Pandemide evde kalmaktan sikildiniz mi? Diksiyonunuza, artikülasyonunuza, akiciliginiza güveniyor musunuz? Evde kaldiginiz sürede kulaklari dolduran güzel bir romanin sesi olmak ister misiniz? Cevabiniz evet ise siz de evdeki imkanlarinizla Sesli Kütüphane için kitap okuyabilirsiniz.
Kadiköy Belediyesi’nin özellikle görme engeli olan bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan kitap dinleyebilmeleri için 2010 yilindan bu yana, Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde faaliyetini sürdüren Sesli Kütüphanesi, bugüne kadar gönüllü kitap okuyucularin ses kayitlari ile binlerce sesli kitabi arsivinde topladi. Gönüllülerin kütüphaneye giderek, okuma kabinlerinde seslendirdikleri kitaplar, ses dosyasi olarak kütüphanenin arsivinde, engelli bireylerin erisimine sunulmakta. Kadiköy Belediyesi, 3 Aralik Dünya Engelliler Günü kapsaminda, pandemi döneminde hem görme engellilerin daha fazla sesli kitaba erisimini hem de yurttaslarin sürece katki sunmalarini saglamak amaciyla “Evde Kal Kitaplara Ses Ver” sloganiyla kampanya baslatti. Pandemide evde izole olan yurttaslari evde kitap okumaya davet eden kampanya ile, Sesli Kütüphane arsivinde bulunan sesli kitaplarin sayisinin ve çesitliliginin arttirilarak görme engelli bireylerin daha fazla kitaba erisimleri hedefleniyor.
NASIL GÖNÜLLÜ OKUYUCU OLABILIRIM?
Kütüphanenin web sayfasinda yer alan gönüllü okuyucu formu araciligiyla basvuru yaptiktan sonra, sesinizin diksiyon, artikülasyon ya da akici okuma gibi temel kriterler açisindan uygun olup olmadiginin belirlenmesi için kütüphaneye 5 dakikalik deneme ses dosyasinin iletilmesi gerekiyor. Daha sonra sesli kütüphaneye katki sunmak isteyen gönüllüler evlerindeki bilgisayardan ya da telefonlarindan mikrofonlu kulaklik sistemi ile ses kayit programi yardimiyla kitap okuyup, kaydettikleri ses dosyasini kütüphaneye ileterek sesli kitap üretimine katki sunabilecek.
ISTEDIGIM KITABI OKUYABILIR MIYIM?
Seslendirilecek kitabi belirlemek için kütüphane yetkilileri öncelikli olarak seslendirilmesi talep edilmis kitaplari öneriyor. Bunun disinda daha önce seslendirilmemis olmasi kaydiyla kitap seçimi gönüllü okuyucu tarafindan da belirlenebiliyor. Ayrica kütüphanede Braille kabartma baski teknigi kullanilarak kitap çikisi alinabiliyor, kitap okuma makinesi ile kitaplar elektronik ses formatinda dinlenebiliyor ve TSS cihazi ile az görenler için mürekkep baskili kitaplar okunabilir hale getirilebiliyor.