Home IconarrowHaberlerarrowCemal Süreya Kadıköy’de Anıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Cemal Süreya Kadıköy’de Anıldı

cover photo

Sair Cemal Süreya, ölümünün 30. yilinda adina düzenlenen “Yurdumsun Ey Uçurum” adli özel bir programla Kadiköy’de anildi

Türkiye edebiyatinin usta sairlerinden, yazar, çevirmen Cemal Süreya’nin ölümünün ardindan tam 30 yil geçti. Siirleriyle edebiyatta derin izler yaratan usta yazar ölüm yil dönümü sebebiyle adina yapilan bir dizi programla aniliyor. Bu programlardan bir tanesi Kadiköy Belediyesi’nin Cemal Süreya Kültür Sanat Dernegi ile yaptigi ortak bir çalismayla Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçeklesti. 9 Ocak Persembe gecesi yapilan etkinlige Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Cemal Süreya Kültür Sanat Dernegi Baskani Seyyit Nezir, yazar yönetmen Nebil Özgentürk ve çok sayida davetli katildi.

“ASK VE POLITIKA SAIRIYDI”

Gülsen Tuncer’in sunuculugunu üstlendigi gecede açilis konusmasini gerçeklestiren Cemal Süreya Kültür Sanat Dernegi Baskani Seyyit Nezir “Yeni bir 9 Ocak ile Cemal Süreya’nin huzurundayiz. Burada Cemal Süreya dostlariyla olmak çok büyük bir gurur. Bu yil her zamankinden daha hüzünlüyüz çünkü Cemal Süreya’nin biricik esi Zühal Tekkanat artik aramizda degil. Cemal Süreya çok önemli ask ve politika sairidir. Ask ve politikayi bileskeye oturtmus baska bir sair çok azdir.” dedi.

Nezir söyle devam etti: “En güçlü ask siirlerinden olan Üvercinka’yi burada vurgulamak ve manasinda yatan evrenselligi anlatmak bizim için çok degerli. Burada bulusmamizin temasi Yurdumsun Ey Uçurum olsun.”

“CEMAL SÜREYA HASRETTIR”

Açilis konusmasinin ardindan geceye dair özel bir konusma gerçeklestiren Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, “Hep ask sairi diye bakariz Cemal Süreya’ya ama fazlasi var. Sürgün çocugudur Cemal Süreya; o zaman daha bilmedigi bir kavganin sürgünü… Hasrettir Cemal Süreya; anneye hasret bir insandir. Sirdir Cemal Süreya ayni zamanda siki bir sirdas. Cesurdur Cemal Süreya; adini düsürür baska iklime of demez… Komsumuzdur Cemal Süreya; Kadiköy’den, Rumeli’den, Afrika’dan… Devrimcidir, aydindir. Daha birçok sifatla anlatilabilir Cemal Süreya. Yakin zamanda kaybettigimiz Zühal Tekkanat’a da huzurlarinizda rahmet diliyorum” seklinde konustu.

Yönetmen Nebil Özgentürk’ün hazirlamis oldugu belgesel ile devam eden gecede Aydan Ay, Mürsel Üstün, Nisa Leyla, Ibrahim Hacibektasoglu, Fügen Kivilcimer, Ali Kandaz, Melahat Babalik, Olcay Bagir, Nesrin Karyaldiz ve Feridun Andaç, sairin sevilen siirlerinden misralar okudu ve saire dair konusmalar gerçeklestirdi.

“30.ÖLÜMSÜZLÜK YIL DÖNÜMÜ”

Babasinin Cemal Süreya ile çok siki dost olduklarini söyleyen Cemal Süreya Kültür Sanat Dernegi Baskan Yardimcisi Aydan Ay “Benim için ölümsüzlük yil dönümü oldu. Zühal Tekkanat’i kaybetmenin vermis oldugu bir buruklukla bu programi gerçeklestirdik. Gönlümüz hep Zühal Tekkanat ve Cemal Süreya ile birlikte olacaktir.” dedi.

Etkinlige katildigi için çok heyecanli oldugunu belirten Nesrin Karyaldiz, “Zühal Tekkant’in vefatindan sonra çok daha eksik kaldik. Onun bizim üzerimizde çok emegi vardir. Kalbimiz her daim Cemal Süreya ile birliktedir. Zühal Tekkanat ve Cemal Süreya gençlere çok önem veren isimlerdi, kendileri bizim burada olmamizdan çok mutlu olurlardi.” seklinde konustu.

Program Ozan Çoban ve Günes Demir’in “Süreya’nin Ezgileri” adini verdikleri özel bir müzik dinletisi ve ardindan yapilan kokteyl ile son buldu.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-ce68e9eb-955b-4ce5-91f2-05926975d0f3.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/4-3cb19cdd-97a7-4d24-a7eb-3a97ebd38739.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/3-f5fa45bc-17d6-4033-9d28-4056a7b9bec7.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/5-b4b2f0d0-d2fc-4ac4-8f48-f6624603142d.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/6-e3bca3d7-9df4-4241-b145-964d3a47934b.jpg