Home IconarrowHaberlerarrowEdebiyat Dünyasının Belleği Artık Kadıköy'de
Kadıköy Güncel

Haberler

Edebiyat Dünyasının Belleği Artık Kadıköy'de

cover photo

EDEBIYAT DÜNYASININ BELLEGI ARTIK KADIKÖY’DE

Yakin edebiyat tarihimize isik tutan “Türkiye Yazarlar Sendikasi Edebiyat Belgeligi”, Sögütlüçesme’deki Kadiköy Belediyesi Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde açildi.

Nazim Hikmet’in el yazisi mektuplari, Cemal Süreya’nin ceketi, Sennur Sezer’in kitaplari, Ece Ayhan’in daktilosu, Azim Bezirci’nin kimligi… Yerli ve yabanci edebiyatin önemli isimlerine dair belge ve hatiratlar, Kadiköy’de edebiyatseverlerle bulustu.

Kadiköy Belediyesi’nin katkilariyla Sögütlüçesme’deki Kemal Tahir Halk Kütüphanesi içinde yer alan belgeligin açilis törenine Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’nun yani sira Türkiye Yazarlar Sendikasi(TYS) Baskani Mustafa Köz, PEN Türkiye Baskani Zeynep Oral, CHP Kadiköy Ilçe Baskani Ali Narin, Cemal Süreya’nin esi Zühal Tekkanat, Melih Cevdet Anday’in esi Suna Anday, yazar Turgut Çeviker ve edebiyat severler  katildi.

“INSAN VARSA HER TÜRLÜ SORUN ÇÖZÜLÜR”

Açilis töreninde konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu “Bizler bellegimizle birlikte var olabiliriz. Bellegimizle olan baglantilarimizin ortadan kaldirilmasi gibi bir duygu yaratilmaya çalisiyor ama görüyorum ki insanlar geçmislerini yazilariyla, siirleriyle, müzikleriyle korumaya devam ediyorlar. Bütün bu yapinin olustugu ve en güçlü oldugu ilçelerden birinde yasiyoruz. Kadiköy kültürün, sanatin, siirin, müzigin kisacasi her türlü sosyal davranislarin ileri oldugu bir ilçe. Biz Türkiye Yazarlar Sendikasi’yla bir araya geldik. Kadiköy’de yer sikintisi yasasak da böyle degerli projelerimiz için yer bulmaya çalisiyoruz. Biliyoruz ki yer, mekandan çok daha önemli olan insanlar ve onlarin ilgisi. Ve biz biliyoruz ki insanlar varsa her türlü sorun çözülür” diye konustu.  

TYS Genel Baskani Mustafa Köz “Çok uzun bir süreçten sonra çok degerli yazarlar, sairler burada bu degerli iki odada dinlenmeye basladilar. 4 yil çok yoruldular. 18 yillik bir tarihin 4 yili kapali geçti. Bu tarih sadece yazarlarin için degil bizim için de kapali bir tarih oldu. Onlarin bir an önce görülmesi ve kamuya açik olmasi gerekiyordu. Bu iki degerli odayi bu anlamli belgelere ayirdiklari için Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu nezdinde herkese tesekkür ederim” dedi.  

TÜRKIYE’NIN AYDINLIK BIR YERE GITMESINI ISTIYORSAK YOLU EDEBIYATTAN SANATTAN GEÇIYOR

Belgelik açilisina katilan Dünya Yazarlar Birligi (PEN) Türkiye Baskani Zeynep Oral, “Burasi yalniz Kemal Tahir’in adini tasidigi için degil, aramizdan göçmüs çok önemli yazarlarin mektuplarini, belgelerini barindirmasi açisindan da çok degerli. Bunlar bizim bellegimiz. Bu birikimin ortaya konmasi çok kiymetli. Türkiye’nin aydinlik bir yere gitmesini istiyorsak yolu edebiyattan sanattan geçiyor” seklinde konustu.

Kütüphane içindeki iki odadan olusan bu mekânin resmi adinda ‘müze’ kelimesi’ geçmemesine ragmen islev ve içerik bakimindan bir müze niteligi tasiyor. Burada ailelerinin onayiyla, yazar ve sairlerin el yazi notlari, yarim birakilmis yazi taslaklari bulunuyor. 18 yazar/sairin gözlük, saat, kravat gibi kisisel esyalari, kitaplari ile daktilo, kalem, defter gibi yazma serüvenlerine dair gereçler de yer aliyor. Nazim Hikmet, Cemal Süreya, Asim Bezirci, Arif Damar, Mehmet Seyda, Melih Cevdet Anday gibi edebiyatçilarin eserlerinin yani sira  Susanna Tamaro, Doris Lessing, Umberto Eco gibi dünya yazarlarinin, 1999 Marmara depremi dolayisiyla Türkiye ile dayanisma amaciyla imzalayip gönderdikleri kitaplari da yer aliyor.

Kemal Tahir Halk Kütüphanesi (Rasimpasa Cd. Tasköprü Sk. No:8/A Sögütlüçesme)

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KH5B5330-511597e6-e98d-4d93-83dc-d50c6e03e35b.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KH5B5348-c5b60028-4dfb-41c9-96d5-40821e312b10.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KH5B5363-b6e0817e-72af-4cc7-a8ac-0574b35a4b93.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KH5B5445-8d83a180-d9a5-4aa6-8ce8-76ac29e42119.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KH5B5466-cf625faa-80cb-427a-aca8-8435bbeba6a9.jpg