NUHOGLU: ''FENERBAHÇE VE KALAMIS SAHILI HALKA KAPATILAMAZ''
Kadiköy Belediyesi, Fenerbahçe-Kalamis Yat Limani’nin yapilasmasina izin veren Özellestirme Yüksek Kurulu’nun 17 Mart 2015’de onaylanan yeni imar planina yasal itirazda bulundu. Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu konuyla ilgili düzenledigi basin toplantisinda, ''Kadiköy ile ilgili kararlara Kadiköylüler karar vermelidir'' dedi.
Özellestirme Yüksek Kurulu 17 Mart 2015 tarihinde Fenerbahçe-Kalamis Yat Limani’nin yapilasmasina izin veren yeni Imar Plan teklifini onayladi. Onaylanan proje ile Fenerbahçe Kalamis Yat Limani’nda yapilasmanin önünü açacak olan bir karar alindi. Bu karar dogrultusunda 115.469 metrekare büyüklügü olan Yat Limanina otopark hariç 15 bin metrekare insaat alani yapilabilecek. Bu alan yeralti otoparki ile alan 35.795 metrekareye kadar yükselecek. Karara göre Limana 7,5 metre yüksekliginde (iki kat) “turizm tesis alani” kurulabilecek. Karar dogrultusunda, yat limani içinde -istenirse 750’ser metrekarelik en az 10 farkli ticaret, turizm alani ve otel insaati yapilabilecek. Bu planla halen Kadiköylülerin liman içinde spor, bisiklet ve yürüyüs için kullandigi alanlar imara açilmis ve kiyiyi halkin kullanimi engellenmis oluyor.
Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, Kadiköy Belediyesi’nin itirazi ile ilgili basin çalisanlarina bilgi verdi. Nuhoglu, Haydarpasa’dan sonra Kalamis Yat Limani’nin da özellestirilip satilmaya çalisildigini ifade etti.
SON YESIL ALANLAR SATILMAYA ÇALISILIYOR
Limanin 2011 yilinda özellestirme kapsamina alindigini, 2013 yilinda ise yeni imar plani hazirlandigini belirten Nuhoglu yapi yogunlugu getiren plana Kadiköy Belediyesi tarafindan itiraz edilip ardindan dava açildigini hatirlatti. Nuhoglu, açilan davaya yürütmeyi durdurma karari verildigi belirtti. Ve söyle devam etti: “Yürütme durdurma kararindan sonra bu yilin Mart ayinda çok fazla degisiklik yapilmadan yeni bir plan devreye konuldu. Bu tarz davalarda kazansaniz bile yeni planlarla yeniden sürecin devam etmesi saglaniyor”
Kalamis Yat Limani’nin Kadiköy halki için çok önemli oldugunu vurgulayan Nuhoglu, “”Burasi halkin kullanimina açik bir yer. Yürüyüs ve bisiklet yollari ile insanlar burada açik havada spor yapiyorlar. Ama yeni planla yüzde 13 emsal artirimi yapilacak. Bu da 15 bin metre kare alanin yapilasma açilmasi demek. Bu karar halkin kullandigi tüm alanlarin betonlasmasi anlamina geliyor.” diye konustu.
Sadece Kadiköy’ün degil Istanbul’un genelindeki son yesil alanlarinin satilmaya çalisildigini belirten Nuhoglu, yeni planlarda limani halkin kullanimiyla ilgili bir bilginin olmadiginin altini çizdi. “Sahillere insanlarin ihtiyaci var. Buradaki marina büyürse çok fazla kirlilik olacak. Yelken sporlari sekteye ugrayacak, yogunlasma ile birlikte su akintilari azalacak” dedi.
