Home IconarrowHaberlerarrowCaferağa Yarışması Sonuçlandı
Kadıköy Güncel

Haberler

Caferağa Yarışması Sonuçlandı

cover photo

Caferaga Spor ve Kültür Merkezi için açilan iki asamali mimari proje yarismasinin kazananlari belli oldu

Kadiköy Belediyesi’nin Caferaga’da yeni bir spor ve kültür merkezi tasarlanmasi amaciyla geçtigimiz subat ayinda açtigi yarismanin kazananlari belli oldu. 11 Haziran Cumartesi günü bir araya gelen jüri, 89 projenin katildigi yarismanin sonunda, son sekiz projeden dereceye girenleri belirledi. Yarismanin sonucunda Ferhat Hacialibeyoglu ve ekibinin projesi birinci, Selim Velioglu ve ekibinin projesi ikinci, Elif Erdogdu’nun projesi ise üçüncü oldu.

18 Haziran Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde, ilk üçe giren ve mansiyon ödüllerini kazanan proje sahiplerine ödülleri verildi. Projelerin de sergilendigi ödül törenine Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, Kadiköy Belediye Baskan Yardimcilari, Caferaga Mahalle Muhtari Zeynep Ayman, Mimarlar Odasi temsilcileri ve çok sayida vatandas katildi.

“ÖRNEK OLACAGINI DÜSÜNÜYORUM”

Törende açilis konusmasini Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu yapti. Proje fikrinin bir buçuk yil önce olustugunu ifade eden Nuhoglu, “Bir yapiyi yikip yeniden insa etmek çok güç bir is. Ancak biz projeyi hayata geçirmeden vatandaslarla çok uzun tartismalar yürüttük. Katilimci bir modelle kamu arazisi üzerinde yeni bir yapi kurulmasi fikri ortaya çikti” dedi. Kamu arazilerinin hiçbir sekilde satilmamasi gerektigini belirten Nuhoglu, “Kamu arazileri tamamen halkin kullanimina ayrilmalidir. Bu sebeple Caferaga projesinin çok iyi bir örnek olacagini düsünüyorum. Bu projeye destek sunan, katilan herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

 “KENT BELLEGI IÇIN ÖNEMLI”

Birincilik ödülünü kazanan Ferhat Hacialibeyoglu, ödül töreninden sonra ekibi adina konusma yapti. Caferaga yarismasinin mimarlik alani için çok önemli oldugunu ifade eden Hacialibeyoglu, “Ben Izmirliyim ama Caferaga Spor Salonu’nun Türkiye basketbolu için çok önemli oldugunu biliyorum. Ayrica Türk müziginin en önemli isimlerinden Baris Manço’nun adini tasiyan kültür merkezinin de hem Istanbul hem de Kadiköy için ne anlam ifade ettiginin farkindayim. Bütün bunlari düsündügümüzde yarisma bizim için daha anlamli oldu” dedi.

“Yarismada katilimci bir modelin uygulandigini görmek bizi mutlu etti” diyen Hacialibeyoglu, “Vatandaslarin da proje sürecinin belirlenmesinde rol almasi, bizim görmek istedigimiz örneklerden biri. Kent bellegini önemseyen yeni bir kamusal alan yaratmak istedik. Jüri de takdirini açikladi. Birinci oldugumuz için mutluyuz. Projeye destek sunan herkese tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Hacialiebeyoglu’nun konusmasinin ardindan jüri üyeleri katilimcilarin sorularini yanitladi.

PROJEDE NELER VAR?

Kadiköy Belediyesi ve jüri üyeleri, bölgedeki aktörlerle bir dizi danisma toplantisi yaparak projedeki ihtiyaç programini belirledi. Peki, birincilige layik görülen projeye göre, yeniden insa edilecek Caferaga Spor ve Kültür Merkezi’nde neler yer alacak?

Yeniden insa edilecek Caferaga Spor ve Kültür Merkezi’nin, her yastan semt sakinlerinin birden fazla nedenle orada olmayi arzu edecekleri ve binada yer alan islevleri etkin biçimde kullanacaklari, farkli anlamlar yükleyebilecekleri, sosyal iletisimi güçlendirici bir merkez halini almasi planlaniyor. Kamunun ihtiyaçlarina göre olusturulan projede kent meydani niteliginde kullanimlar öne çikiyor. Birinciligi kazanan projede kamusal açik alani maksimum kullanmak ve kente ferahlatici yeni bir meydan kazandirmak amaçlaniyor. Cadde kotunun egimli bir platforma dönüstürüldügü projede, yaya arteri içerisinden insanlari davet eden bir iç sokak da olusturulacak. Bu iç sokak, programda öngörülen, kültür ve spor aktivitelerinin açildigi ortak bir fuaye islevi de görecek. Açik fuayeye baglanan etkinlik amfisi ise sanatsal etkinliklere ev sahipligi yaparken, ayni zaman da spor salonun kültürel amaçli konser, izlence gibi kullanimlarinda da tasabilecegi yeni alanlar olusturulacak.

Yeniden yapilacak Caferaga Spor ve Kültür Merkezi’nde spor salonun adi “Caferaga Spor Salonu”, kültür salonun adi ise “Baris Manço Kültür Salonu” olacak. Kapali yüzme havuzunun da yer alacagi yeni projede kapali bir otopark da yapilacak.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/caferaga (3)-cbc0c6c7-6698-4a39-9f21-6aaf6d60307a.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/_MG_9084-c2f7b570-bf54-481f-a646-af855482f0bd.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/_MG_9092-e8fa940d-67a3-4f60-aa60-8f01a4adba77.jpg