Kadiköy Belediyesi Karikatür Evi’nin en son sakini, ‘kötülerin korkulu rüyasi’ ‘En Kahraman Ridvan’ oldu. Karikatürist Bülent Arabacioglu’nun hayat verdigi Türkiye’nin ‘ilk süper kahramani’ Ridvan tiplemesinin heykeli Karikatür Evi’nin dis cephesine yerlestirildi. Heykeltiras Yunus Tonkus tarafindan yapilan 110 kg’lik bronz heykel özel bir sistemle binaya monte edildi.
KÖTÜLÜKLERE SAVAS AÇAN RIDVAN KARIKATÜR EVI’NDE
1980’li yillarin en çok satan mizah dergisi Girgir’in en bilinen tiplemelerinden biri olan ‘En kahraman Ridvan’ çelimsiz, sakar mi sakar, hiçbir gücü olmamasina ragmen tüm kötülüklere amansiz bir savas açan bir karakter. Yenilse bile ‘nesesinden bir sey kaybetmeyen' bir çizgi roman kahramani. Tarzan’in 'Aaaa’, Zagor’un ise 'Ahyaak' diye bagirdigi bir dönemde "Kukuuriiiikuuu" nidasi ile kulaklarin asina oldugu Ridvan, simdilerde Karikatür Evi’nin penceresinden bizlere bakiyor.
KARIKATÜR EVI’NIN YENI SAKINI: EN KAHRAMAN RIDVAN
Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu mizahin önemine deginerek “Mizah hem yasamin nasil daha anlamli bir hale getirilebileceginin yolunu açar hem de yasamin yeniden, farkli bir sekilde tanimlanmasini saglar. Mizah elestirirken insanlari hem düsündürüyor hem de güldürüyor. Buna toplumun ihtiyaci var. Sürekli gerginlik ve sertlik üzerinden yapilan tanimlamalarla hep gri bir tablo göstermek insanlarin kendi gelisimini engelleyen bir durum. O nedenle insanlarin önüne daha renkli fotograflar koymak zorundayiz ki bu da en iyi mizahla olur.
“En Kahraman Ridvan benim de takip ettigim hayalperest, biraz sakar bir kahraman. Toplumdaki iyiligi, fedakarligi, özveriyi en iyi anlatan bir karakter. Avanak Avni, Bezgin Bekir, Abdülcanbaz ve Firat’in yer aldigi Karikatür Evi ailesine En Kahraman Ridvan’i da katmaktan dolayi mutluluk duyuyoruz. Bu eminim ki Kadiköylüleri de mutlu edecek.”
Türkiye karikatürünün bellegini canli tutan, karikatür sanatini sevenlerin bulusma noktasi olan Karikatür Evi’nde ‘En Kahraman Ridvan’ heykeliyle birlikte karikatür dünyasina damgasini vurmus birçok kahramanin heykelleriyle karsilasmak mümkün.
AVANAK AVNI KAPIDA KARSILIYOR
Kadiköy Belediyesi tarafindan restore edilerek Karikatür Evi’ne dönüstürülen tarihi köskün tam önünde sizi usta karikatürist Oguz Aral ile adiyla özdeslesen karakteri Avanak Avni’nin heykeli karsiliyor. Avanak Avni de, 2004 yilinda vefat eden karikatürist Oguz Aral’in Girgir sayfalarinda yarattigi çizgi roman kahramanlarindan biri. Oguz Aral’in ofis çalisani olan bir çocuktan esinlenerek yaptigi bu çizim, boyun egmeyen karakteri ile ünlendi. Gecekondu mahallesinde yasayan Avanak Avni, bazen hileyle, bazen kurnazlikla, bazen de boyun eger görünerek hakkini korumaya çalisti. Öyle ki sinirlari Türkiye’yi asti, Güney Afrika'daki irkçi olaylara karsi, Meksika'da ise ABD emperyalizmi karsiti gruplarin sembolü oldu. Fransa'da AB anayasasina karsi çikan gruplar da Avanak Avni tipini kullandilar.
BEZGIN BEKIR YINE BILDIGINIZ GIBI
Karikatürist Tuncay Akgün’ün hayat verdigi karakter Bezgin Bekir de Karikatür Evi’nin bahçesinde uzanmis, gökyüzünü seyrediyor. Gözleri her zamanki gibi yari kapali, gögsüne uzanmis kedisiyle, hantal, üsengeç, bezgin karakterini tüm sicakligi ile yansitiyor.
YENI KUSAK KARAKTERLERDEN ‘FIRAT’ DA KARIKATÜR EVI’NDE
Karikatürist Ugur Gürsoy'un yarattigi Firat karakteri, hepimizin çocuklugundan izler tasiyan 4 yaslarinda bir çocuk. Sokakta oynayan, ögle uykusunu ve yikanmayi sevmeyen, yemek seçen, Almanya'dan dayisi gelen, Anadolu'da akrabalari olan, yazlarini onlarin yaninda geçiren, buldugu her seyi oyuncak olarak hayal edebilen, orta halli bir ailenin çocugu Firat. Firat’in Heykeltras Ayhan Tomak tarafindan tasarlanan 40 cm yüksekligindeki ahsap heykeli de Karikatür Evi’nde sevenlerini bekliyor.
ABDÜLCANBAZ BISIKLETIYLE DOLASIYOR
Turhan Selçuk’u kisilige büründürdügü Abdülcanbaz da dev bisikletinin üzerinde Karikatür Evi bahçesinde yerini aldi. Degerlerini, cevherlerini yitirmemis halktan bir kisi olan Abdülcanbaz, iyiden, dogrudan, halktan, haktan yana oldugu için güçlü. Halkini seven her dürüst ve namuslu kiside az çok Abdülcanbaz’lik vardir. Heykeltras Yunus Tonkus’un 250 cm yükseklikte dizayn ettigi heykel de Karikatür Evi’nde görülebilecekler arasinda.