Home IconarrowHaberlerarrowBelediyeye ‘Yeşil’ Ödül

Belediyeye ‘Yeşil’ Ödül

Kadiköy Belediyesi, insani gelisme endeksi siralamasinda ikinci oldu.

Insani Gelisme Vakfi’nin (INGEV) düzenledigi Act Human Insani Gelisme Zirvesi, 600’den fazla kisinin katilimi ile gerçeklestirildi. Zirvede, INGEVin 30 büyüksehirde, nüfusu en yüksek 150 ilçede; yönetisim, sosyal kapsama, ekonomik durum, egitim, saglik, sosyal yasam, çevre ve ulasim kategorileri altinda 50 degisken ile ortaya çikardigi insani gelisme endeksi raporunun sonuçlari açiklandi. Istatistiki veri seti, belediye faaliyet raporlari, sosyal medya paylasimlari, “gizli müsteri” senaryo sorularina verilen cevaplara bakilarak ilçeler 4 kategoriye ayrilarak sunuldu. Indeks siralamasinda 2. olan Kadiköy Belediyesi çok ileri olarak nitelendirilen “Yesil” kategoride bulundu.

Kola Terörden Zararli!

Zirvenin en ilgi çeken ismi ise son günlerin popüler kitaplari Sapiens ve Homedeus'un yazari Prof. Yuval Noah Harari oldu. Israilli tarihçi ve yazar Harari, bugün insanligin savas döneminde olmadigini ve intiharlardan kaynaklanan ölümlerin sayisinin oransal olarak savaslar ve saldirilardan daha yüksek oldugunu iddia etti.  ‘’2012 yilinda tüm dünyada savas yüzünden ölenlerin sayisi 120.000 iken;  suç 500.000, intihar 800.000, diyabet 1.5 milyon, trafik kazalari da 1.3 milyon ölüme sebep oldu. Bu sayilara bakarak Coca-Cola’nin bizi öldürme ihtimali El-Kaide’den daha yüksek’’ diyen Hariri, konusmasinda bugünden yarina bir gelecek vizyonu sundu. Teknolojinin ilerlemesinin insan hayati üzerinde olasi etkilerinden bahsederek, zamanla akillanan makinalarin bizleri yönlendirdigi ya da bu ileri makineleri ellerinde tutan ve kendi özellikleri ile birlestiren bir grup elitin tüm insanliga tehdit olusturabilecegini iddia etti. Hariri, ‘’Bugün için esitsizlik ekonomik olarak tanimlaniyorken yarin bir gün teknolojinin vücutlarimiza adaptasyonu ile organik anlamda da esit olmayan nesiller yaratilabilecek. Bu duruma hazirlikli degiliz.  Teknolojinin ilerlemesi, küresel isinma gibi tüm dünyayi tehdit eden bir unsur. Ancak bugünki siyasi yapilanma ile nasil küresel isinma konusunda bir sey yapilamiyorsa diger tehditler için de bir sey yapilamayacak. Ulus devletler, küresel krizler konusunda çaresiz kaldi, siyasiler de gelecek vizyonu olusturamadi. Bugün için silikon vadisinde çalisanlar, gelecegimiz hakkinda siyasilerden daha fazla  hakkinda belirleyici’’ diye konustu.