesi’nin stratejik planini hazirlarken mahalle sakinlerinin görüslerini ve önerilerini almak üzere baslattigi “Anlat Kadiköy” toplantilarinin devami niteligindeki “Konusan Kadiköy” toplantilarinin ilki, salginin ekonomik anlamda en fazla etkiledigi Bagdat Caddesi üzerine düzenlendi. Özgürlük Parki Amfi Tiyatro’da sosyal mesafe kurallarina uygun olarak düzenlenen toplantiya Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, IBB yetkilileri, Istanbul Kalkinma Ajansi yetkilileri, Kadiköy’deki turizm dernegi ve platformlarin temsilcileri, sivil toplum kuruluslari ve akademisyenler katildi. Toplantida Kadiköy Belediye Baskan Yardimcilari ve birim müdürleri de hazir bulundu. “Konusan Kadiköy” toplantilari, Bagdat Caddesi özelinde düzenlenecek diger oturumlar ve farkli mahallelerin sorunlarinin konusulacagi toplantilarla devam edecek. 6 Ekim saat 18.00’de Kadiköy Belediyesi bahçesinde düzenlenecek ikinci toplantida Hasanpasa ve Rasimpasa Mahallelerinin sorunlari ve çözüm önerileri konusulacak.

“BIRLIKTE HAREKET ETMEYE ÖNEM VERIYORUZ”

Moderatörlügünü eski bir Kadiköylü olan Prof. Dr. Murat Güvenç’in üstlendigi ilk toplantinin açilis konusmasini Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi yapti. Kadiköy’ün kent belleginde önemli bir yer tuttugunu belirten Odabasi, “Bagdat Caddesi gibi turizm potansiyeline sahip önemli bir bölgenin gelecegini konusurken birlikte hareket etme fikrine daha çok önem veriyoruz. Kuskusuz gelecegi konusurken dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta var. Bunlardan ilki, mevcut durumun ne oldugunu etraflica anlayabilmek. Bir diger önemli nokta ise dünyada Bagdat Caddesi gibi ciddi potansiyel sahibi caddelerin nasil planlandigi, yönetildigi ve bu gibi caddeler üzerine güncel dönüsümlerin neler oldugudur. Bizim gelistirecegimiz ortak akilla bu örneklerin hangilerinin dogru, hangilerinin yanlis oldugunu tartisacak ve bizim için en dogru olanin ne oldugu konusunda fikir birligine varacagiz” dedi. Bagdat Caddesi’nde yasayan Kadiköylülerin isteklerini dikkate alacaklarini belirten Odabasi, “Caddenin sahip oldugu tarihi degerleri korumak nasil ki hassas noktalarimizdan biriyse, caddeye deger katma fikri de ayni hassasiyetle üzerine durdugumuz konulardan biridir. Kamusal alanlarin düzenlenmesi, yeniden biçimlendirilmesi, ihtiyaçlar ve potansiyeller gözetilerek iyilestirilmesi ve planlanmasi, ‘ben yaptim oldu’ yaklasimiyla ele alinamaz. Bu noktada, degerli kurum temsilcilerinin fikirleri ve ayni sekilde Istanbullularin degerlendirme ve görüsleri bizim için çok önemli” diye konustu.

 “ÖZEL ARAÇ SAYISI ARTTI”

Bagdat Caddesi için yönetim planlamasi yapilmasi gerektiginin ön plana çiktigi toplantida konusan Yildiz Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Berkmen, “Caddenin kendine ait çok ciddi avantajlari var. Bagdat Caddesi’ndeki isletmelerin bahçeli olmasi özellikle pandemi döneminde bir avantaj yaratti. Ancak salginla beraber özel araç yogunlugu artti, toplu tasima kullanimi azaldi. Bir ailede bir araç varsa bu sayi 2’ye, 3’e çikti. Mevcuttaki otopark sorunu katlanarak artacak ve bu Kadiköy’ün farkli ilçelerinde hissedilecek” tespitinde bulundu. Yildiz Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sirma Turgut ise kentsel dönüsüm sürecinden olumsuz etkilenen bölgelerin basinda Bagdat Caddesi’nin oldugunu söyledi. Bu sürece pandeminin de eklendigini hatirlatan Turgut “Bagdat Caddesi en yorgun halindeyken bir de salgin çikti ve salginla beraber caddede ticaret ve turizm kesintiye ugradi. Bu yüzden burada standarda ve plana ihtiyacimiz var” dedi.  

“BAGDAT CADDESI’NIN MARKASI YOK”

Türkiye Otelciler Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alparslan da Bagdat Caddesi’nin 7/24 yasayan güvenli bir alan oldugunu belirterek “Bir yerde güvenlik zafiyeti var ise turistler oraya gelmez. Turist para da harcamak istemez. Bagdat Caddesi’nin en önemli sorunlarindan biri, markasinin olmamasi.” diye konustu. Yerli turist açisindan Bagdat Caddesi’nin çok önemli oldugunu vurgulayan TURSAB Asya Bölge Temsil Kurulu Üyesi Esra Baseksioglu ise, “Caddede kapanan magazalar nedeniyle yerli ve yabanci turist sayisinda da azalma yasandi. Caddedeki magazalarin, dükkanlarin ve isletmelerin kapanmamasi için herkesin elini tasin altina koymasi gerektigini düsünüyorum.” dedi.