Home IconarrowHaberlerarrowDüşük Karbon Kahramanı Kadıköy Belediyesi
Kadıköy Güncel

Haberler

Düşük Karbon Kahramanı Kadıköy Belediyesi

cover photo

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi tarafindan, Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Düsük Karbon Ödülleri’ II. Istanbul Karbon Zirvesi’nde sahiplerini buldu.

Karbon yönetimi konusunda emek verenleri ve iklim degisikligi ile mücadele edenleri desteklemenin yani sira konunun yaygin bilinirligini artirmak amaciyla düzenlenen yarismaya, yönetimler, sivil toplum örgütleri, kisiler ve firmalardan, üçü yurtdisindan olmak üzere 32 proje aday oldu.

Yerel yönetimlerde üç belediyenin ödül aldigi törende, Kadiköy Belediyesi, ‘Iklim Degisikligi ile Mücadele ve Sera Gazi Salimlarinin Azaltimi Projesi’ ile Düsük Karbon Kahramani ödülüne layik görüldü. Ödülü Kadiköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Aynur Sule Sümer aldi.

Sümer, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi tarafindan“Düsük Karbon Kahramani” ödülüne layik görüldükleri için mutlu olduklarini ifade ederek, “Iklim degisikligi ile mücadele çalismalarini sürdüren bizim müdürlügümüzde ve diger müdürlüklerde çalisan teknik elemanlar olarak bu isi çok önemsiyoruz. Belediyemiz yeni 4 yillik Stratejik Plani’na da koyulan hedeflerle 2020 yilina kadar Kadiköy’de karbon emisyonunu en aza indirebilecegimiz çalismalar devam edecek ”diye konustu.

TÜRKIYE’DE BIR ILK

Kadiköy Belediyesi Türkiye’de ilk kez, yerel düzeyde bir belediye olarak kurumsal sera gazi salimlarini hesapladi.  Iklim degisikligi ile mücadele etmek, enerji ve su verimliligini saglamak, yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimini desteklemek ve sürdürülebilir kentsel planlama basliklarinda projeler gerçeklestirdi. 

Kadiköy Belediyesi,  çöp toplama hizmetinde ilk kez bir yerel yönetim olarak elektrikli araç kullanimini baslatti. Yenilenebilir enerji kaynaklarindan faydalanmanin yaninda “Yesil Bina-Yesil Mahalle” kriterleri belirleyerek,  kentsel dönüsüm kapsaminda bina ve ada ölçeginde yenilemelerde binalardan kaynaklanan karbon salimlarinin azaltimina ve su verimliligine yönelik çabalarda bulundu.

Hizmet birimlerinde enerji verimliliginin arttirilmasina yönelik projeler uygulanirken, bu kapsamda bir yil içinde 135,86 ton karbondioksit salinimi azaltildi.

Kadiköy Belediyesi, Belediye Baskanlari Sözlesmesine (Covenant of Mayors) dâhil olarak, Kadiköy için Sürdürülebilir Enerji Eylem Plani kapsaminda Ilçe Sera Gazi salimlarinin 2020 yilina kadar yüzde 20 oraninda azaltilmasina yönelik taahhütte bulunuyor. 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-karbon_odul3-d7a79a6b-e306-422d-b126-cde28ecb5051.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-karbon_odul1-9062854b-b2fe-4cd2-950c-0e8373e2a55b.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-karbon_odul2-925e8839-7c02-4a50-bc6f-87b3b4194df7.jpg