Kadiköy Belediyesi Dr. Rana Bese Saglik Poliklinigi, “Torunumu Beklerken” egitim programi ile torun sahibi olmaya hazirlanan büyükanne ve dedelere ücretsiz egitim düzenledi.
Yil içerisinde büyükanne ve dedelerden gelen taleplere göre 15 kisilik gruplar halinde açilan programda “Bebek bakimi”, “Bebek ve Çocuklarda Acil Durum Uygulamalari”, “Bebek Bakiminda Dogru Bilinen Yanlislar”, “Yeni Anne – Baba ve Torun ile Iletisim”, “Büyüanne – Büyükbabalik Rolü”, “Kusak Çatismasi” gibi konular ele alindi. Maket bebekler üzerinde verilen egitimde acil durumlarda ilkyardim yöntemleri anlatildi. Öte yandan bebek bakimina yönelik uygulamalar ve yapilmasi gerekenler büyükanne ve dedelere anlatildi.
2016 yilindan bu yana araliklarla düzenlenen egitimde kusaklararasi çocuk bakiminda yasanan anlasmazliklari en aza indirmek, tüm ailenin gerginlikten uzak, keyifli bir sekilde ailenin yeni üyesini karsilamalari için yapilmasi gerekenler ele aliniyor. Programdan bugüne kadar 82 kisi yararlandi. Ayrica Dr. Rana Bese Saglik Poliklinigi 2012 yilindan beridir sürdürdügü “Gebe Okulu” egitim programiyla da anne ve baba adaylarina, gebelik sürecini daha bilinçli ve saglikli geçirmelerine katki saglayacak egitimler düzenliyor. En fazla 15 kisilik gruplar halinde haftanin iki günü gerçeklesen programa katilmak isteyen büyükanne ve büyükbabalar Dr. Rana Bese Saglik Poliklinigi’nin 02164188830 nolu telefon numarasindan kayit yaptirabilir.
“Torunumu Beklerken” egitimine katilan dede adayi Ismail Bademci, Hasan Yurdakan ve anneanne adayi Sevgi Efil bu egitime iliskin görüslerini söyle dile getirdi:
ISMAIL BADEMCI
“Esim, bebegin cinsiyetini ögrenmek için oglum ve gelinimle bulusmaya giderken bekledigi durakta “Torunumu Beklerken” egitiminin duyurusunu görür. Hemen telefon ederek, kayit yaptirir. Bu vesileyle, Tuzla’dan bu egitime katiliyoruz. Bu dünyaya gelecek olan çocuklar, bu ülkenin ve bizim gelecegimizdir. Biz yasami el yordamiyla ögrenmeye çalistik ama artik yeni nesil bilerek, açik gözlerle, saglikli kararlar alabilmeliler. Bizler de dogaya saygili, insana saygili, canliya saygili bir nesil yetistirmekle sorumluyuz. Bu ütopik degil. Burada olmamiz küçük bir adim gibi görünse de aslinda çok büyük bir olay. Bu proje beni çok etkiledi. Bir nesile, bir çocuga bakabilmek için aktiviteler esliginde birçok sey ögrendik. Örnegin biz esimle bu egitime katildiktan sonra, kendi çocuklarimizi yetistirirken ‘Biz ne yapmisiz megerse’ dedigimiz anlarimiz oldu. Dogru bildigimiz birçok yanlislar yaptigimizi fark ettik.”
HASAN YURDAKAN
“Burayi oglum ve gelinim ‘Gebelik Okulu’ sürecinden biliyorlar. Ben de ogluma ‘Dedeler için bir sey yok mu?’ diye sordugumda, ‘Olmaz olur mu? Torunumu Beklerken programi var.’ dedi. Bu vesileyle programa katildim ve son derece verimli, keyifli bir program oldu benim için. Aslinda toplum olarak kulaktan dolma seylere deger veririz. ‘Kulagimizin pasi silindi’ denilir ya, iste burasi tam da bunu yapti. Kulaktan dolma seyleri biz kulagimizdan attik ve yeni, dogru bilgilerle donandik. Ne zaman ki oglum, gelinim torunum için yardim isterse o zaman dogru bilgilerle yanlarinda olabilecegim. Örnegin ben bu konuda kendimi çok donanimli bilirdim ama megerse hiç de donanimli olmadigimi gördüm bu programla."
SEVGI EFIL
"Duyurulari görünce çok heyecanlandim. Kizim 5 aylik hamile. Esim, damadimin annesi ve halasi birlikte bu programa katildik. Çok da bilinçlendik. Bazi dogru bildigim seylerin yanlis oldugunu ögrendim. Iyi ki de gelmisim bu kursa. Size bir örnek vermek isterim, çocuklarimin ikisi de sarilik geçirdi ve ziyarete gelen misafirler ‘sariligin geçmesi için sari örtü örtün’ dediler. Ama bu programda bunun faydasinin olmadigini ögrendim. Kendi adima çok utandim. Simdi bu konularda megerse bilgisiz oldugumu anladim. O yüzden okuyalim, arastiralim, ögrenelim. Böyle daha çok güzel çocuklar yetistirecegimize inaniyorum."