“Turistik tesislerin bu alanlarda yüzde 20’yi geçmemesi gerek ancak bu planda yüzde 35 olmasi planlaniyor” açiklamasini yapan Nuhoglu, “Bunlar neden yapiliyor. Kadiköy ile ne sorunlari var bilmiyorum ama Ankara’dan birileri Kadiköy’ü bilmemelerine ragmen karar veriyor. Kadiköy için onlar karar verecekse buradaki insanlar bizi neden seçti. Bu kararlari Ankara verecekse yerel yönetimlerin ne anlami var” dedi.
“ANKARA, NEREDE BIR ARSA VARSA ORAYI YAPILASMAYA AÇIYOR”
Kadiköy’de 90 yasinin üzerinde 3 bin, 75 üzeri ise 40 bin insanin yasadiginin bilgisini veren Nuhoglu, “Kadiköy’de huzurevi yapacak büyük arazilere bile sahip degiliz. Yasayan insanlar yerel yönetimlerle bir aile olmak zorunda. Bu alanlari yaslilar yürüyüs yapmak için kullaniyor. Biz bunlari düsünerek 25 proje hazirladik ve hayata geçirecegiz. Ama Ankara, Istanbul’un genelinde nerede bir arsa varsa orayi yapilasmaya açiyor” dedi.
“BASARISIZLIK BELGESINI ONLAR DEGIL KADIKÖYLÜLER VERIR”
Nuhoglu açiklamalarinin ardindan sorulari yanitladi.
AKP Kadiköy Ilçe Baskani Isa Mesih Sahin’in Kadiköy Belediyesi’nin basarisiz oldugu açiklamalarina da cevap veren Nuhoglu, “Muhalefet yapmaninda bir kültürü var. Biz projelerle ile ilgili bir sunum yaptik diger meclis üyelerini de çagirdik ama hiçbiri gelmedi. Faaliyet raporunu açikladigimizda bir elestiri getirmediler. 25 projeyi proje bazinda elestirmeleri gerek. Basarisizlik belgesini onlar degil Kadiköylüler verir” dedi.
Kurbagalidere’nin tehdit altinda oldugunu söyleyen Nuhoglu, “ 2012 den beri ne yapiyorlar neden ilerlemiyor buna cevap versinler. 24 saat çalismalarini söyledik. Agustos ayinda bitmesi planlaniyor ama daha da gecikebilir” diye konustu.
Istanbul’daki 39 belediye içinde en iyi belediyenin Kadiköy Belediyesi’nin oldugunu ifade eden Nuhoglu, “ Bizim belediye olarak ekonomik sikintimiz yok. Katilimci kendi içinde bütünlügü olan bir belediyeye sahibiz. Sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla toplanti yapip genis kesimlerin fikrini almaya çalisiyoruz” dedi.
Kadiköyde’ki kentsel dönüsüm hakkindaki soruya da yanit veren Aykurt Nuhoglu, kentsel dönüsüm planlarinin halkin katilimini saglayarak yapilmasi gerektigini ifade ederek, “Istanbul’daki en riskli bölgeler aslinda en fakir semtler. Ancak oralarda dönüsüm planlari uygulanmiyor. Neresi rant getirecekse orada kentsel dönüsüm uygulaniyor” dedi.
Insani temel alan kentsel dönüsüm planlarinin uygulanmasinin altini çizen Nuhoglu, “ bir yerde dönüsüm yapiyorsunuz. Oranin sakinleri baska yere gidiyor ve dönüstürülen semtlere baska insanlar geliyor. Sulukule buna en güzel örnektir” diye konustu.
Fikirtepe’de yürütülen kentsel dönüsüm sürecinin bir ilerleme kaydetmedigini vurgulayan Nuhoglu, Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin Fikirtepe’de irtibat bürosu açmasi gerektigini söyledi. Nuhoglu,” Fikirtepe su an Suriye gibi savas alanina dönmüs durumda. Kadiköy Belediyesi olarak yasal anlamda bir sey yapamiyoruz ama 7 Haziran’dan sonra iktidar oldugumuzda bu sorunlari tümden çözecegiz” diye konustu.