Home IconarrowHaberlerarrowBak Kadıköy Döndü
Kadıköy Güncel

Haberler

Bak Kadıköy Döndü

cover photo

Bak Kadiköy Görevini Tamamlayarak Afet Bölgesinden Döndü

Deprem bölgesinde 49 personeli ve bir arama köpegi ile arama kurtarma çalismalarina katilan Kadiköy Belediyesi arama kurtarma takimi BAK Kadiköy Istanbul’a döndü. Ekip Istanbul'a dönüs yolunda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Kemal Kiçidaroglu’yla Ankara’da CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi ve bölgedeki çalismalar ve son durumla ilgili bilgi aktardi.

AFAD'in verdigi Orta Seviye Arama Kurtarma akreditasyonunun sahibi ekibi ve Köpekli Arama Timleri sertifikasina sahip arama köpegi Lena’yla enkaz altindan 17 kisiyi sag olarak çikaran Kadiköy Belediyesi’nin arama kurtarma ekibi BAK KAdiköy, 12 gün süren arama kurtarma çalismalarinin ardindan Istanbul'a döndü. BAK Kadiköy’ün 49 kisiden olusan ekibi dönüs yolunda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ile Ankara’da CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Bulusmada CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Baskan Yardimcisi Seyit Torun ve Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi da yer aldi.

  “Oy Için Yaptilar On Binlerce Insanin Hayati Gitti”

Deprem bölgesinde arama kurtarma çalismalarina katilan BAK Kadiköy’ün anlattiklarini dinleyen Kiliçdaroglu, çöken binalar arasinda daha 8 aylik olan binalarin oldugunu ve depremin degil binalarin öldürdügünü söyleyen bir ekip üyesinin sözü üzerine    “Bütün bunlarin sorumlusu siyaset kurumu. Imar affini çikaran siz misiniz? Hayir. Oy için yaptilar ama on binlerce insanin hayati gitti. Olaylari biraz derinlemesine düsünmemiz gerekiyor. Siyasetin yasadigi acilardan ders çikarmadigini gördük.” dedi. Kiliçdaroglu sözlerini söyle sürdürdü: “Afad’in çaliskan, nitelikli bürokratlari var, çalisiyorlar. Deprem haritalarini çikarmislar. Risklerin tamami görünüyor. Ama kimse o raporlari dikkate almamis. 20 yildir önlerinde deprem haritalari, raporlar var ama hiçbir sey yok ortada. Umarim bundan ders çikarirlar.” dedi.

“Gösterdiginiz Çaba Çok Degerli”

CHP lideri Kiliçdaroglu, afet bölgesinde 12 gün boyunca enkaz altinda arama kurtarma çalismalari yürüten BAK Kadiköy ekibine su sözlerle tesekkür etti: “Büyük bir drami yasadiniz biliyorum. Acilara tanik oldunuz orada. Benzer acilarin artik bu cografyada yasanmamasi lazim. Her seye karsin gösterdiginiz çaba çok degerli. Bir can bile kurtarmaniz çok ama çok degerli.  Hepinize yaptiginiz çalisma dolayisiyla tesekkür ederim.” dedi.

  

Afad’dan Akreditasyon Alan Ilk Kamu Kurulusu

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi Afad’dan akreditasyon alan ilk kamu kurulusu olduklarini söyledi ve sözlerini söyle sürdürdü: "Arama kurtarma takimimiz 1999 Depremi'nden sonra kuruldu. Yaklasik gönüllülerle beraber, arama kurtarmaci olarak 72 kisiler. Bunlarin büyük bir bölümü belediye personelimiz, bir bölümü de Kadiköy'den gönüllü olarak arama kurtarmaya katilan arkadaslarimiz. Bir de arama kurtarmayi profesyonel olarak yapmayip arkadaslara destek veren gönüllülerimiz var. Türkiye'de orta seviyede AFAD'dan akreditasyon alan ilk kamu kurulusuyuz. Yani belediye degil, ilk kamu kurulusuyuz.”

“Çadir Kurmaya Basladik”

Odabasi deprem bölgesinde çalismalarin devam ettigini aktardi: "Lena Antakya'da bayagi bir enkaz dolasti. Bir ara da tek kalmisti, Antakya'daki tek arama kurtarma köpegiydi, çünkü köpeklerin patileri rahatsizlanmisti. Depremin ilk aninda arkadaslarimiz oraya vardilar. Istanbul'dan giden ve Antakya'da arama kurtarmaya baslayan ilk ekip. Antakya Merkez'de agirlikli olarak çalisildi. Ben 2-3 gün onlarla kaldim ama onlarin anlatmak istedikleri konular da var. Bizim ayrica iki ekibimiz su anda Antakya Merkez'de. Defne ve Samandag'da gezici asevlerimiz var. Bugün de Samandag'in köylerinde çadir kuruyoruz. Çünkü kent merkezleri bosalmaya basladi. Insanlar, köye gidiyorlar. Köylerde yaklasik 35 kisilik bir ekibimiz bugün çadir kurmaya basladi. Bir asevimiz de Malatya Merkez'de su anda faal."

  

Bak Kadiköy Ekibi Kadiköy’e Döndü

Afetin ilk gününden beri, 12 gün boyunca Hatay’da araliksiz arama kurtarma çalismalari yürüten ve aralarinda iki bebegin ve 72 yasinda bir yurttasin oldugu 17 kisiyi enkaz altindan sag olarak kurtaran ekip Istanbul’a döndü. Bölgeyi depremin yaralarini sarmaya devam edecek 100’ün üzerindeki belediye personeli arkadaslarina emanet ederek gece 22.00 sularinda Istanbul’a varan ekibi aileleri ve çalisma arkadaslari karsiladi. 

  

Kadiköy Depremin Yaralarini Sarmaya Devam Ediyor

Belediye depremden dakikalar sonra harekete geçmis ve gerek bölgede gerekse Kadiköy’de depremin yaralarini sarmaya baslamisti. Bir yandan arama kurtarma çalismalari kesintisiz devam ederken, bir yandan da afet bölgesine Kadiköy'den pes pese çikan yardim tirlari, ihtiyaç sahiplerine yardim götürdü. Afet bölgesinde 2 Asevi tiri ve 2 mobil ikram araci ile sicak yemek dagitimi da yapan belediye, tek ögünde günde 10 bin kisiye sicak yemek servis ediyor. Kadiköy Belediyesi’nin afet bölgesinde bulunan asevlerindeki yemek yapimina gönüllü sefler de destek veriyor. Medikal ürünlerin de köylere ulasmasini saglayan Kadiköy Belediyesi, afette evini kaybedenler için Hatay Samandag’da çadirlar kurdu. Kadiköy Belediyesi’nin 100’ün üzerindeki personeli deprem bölgesinde çalismalarini sürdürüyor. Belediye, deprem bölgesinden kendi olanaklariyla gelen ve Kadiköy’de yasayan yakinlarinin yanina yerlesen depremzedelerin ihtiyaçlarini da talepler dogrultusunda karsiliyor.

  

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/CHP Genel Merkez (1)-080d4b08-be40-49e2-a7b6-707cdf203199.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/CHP Genel Merkez (2)-3e7d9e4f-53dc-42dc-9519-bc71ba3a6942.jpeghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/CHP Genel Merkez (6)-86957bcb-1c48-43ee-a07e-e8e253890be3.jpeg