Home IconarrowHaberlerarrowBilirkişi Raporuna Rağmen Sahil Kıyımı
Kadıköy Güncel

Haberler

Bilirkişi Raporuna Rağmen Sahil Kıyımı

cover photo

Danistay 6. Daire Mahkemesi, Kadiköy Belediyesi’nin Fenerbahçe-Kalamis Yat Limanin yapilasmasina iliskin itirazini bilirkisi raporuna ragmen oybirligi ile red etti.

Kadiköy Belediyesi’nin, Fenerbahçe-Kalamis Yat Limani’nin yapilasmasina yaptigi itiraz Danistay 6. Daire Mahkemesi tarafindan degerlendirilerek karar verildi.

Konusunda uzman bes kisiden olusan Bilirkisi Heyeti “Fenerbahçe-Kalamis Yat Limani Koruma Plani”ni uygun bulmayip, olumsuz yönde çok kapsamli, her yönü ile incelenmis bir rapor sunmasina ragmen, mahkeme bilirkisi raporunu dikkate almayip sadece yüzen iskele alanlarinin emsale katilmasina yönelik yürütmeyi durdurma karari verdi.

2011 yilinda özellestirme kapsamima alinan Fenerbahçe-Kalamis Yat Limani yeni imar plani 17 Mart 2015 tarihinde Özellestirme Yüksek Kurulu tarafindan onaylanmisti. Fenerbahçe Kalamis Yat Limani’nda yapilasmanin önünü açan karar dogrultusunda 115.469 metrekare büyüklügü olan Yat Limanina otopark hariç 15 bin metrekare insaat alani yapilabilecek ve bu alan yeralti otoparki ile 35.795 metrekareye kadar yükselecekti. Kadiköy Belediyesi plana yapi, nüfus ve trafik yogunlugunu arttirmasi, halkin kiyi kullanimini azaltmasi, kiyi siluetini bozmasi, 1/100.000 üst ölçekli  plana uygun olmamasi mevcut plana uygun olmamasi,  ekolojik  dengenin bozularak yosunlasmayi arttirmasi, ÇED raporunun olmamasi ve hava koridorunu nedenleriyle itiraz etmisti.

DANISTAY: YAPILASMANIN OLUMSUZ ETKISI YOK

Özellestirme Yüksek Kurulu Kadiköy Belediyesi’nin itirazini ret etmisti. Belediye’nin  Danistay 6. Daire’ye yaptigi itiraz karara baglandi. Daire bilirkisi raporuna ragmen “dava konusu planlarin “yüzen iskele alanlarinin” emsal hesabina dahil edilmesine iliskin kismina yönelik olarak yürütmenin durdurulmasi isteminin oy çoklugu ile kabulüne, dava konusu diger hususlara iliskin olarak dava konusu planlarin yürütülmesinin durdurulmasi isteminin kosullari olusmadigindan oy birligiyle reddine” karar verdi. Dava konusu alanin çevresel ve meteorolojik niteliklerine yönelik bilirkisi heyetinde uzman profesörlerin olumsuz degerlendirmelerine ragmen,  Danistay baska bilirkisi raporuna gerek duymadan rüzgar yönü, hava kirliligi ve yelken sporu açisindan olumsuz etkisi olmayacagi sonucuna vardi.

Danistay 6. Daire tarafindan yürütme durdurma karari verilen “Yüzen iskele alani” olarak belirtilen alan 1978 metrekareyi olusturdugundan Fenerbahçe-Kalamis Yat Limanina yer alti otoparki ile birlikte yapilacak insaat alani 35.795 metrekareden 33.817 metrekareye düsecek.

BILIRKISIDEN YAPILASMA UYARISI

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Sehir ve Bölge Planlama Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. A. Emel Göksu, Istanbul Teknik Üniversitesi Uzay ve Uçak Bilimi Fakültesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadioglu, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof Dr. Yalçin Arisoy, Istanbul Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Mersin Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Sehir ve Bölge Planlama Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Ünlü’den olusan bilirkisi raporunda  yapilasma, deniz yasami, yelken sporu ve hava kirliligi ile ilgili uyarilar söyle:

 “Kadiköy’de Yat Limaninin büyütülerek insai faaliyette bulunulmasi proje alanindaki hava koridorlarini ve dolayisiyla hava dolasimini daha fazla kesecektir. Kadiköy’de hassas ve sagliksiz olan hava kirliligi düzeyi artarak kötü ve tehlikeli düzeylere yükselebilecektir”

 “ Yat Limaninin büyütülerek insai faaliyette bulunulmasi, rüzgara ve dogrudan yelken sporu üzerinde de olumsuz etkileri olacaktir. Türkiye önemli bir yelken sporu merkezini kaybedecektir.”

 “Kirlenme nedeniyle biyotayi da olumsuz etkileyecektir.”

Danistay 6. Dairesi’nin bilirkisi raporuna ragmen verdigi kararda ise “Planlama alanindaki yapilasmanin hem yogunluk hem de yükseklik olarak az olmasi nedeni ile bilirkisi raporunda ifade edildigi sekilde, rüzgar yönü, hava kirliligi ve yelken sporu açisindan olumsuz etkileri olmayacagi sonucuna ulasilmistir” denildi.

NUHOGLU: ILAVE INSAAT ALANINA IHTIYAÇ YOK

Konuyla iliskin açiklama yapan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, Kalamis Yat Limani’nin asil amacina uygun kullanilmasi gerektigini ifade ederek söyle konustu: “Yesil alanlarin tamamen yapilasmaya açilmasi söz konusu. Burada bir insaat yapilirsa yesil alan kalmayacak. Kalamis Yat Limani’nin ihtiyaçlar çerçevesinde kullanilmasi gerekiyor. Ilave insaat alanina ihtiyaç yok. Bir metrekare insaat alanina bile izin vermememiz gerekiyor.  Kadiköylülerin buna ihtiyaci yok.”

Denizlerle insanlar arasindaki iliskinin, yapilmasi planlanan insaatlarla kopma tehlikesiyle karsi karsiya kaldigi uyarisinda bulunan Nuhoglu,” Söz konusu alan çok genis bir kamu alani.  Vatandaslarimiz bu alanda spor yapiyor, bisiklet sürüyor. Vatandaslarimizin faydalandigi bu alanin özellestirilmesine karsi çikiyoruz” dedi. 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/G0019721-e85e9917-843f-4bdd-b105-7d89b94fc999.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/G0019767-c695b1b1-7205-4884-aec7-dcb29078f68f.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/G0029839-42ed882b-1828-4d07-a423-0a22943de42d.jpg