Home IconarrowHaberlerarrowBahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’na Leed Platin Sertifikası
Kadıköy Güncel

Haberler

Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’na Leed Platin Sertifikası

cover photo

Dünyanin en iyi tasarlanan 10 okulu arasina giren Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvasi bir ilke daha imza atarak LEED Platin Sertifikasi almaya hak kazandi.

Kadiköy Belediyesi tarafindan geçtigimiz yil hizmete açilan ve Dünya Mimarlik Festivali (World Architecture Festival – WAF)’nde dünyanin en iyi tasarlanan 10 okulu arasina giren Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvasi bir ilke imza daha atarak Türkiye’de LEED Platin Sertifikasi almaya hak kazanan ilk egitim kurumu oldu.

Amerikan Yesil Bina Konseyi (USGBC) tarafindan verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikasi, uluslararasi derecelendirme sistemleri içerisinde dünyada en yaygin olarak kullanilan Çevre Dostu Bina sertifikasi olma özelligini tasiyor. Binalarin saglikli, çevreci olmasini saglayan sistem olan LEED sertifikasini Türkiye’de yuva olarak olan ilk egitim kurumu Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvasi oldu.

Geçtigimiz yil Ekim ayinda açilan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvasi’inda 3- 6 yas arasi 115 çocuk egitim aliyor. Danismanligi Erke Sürdürülebilir Bina Tasarim Danismanlik tarafindan yapilan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvasi’nin LEED Platin Sertifikasi almasini saglayan uygulamalari söyle:

Sürdürülebilir Araziler

LEED’in önemli amaçlarindan bir tanesi de bireysel araç kullanimini azaltmak ve alternatif ulasim yöntemlerine tesvik etmek.  Bu amaç kapsaminda toplu tasima olanaklarina erisim önem tasiyor.  Yuva konumu toplu tasima olanaklarina yakin oldugu için, araç kullanimina ihtiyaç duyulmadan yürüyerek bu servislerden faydalaniliyor. Bisiklet kullanimini tesvik edici uygulamalar da proje kapsaminda gerçeklestirildi ve yuvaya bisiklet park yeri yapildi. 

Su Verimliligi

Çevresel kaynaklarin korunmasi hedefiyle LEED’in önem verdigi bir diger baslik ise proje alanlarinda su verimliliginin saglanmasi. Yuvada kullanilan düsük debili vitrifiye armatürler ve düsük hacimli rezervuarlar ile iç mekânda %51 su tasarrufu saglandi.

Enerji ve Atmosfer

Projede ozon tabakasini incelten ve küresel isinmayi tetikleyen kloroflorokarbonlari (CFCs) içermeyen sogutuculara sahip isitma, sogutma ve havalandirma (HVAC) sistemleri kullanildi.

Malzeme ve Kaynaklar

Yuvada geri dönüsümü saglamak için ortak mekânlara geri dönüsüm kutulari yerlestirildi. Malzeme seçiminde yerel ve geri dönüstürülmüs içerige sahip olanlarin seçilmesine özen gösterildi.

Iç Mekân Kalitesi

Iç mekân kalitesi kapsaminda, bina girislerine konulan paspaslar iç mekân hava kirlilik kontrolünü saglamak amaciyla uygulandi. Tehlikeli gaz veya kimyasal madde içeren alanlarda negatif basinçlandirma yapilarak mahal disina kirli hava kaçisinin önüne geçildi.

*LEED SERTIFIKASI

Amerikan Yesil Bina Konseyi (USGBC) tarafindan verilen LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), Amerikan Yesil Binalar Konseyi tarafindan gelistirilmis yesil bina degerlendirme sistemlerinin adidir. Binanin yesil bir bina (daha saglikli, çevreye duyarli ve karli yapilar) oldugunu onaylayan bir sertifikadir.

Amerikan Yesil Bina Konseyi(USGBC) tarafindan yapilan derecelendirmede; Sürdürülebilir Alanlar, Su Verimliligi, Enerji ve Atmosfer, Malzemeler ve Kaynaklar, Iç Mekân Kalitesi, Tasarimda Yenilikler gibi kriterler dikkate aliniyor. Sertifikayi kazanmak için tasarim ve insaat öncesinde, sirasinda ve sonrasinda mutlaka yapilmasi gereken 8 adet ön kosul bulunuyor. Bu kosullari yerine getiren en yüksek puan olan platin sertifikayi almaya hak kazaniyor.  

YESIL BINANIN FAYDALARI

  • Kentsel yasam alanlarina deger katmasi
  • Binanin degerini artirmasi
  • Yapim asamasinda dogal çevre tahribatinin en aza indirilmesi
  • Temiz teknolojilerin kullanimi ve gelistirilmesine ortam saglamasi
  • Hafriyat ile ortaya çikan atik malzemenin degerlendirmeye alinmasi
  • Yesil çati uygulamasi ile yagmur sularinin arindirilmasi
  • Yagmur sularinin kullanimi ile kanalizasyon sisteminin yükünü azaltma
  • Günes enerjisinden yaralanma
  • Dogal isiktan yaralanma
  • Yesil katmanlarin günes isinlarini yansitmamasi ile sera etkisini olusturan yansimalari azaltmasi
  • Enerji tasarrufu saglamasi
  • Yesil katmanlari ile oksijen üretmesi
  • Izolasyon sistemleri ile isitma sogutma maliyetlerinin ve karbondioksit saliniminin azaltilmasi
https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/Bahriye Ucok Ekolojik Cocuk Yuvasi (2)-015ffc6a-b202-4cfa-ae26-cba165bb8045.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/Bahriye Ucok Ekolojik Cocuk Yuvasi (3)-d0e9e17b-1268-4c2f-aa85-0b3c0e961d07.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/Bahriye Ucok Ekolojik Cocuk Yuvasi (4)-1f9e21b7-11b4-47e9-9bdf-13bda4efbdb7.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/Bahriye Ucok Ekolojik Cocuk Yuvasi (5)-ecba78b7-ea48-452c-a004-669d9378ff90.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/Bahriye Ucok Ekolojik Cocuk Yuvasi (6)-a5c18acd-4069-4a37-a332-e5a9c7f57b84.jpg