Home IconarrowHaberlerarrowEski Günler Hayalimden Gitmiyor (Cumhuriyet’in Popüler Kültür Tarihinden Kesitler)
Kadıköy Güncel

Haberler

Eski Günler Hayalimden Gitmiyor (Cumhuriyet’in Popüler Kültür Tarihinden Kesitler)

cover photo

SERGI

KADIKÖY BELEDIYESI CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZI (CKM)

ESKI GÜNLER HAYALIMDEN GITMIYOR

Cumhuriyet’in Popüler Kültür Tarihinden Kesitler

13.02 – 24.03 2024

Küratör: Derya Bengi

 

Caddebostan Kültür Merkezi 12 Subat günü kapilarini bir belgesel sergiye açiyor: Eski Günler Hayalimden Gitmiyor (Cumhuriyet’in Popüler Kültür Tarihinden Kesitler)

Kadiköy Belediyesi’nin Yapi Kredi Kültür Sanat isbirligiyle düzenledigi Eski Günler Hayalimden Gitmiyor sergisi 100 yillik Cumhuriyet Türkiye’sinin beyazperdesinden akip giden renkli ve siyah beyaz manzaralara, yasanan olaylarin siyasal ve kültürel zeminine, toplumsal degisimin dinamiklerine, ülkenin ve Istanbul sehrinin kaderine bakiyor. Insanlarin sesine, soluguna, sözüne kulak veriyor, tutum ve davranislarina, deneyimlerine, çeliskilerine, düslerine, düsüncelerine, Salâh Birsel’in deyisiyle “ayran içislerine” egiliyor.

Kadiköy Belediyesi’nin Cumhuriyetimizin yüz yillik geçmisini sivil bir bakisla Kadiköylülerle paylasmayi amaçladigi hafiza tazeleme niteligindeki sergi küçük, kisa hikâyeler, edebiyatçi, yazar ve gazetecilerin sözleriyle iç içe geçiyor. Bu yazili hatiralara fotograf, kartpostal, dergi kapagi, plak kapagi, afis, reklam ve karikatür gibi görsel gereçler isik düsürüyor.

Sergi, Muhlis Akarsu’nun “Ne Sevdigin Belli Ne Sevmedigin” türküsünden ödünç alinan “Eski günler hayalimden gitmiyor / Dün dedigin bugünkünü tutmuyor / Yigidim ya, sana gücüm yetmiyor” dizeleriyle, geride kalan 20. yüzyila sitemle karisik bir selam yolluyor.

Caddebostan Kültür Merkezi’nin iki katindaki sergi salonlarinda, basta sarkilar olmak üzere gündelik hayati kusatan her sey, kilik kiyafetler, ev esyalari, hamburgerden çaya yeme içme aliskanliklari, vapurlar, köprüler, heykeller, apartmanlar, gecekondular, kitaplar, sinema, tiyatro, futbol bir resmigeçit düzenliyor.

Serginin küratörlügünü Derya Bengi üstlendi. Bengi, 2017-2023 yillari arasinda Yapi Kredi Yayinlari tarafindan yayimlanan ansiklopedik kitaplarindan bir seçkiyi çesitli ilaveler ve derlemelerle sergi diline ve formuna uyarladi.

Söz konusu yedi kitap söyle siralanabilir: Derya Bengi ile Erdir Zat’in ortak kaleme aldigi üç ciltlik “100. Yilinda Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritasi” (“Her savastan bir yara”, Belki duyulur sesim”, “Yollar bize memleket”) ve Derya Bengi’nin kaleme aldigi 1950’lerden 1980’lere dört ciltlik “Sazli Cazli Sözlük” (“Simdiki zaman beledir”, “Dünya durmadan dönüyor”, “Görecek günler var daha”, “Yaprak döker bir yanimiz”) serileri.