Home IconarrowHaberlerarrow“Bir Avuçtular Deniz Oldular...” 3 Fidan Kadıköy’de Anılıyor
Kadıköy Güncel

Haberler

“Bir Avuçtular Deniz Oldular...” 3 Fidan Kadıköy’de Anılıyor

cover photo

Kadiköy Belediyesi, 1968 ögrenci gençlik hareketi liderlerinden Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’i idam edilmelerinin 50’inci yilinda “Bir Avuçtular DENIZ OLDULAR...” isimli sergiyle aniyor. Sergide Deniz, Hüseyin ve Yusuf’un kisisel esyalari ile ressam Bedri Baykam ve ressam Turgut Kahraman’in tablolari da yer alacak. Kadiköy Belediyesi, idamin 50’nci yilinda sergiyle ayni adi tasiyan bir kitap da hazirlarken, kitabin önsözünü belediye baskani Serdil Dara Odabasi ve gazeteci Soner Yalçin yazdi.

Deniz Gezmis, Hüseyin Inan, Yusuf Aslan ve 68 kusaginin tüm devrim sehitleri anisina düzenlenen "Bir Avuçtular DENIZ OLDULAR...” isimli sergi Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 5 Mayis 2022 Persembe günü açiliyor. 30  Haziran’a kadar gezilebilecek sergide, Deniz Gezmis ve onunla özdeslen yesil parkasi, hukuk fakültesi ögrencisi oldugu dönemde katildigi eylemlerde giydigi paltosu, yargilanirken üzerinde bulunan bej hirkasi, idama giderken ayaginda bulunan postallari, kiyafetleri ve cezaevindeki son günlerinde yaninda olan özel esyalari ile kitaplari yer aliyor.

23 yasinda idam edilen Hüseyin Inan’in üzerinde bulunan ve idamindan sonra üzerinden kesilerek çikartilan kahverengi örgü kazagi, “Babam, ayagimdaki bu lastik ayakkabilari görünce üzülmesin. Ayakkabimi bile giymeden beni apar topar buraya getirdiler. Ayakkabilarim cezaevinde kaldi. Onlara hediyem olsun” diyerek babasina haber gönderdigi, idama giderken giydirilen lastik ayakkabilari, idamindan sonra ailesine teslim edilen özel esyalari, kitaplari ve cebinden çikan 19 lira 35 kurus parasi da sergiyi gezenleri hüzünlendirecek esyalar arasinda.

 

68 kusaginin ve tüm devrim sehitlerinin anisina düzenlenen sergide, Sinan Cemgil'in oglu Taylan Cemgil tarafindan saklanan özel mektuplari, okul yillarina ait esyalari ve kitaplari da yer alacak.

 

Sergide Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in yakalanma, mahkeme ve idam süreçlerini anlatan dönemin gazeteleri barkovizyonla duvara yansitilirken, ziyaretçiler için 1968 yilindan 1972’ye kadar geçen süreçte yasanan olaylarin tarihsel akisi, ressam Bedri Baykam’in Denizler ve 68’lilerin eylemlerini konu aldigi tablolari ile ressam Turgut Kahraman'in "68" isimli 8 metrelik tablosu da görülebilecek.

 

HÜCRELERI ÇIZILDI

Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in 6 Mayis 1972 yilinda idam edilmeden önce kaldigi Mamak Askeri Cezaevi’nin hücrelerinin krokileri arkadaslari tarafindan çizilmisti. Sergide çizilen krokilerden hareketle bire bir canlandirmasi da yapildi. Ziyaretçiler, bu hücreleri de yakindan görebilecek.

 

PEK ÇOK ISIM KATILIYOR

Serginin ev sahipligini Deniz Gezmis’in ögrencisi oldugu Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi siralarinda okuyan ve Kadiköy Belediye Baskani olan Serdil Dara Odabasi yapacak. Açilis törenine; Deniz Gezmis’in agabeyi Bora Gezmis ile Hüseyin Inan’in kardesi Irfan Inan, arkadaslari ve yoldaslari Haci Tonak, Sarp Kuray, Celal Dogan; Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in avukatlarindan Halit Çelenk'in kizi Serpil Çelenk ile avukatlari Mükerrem Erdogan, dönemin önemli taniklarindan yazar Zülfü Livaneli, yazar- belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk, sanatçilar, gazeteciler ve siyasetçiler katilacak.

 

50. YIL KITABI...

Kadiköy Belediyesi; Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’i idam edilmelerinin 50’inci yilinda “Bir Avuçtular DENIZ OLDULAR...” isimli bir de kitap hazirladi. Önsözünü Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi ve gazeteci Soner Yalçin’in kaleme aldigi kitapta, Ugur Mumcu’nun da Cumhuriyet Gazetesi’nde 1975 yilinda yazdigi “Seslenis” yazisina da yer verildi.

Kadiköy Belediyesi Kültür Yayinlari tarafindan basilan kitapta, 1968 ögrenci gençlik hareketi liderlerinden Deniz Gezmis, Hüseyin Inan, Yusuf Aslan, Taylan Özgür, Sinan Cemgil, Hüseyin Cevahir, Cihan Alptekin,  Ulas Bardakçi ve Mahir Çayan’in biyografilerinin yer alirken, 1968 yilindan 1972’ye kadar geçen süreçte yasanan olaylar tarihsel siralamasi ile aktarildi. Kitapta Turhan Feyzioglu, Celal Dogan, Mustafa Zülkadiroglu, Baris Pehlivan, Sinan Meydan, Baris Terkoglu, Aysen Sahin, Ulas Üstündag, Ayça Söylemez, Haci Tonak, Ibrahim Varli, Bedri Baykam’in da bir yazisi bulunuyor.

Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in yakalanma, mahkeme ve idam süreçlerini anlatan kitapta, dönemin gazetelerinde çikan haberler, yazilar ile aile albümlerinden fotograflar da yer aliyor. Genel Yayin Yönetmenligini Dinç Çoban’in yaptigi kitabin proje koordinatörlügünü Sedef Narçin üstlendi.

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (3)-27b6825c-f865-4753-a0ac-a2dd27078d09.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (4)-87608835-2665-4b6d-a95a-83327fce9919.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (5)-afa622ae-f30d-4558-9382-df1d167a07e1.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (12)-1100a986-ea86-483c-b0ed-009bb515a84a.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (9)-6a7aef06-7303-47c7-83e8-bf3551ff491b.jpg