Gazeteci yazar Ugur Mumcu, ölümünün 27'nci yilinda Kadiköy Belediyesi’nin düzenledigi “Gazeteci Ugur Mumcu ve Tüm Demokrasi Sehitlerini Anma Gecesi” programiyla anildi. Tiyatro sanatçisi Levent Üzümcü, Ugur Mumcu’nun yaklasik 30 yil önce kaleme aldigi ancak halen güncelligini koruyan yazilarini seslendirdi.
Ankara'da 24 Ocak 1993’te öldürülen Ugur Mumcu ve tüm basin sehitlerine ithafen “Gazeteci Ugur Mumcu ve Tüm Demokrasi Sehitlerini Anma” programi düzenlendi. Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma gecesi saygi durusu ve Istiklal Marsi ile basladi. Cumhuriyet Vakfi Baskani Alev Coskun, gazeteci Baris Doster’in Ugur Mumcu’yu anlattigi gecede, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi da bir konusma yapti. Odabasi “Ugur Mumcu ideolojik netligiyle derleyip, biriktirdiklerini halkiyla paylasan, laik, demokratik, Atatürkçü Türkiye’yi hayati pahasina savunan cesur bir gazetecidir. Merttir, yigittir. Yilmaz bir Atatürkçü, coskulu bir devrimcidir. Mumcu’nun hedef olmasinin tek nedeni de bütün bu saydigim özellikleri ve halkiyla paylastiklaridir. Yani Ugur Mumcu sadece bir gazeteci oldugu için degil,12 Eylül fasizmini ve sonrasinda güçlenen irticai yapilari teshir ettigi ve bütün bunlari belgeleyip paylastigi için hedef alindi. Bütün bu plan çerçevesinde asil hedefin, bagimsiz, laik, demokrat, Atatürkçü Türkiye oldugunu ve bugün de ayni saldirilarla karsi karsiya oldugumuzu hatirlatmak isterim” diye konustu.
“KALPAKSIZ KUVAYI MILLIYECI”
Gazeteci Ugur Mumcu ve demokrasi sehitlerine atfedilen gecede konusan Alev Coskun, “Muammer Aksoy, Bedrettin Cömert, Cavit Orhan Tütengil, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Abdi Ipekçi, Turan Dursun, Ahmet Taner Kislali, Onat Kutlar, Necip Hablemitoglu, Hrant Dink. Hepsi faili meçhul cinayetlere kurban gittiler. Hepsini bu gece saygiyla aniyorum. Katledilenlerin temel niteliklerine baktiginiz zaman Atatürkçü, Atatürkçü Düsünce Dernegi(ADD) üyesi, Cumhuriyet felsefesine inanmis insanlar olduklarini görürsünüz. Çogu Cumhuriyet gazetesinin yazaridir. Demokrasi sehitleridir” dedi. Ugur Mumcu’ya en çok yakisan sifatin ‘Kalpaksiz Kuvayi Milliyeci’ oldugunu söyleyen Coskun, “Sevgili Ugur, sen ‘kalpaksiz kuvayi milliyeci’, ulusalci, Atatürkçü’ydün. Sen isbirlikçileri karsisina alan bir anti-emperyalistin. Sen mafya-ticaret-tarikat iliskisini yazan korkusuz gazeteciydin. Temiz toplumun özlemiydin” ifadelerini kullandi.
UGUR MUMCU’NUN PALTOSUNDAN ÇIKTIK
Gazeteci Baris Doster ise Ugur Mumcu’nun katledildigi gün hissettiklerini su sözlerle anlatti: “Ugur Mumcu’nun fotografina bakarken 27 yil evvelki karanlik gün geldi aklima. Istanbul Üniversitesi Siyasal Bilgilerde okuyordum. Kaymakam mi olsak, vali olabilir miyiz diye sorarken, pek çogumuzun Ugur Mumcu’nun ölümü üzerine gazeteci olmaya karar verdigini animsadim. Aramizdan Ugur Mumcu yolundan yürümek için bu meslegi seçen çok arkadasimiz oldu. Hani Rus Edebiyatinda Gogol için derler ya ‘Hepimiz Gogol’un paltosundan çiktik’, biz de hepimiz ‘Ugur Mumcu’nun paltosundan çiktik’.
Konusmalarin ardindan müzisyen Deniz Özçelik ve Erkan Zeki Ar müzik dinletisi sundu. Müzik dinletisi sirasinda Tiyatro sanatçisi Levent Üzümcü Ugur Mumcu’nun halen güncelligini koruyan makalelerini okudu.