Home IconarrowHaberlerarrowÇınar Şahenk "Perspekta" Sergisiyle Karikatür Evi'nde
Kadıköy Güncel

Haberler

Çınar Şahenk "Perspekta" Sergisiyle Karikatür Evi'nde

cover photo

Kadiköy Belediyesi Karikatür Evi Mimar, Karikatürist Çinar Sahenk’in “Perspekta” sergisine ev sahipligi yapiyor. 9 Kasim saat 16.00’da açilisi yapilacak sergi 8 Aralik’a kadar sürecek.

Karikatürist mimar Çinar Sahenk’in “Perspekta” adli sergisi 9 Kasim – 8 Aralik tarihlerinde Kadiköy Belediyesi Karikatür Evi’nde karikatür sevenleri bekliyor. Sahenk’in 61 adet eserinin bulundugu sergi her gün 18.00’e kadar gezilip görülebilir. 

“Tas Ustalari”, “Bizim Pergel ve Çizdigi Çember”, “Intermezzo”, “Çizgilerin Arkasinda” ve “Ara ki Bulasin” adinda bes kitabi bulunan 80 yasindaki karikatüristin bugüne kadar Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Bodrum ve Paris’te de sergileri yer almis.

“KARIKATÜRDE YAZIYA YER YOKTUR”

Karikatür çizimine hobi olarak basladigini, bu yolda karikatüre farkli bir anlatim getirmeye çalistigini söyleyen Sahenk, karikatür sanatini söyle anlatiyor: “Çizgi yeterli ve güçlü bir ifade aracidir. Dolayisiyla karikatürde yaziya yer yoktur, olmamalidir. Karikatür yere saglam basabiliyorsa kol degnegi olarak yaziya gerek duymaz. Birkaç çizgi, çogu kez, sayfalar dolusu yazinin anlatabilecegini misliyle anlatir insana. Bizim burada görmek istedigimiz karikatür özünde sembolik bir anlatimdir. Insani sembolleri yorumlayarak düsünmeye zorlar ve böylece çizerin anlatmak istedigi konunun yelpazesini genisletir. Karikatür kisa ve çabuk yoldan, yalin çizgilerle anlatir anlatmak istedigini. Buradaki çizgiler, kirici bir saldirganliktan uzak, ince bir ironi perdesinin ardina gizlenip, evrensel sisteme ve dogal olana aykiri giden çeliskilere, yanlislara, düsüncelere ve eylemlere el uzatir, dil uzatir… Hem tebessüm ettirir (güldürür demiyorum) hem de düsündürür. Ve böylece çizer, düsüncelerini, duygularini, itirazlarini, reaksiyonlarini ve söylemek istediklerini duyurabilir disindaki dünyaya.”